Drømmetyding:Dette betyr drømmene dine

MYSTISK: Hvis vi er villige til å se på hva drømmene våre forteller oss, åpner det seg en ny dimensjon av kunnskap og innsikt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MYSTISK: Hvis vi er villige til å se på hva drømmene våre forteller oss, åpner det seg en ny dimensjon av kunnskap og innsikt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Drømmer er ikke fantasi, sier psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Visste du at...

...fem minutter etter at du våkner, har du glemt omtrent 50 prosent av innholdet i drømmen.

Etter ti minutter har du glemt rundt 90 prosent.


REM-søvn:

De fleste drømmene våre finner sted under det som kalles REM-søvnen.

Dette er betegnelsen på det søvnstadiet hvor hjernebølgen blir målt til å være nesten lik som når vi er våkne mens skjelettmuskulaturen er avslappet. Hurtige øyebevegelser er et kjennetegn på dette stadiet, og derfor har det fått betegnelsen Rapid Eye Movement – forkortet REM.

Man kan imidlertid også drømme i andre søvnstadier.

–Det har vært hevdet at de rareste, livligste og mest voldsomme drømmene skjer i REM-søvnen, mens mer logiske og kjedelige drømmer skjer i de andre stadiene, sier Bjørn Bjorvatn ved Bergen Søvnsenter.

Under REM-søvnen er kroppen og musklene i sin mest avslappede tilstand.

Derfor lever vi heldigvis normalt ikke ut våre drømmer. Under REM-søvnen mister vi, ifølge Bjorvatn, den normale kontrollen over blodtrykk, puls, kroppstemperatur.

–Menn har også ereksjon under REM-søvnen, men som man ser er dette relatert til REM-søvnen og ikke nødvendigvis til drømmer. Akkurat hva som skjer under drømming er mer uklart, sier Bjorvatn.

Det som imidlertid er sikkert er, er at hjernen er ganske våken i dette søvnstadiet. En tolkning av drømming er derfor at hjernen danner seg bilder fordi hjernen rett og slett er relativt våken.

–Ellers vet vi ikke i detalj hva som skjer i hjernen under drømmeaktivitet. Det har vært mange teorier og tolkninger, men mye av dette er ikke vitenskapelig bevist, sier Bjørn Bjorvatn.


Noen drømmefakta:

 • De fleste drømmer varer i 5–20 minutter.
 • Folk drømmer ikke i svart-hvitt slik man trodde før i tiden.
 • Enkelte primitive stammer har egne drømmemøter hver morgen.
 • Vi drømmer flere drømmer hver natt selv om vi ikke husker noen av dem.
 • Man drømmer omtrent seks år i løpet av et normalt liv.
 • Personer som er født blinde drømmer med de sansene som er i funksjon. De hører lyder, føler og lukter, men de ser ingen bilder
 • Enkelte medisiner kan føre til at du får hyppigere mareritt enn ellers

Ta deg tid til å ta imot beskjedene du får fra underbevisstheten, for drømmene dine jobber for at du skal få et bedre liv.

–Drømmer er ikke fantasi, sier psykolog Grethe Nordhelle.

–Drømmer virker både ulogiske og usammenhengende når du tenker gjennom dem i våken tilstand, men de er faktisk like virkelige som det våkne livet ditt, sier psykologen.

Hun mener du kan lære mye om deg selv hvis du tar deg tid til å tenke gjennom drømmene når du våkner.

Forstå underbevisstheten din

Kan du litt om drømmenes symbolikk, vil du lettere kunne forstå hva underbevisstheten forsøker å fortelle ditt bevisste jeg.

– Det er som å lære et nytt språk, men det finnes ikke noe klart fasitsvar. Det er mulig å legge mye forskjellig i det en drømmer, og drømmen kan forstås på flere nivåer, sier Nordhelle.

En drøm vil som hovedregel alltid fortelle noe om deg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmer du om bestemor, en gammel lærer eller en god venninne, er disse personene antageligvis med i drømmen for å si deg noe om deg selv.

De representerer sider ved din personlighet.

Kjenn på stemningen

Grethe Nordhelle mener drømmene er forsømt i vår kultur, og anbefaler alle å gi dem litt mer rom.

Jo mer oppmerksomhet du gir denne delen ved deg selv, desto mer vil du huske og forstå.

– I dagens samfunn er det mye stress, så det er i ferier og helger det er mest realistisk at du skal kunne jobbe med drømmer, sier psykologen.

Skal man huske en drøm, krever dette gjerne at man har en naturlig oppvåkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mens man fortsatt svever mellom det ubevisste og bevisste at man får best tak i det ubevisste, sier hun.

Det er også ofte slik at vi husker de drømmene med mye følelser best.

Var du veldig glad eller trist i drømmen, tar det lengre tid før du glemmer den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes aldri noe alltid eller aldri i drømmene. Nøkkelen til å forstå drømmene er å kjenne på stemningen. Den stemningen du hadde i drømmen, har du sikkert kjent i våken tilstand også. Hva tror du stemningen kan representere? Ikke forsøk å presse fram et svar. Noen ganger kommer det med en gang, andre ganger kommer det etter flere uker og av og til kommer det ikke i det hele tatt, sier Nordhelle.

Temadrømmer

Noen ganger har man drømmer som gjentar seg gang på gang.

Natt etter natt opplever du kanskje at du kommer for sent til jobben eller et møte, og i så fall skal du lytte litt ekstra til denne drømmen.

Slike temadrømmer er nemlig enda litt viktigere enn de andre drømmene.

– Det at du alltid kommer for sent, kan bety at du er for redd for dette i våken tilstand, at du er litt for pliktoppfyllende. Slike temadrømmer kan ofte være maretitt, men et mareritt trenger ikke å være negativt i seg selv. Død kan for eksempel være et tegn på at du blir kvitt et problem, og kan på den måten være en forløsning av noe positivt, sier Nordhelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når temadrømmene forsvinner, er det et tegn på at du har ordnet opp i det problemet, og dersom du forsto symbolikken og tok tak i problemene, gikk det kanskje fortere enn det ellers ville gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SVART KATT: Hvis du drømmer om en katt, er det ikke katten i seg selv som er interessant. Illustrasjonsfoto: ColourboxSVART KATT: Hvis du drømmer om en katt, er det ikke katten i seg selv som er interessant. Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Mitt råd er å ta informasjonen du får fra det underbevisste på alvor. Sett av tid til å snakke om drømmene ved frokostbordet i helgene. Har du barn, vil du oppleve at de ofte husker drømmene bedre enn oss voksne, men det er ikke alltid noen som tar seg tid til å høre på det de vil fortelle. Drømmene kan komme med mye interessant informasjon, og jo flinkere du blir til å huske dem, desto mer får du vite om deg selv, sier psykologen.

Bli kjent med deg selv

Drømmene presenterer et helhetlig bilde av din person. De gir deg et ærlig bilde av hvordan du har det både psykisk og fysisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rein Austdal er profesjonell drømmepedagog og holder kurs og gir undervisning i drømmer og positiv psykologi.

– Vi drømmer for å bearbeide tanke- og følelsesmessige inntrykk og påvirkning fra hverdagen. Drømmebildene kan ofte virke absurde og uforståelige, men alle drømmer kan tolkes og forstås om man lærer seg å kjenne drømmenes symbolspråk, sier Austdal.

Lytt til drømmetolkere

Skal du lære deg dette språket, må du imidlertid være villig til å gjøre en innsats.

Slik fjellvettreglene anbefaler oss å lytte til erfarne fjellfolk når vi skal legge ut på tur i ukjent terreng, trenger vi også her å tilegne oss kunnskap og kompetanse som vi kan handle ut ifra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å lære seg å forstå, tolke og bruke drømmer fra noen som er profesjonelle og erfarne, er en forutsetning dersom man mener alvor og ønsker gode og varige resultater, sier drømmepedagogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utforsk egne tanker

Rein Austdal mener drømmene kan brukes som et effektivt redskap for personlig utvikling.

Siden drømmene er personlige og springer ut av oss selv, er de kun opptatt av vårt eget beste.

De forsøker aldri å påtvinge oss andres krav eller forventninger.

Hvis vi er villige til å se på hva drømmene våre forteller oss, åpner det seg ifølge Austdal en ny dimensjon av kunnskap og innsikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MONSTER: Drømmer som handler om at man er jaget av mennesker, dyr eller monstre, kan symbolisere de følelsesmessige utfordringene man har. Illustrasjonsfoto: ColourboxMONSTER: Drømmer som handler om at man er jaget av mennesker, dyr eller monstre, kan symbolisere de følelsesmessige utfordringene man har. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forstå familierelasjonene dine

Vi får et nytt redskap til rådighet – et redskap som tar kontakt med kjernen, årsaken og opphavet til problemene våre.

– Drømmene kan lære deg mye. De kan hjelpe deg med å bli kjent med deg selv, lære deg å forstå dine røtter og familierelasjoner og til å bli bevisst dine egne ønsker, målsettinger og verdier. Gjennom drømmene kan du også lære deg å utforske og oppleve livet i alle dets nyanser og å realisere dine egne mål ved at du tar ansvar for egne tanker, følelser og handlinger, sier Austdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det er den personlige, individuelle og konkrete betydningen vi har nytte av å finne, og ikke den generelle forklaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du drømmer om en katt, er det ikke katten i seg selv som er interessant.

– Det interessante er hvorfor vi drømmer om en katt, sier drømmepedagogen.

Drømmene påvirkes av livssituasjonen. Her forteller Austdal hvilke drømmer du kan ha i ulike situasjoner:

Symboler på fruktbarhet

Hvis man drømmer om eksempelvis kattunger eller hundevalper i en kurv, at man planter et frø i jorden eller at en bolledeig står og hever på benken, så kan drømmene vise at man er gravid eller ønsker å bli det og ennå ikke er bevisst det.

Man kan også se noen andre som er gravide i drømmene.

Når man er gravid, er drømmene også opptatt av å bearbeide relasjonen til foreldrene og da spesielt til mor. Drømmene hos en kvinne før og under en graviditet, vil være mye fokusert på egen barndom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg vil drømmene også være opptatt av barnets far, partneren, som man ønsker skal være sterk og trygg, kjærlighetsfull og beskyttende. Har man selv opplevd skilsmisse som barn, vil man kunne være ekstra sårbar og på vakt fordi man ikke ønsker å bli forlatt i en sårbar situasjon.

Glede og ønsker

Drømmene henter fram en situasjon du gleder deg til eller ønsker deg, og lar deg oppleve deler av det du ønsker og forventer deg.

En slik drøm kan gjenspeile virkeligheten eller være en kompensasjon dersom man savner kjærlighet og påfyll i hverdagen.

Penger og betalingsproblemer

Mangler man penger i en drøm, vil det indikere at man på noen måter føler seg mindreverdig, at man ikke setter høy verdi på seg selv og at man opplever seg selv som «fattigere» enn andre. På følelsesmessig plan er penger symbol for verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som drømmene kan si noe om den følelsesmessige tilstanden, altså drømmerens opplevde egenverdi, gjennom symboler som penger, så kan bilder og symboler i drømmene kan også ganske direkte komme av reelle økonomiske problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man kan drømme at man ikke har penger i lommeboken eller ikke kan betale for seg i butikken, fordi man sliter økonomisk i det virkelige liv.

Jobb og kolleger

KOLLEGA: At man henter inn personer og situasjoner fra jobbmiljøet kan være et uttrykk for trøbbel på jobben, eller et vanskelig forhold til egne foreldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox KOLLEGA: At man henter inn personer og situasjoner fra jobbmiljøet kan være et uttrykk for trøbbel på jobben, eller et vanskelig forhold til egne foreldre. Illustrasjonsfoto: Colourbox

At man henter inn personer og situasjoner fra jobbmiljøet kan være et uttrykk for trøbbel på jobben, eller et vanskelig forhold til egne foreldre.

Kanskje er det konflikter med sjefen eller en kollega som skaper frustrasjoner. Drømmen vil samtidig sette fokus på det som ligger bakom, altså hvorfor man opplever det som problematisk.

Kanskje har opplevelsene sitt utspring i at man selv håndterer relasjoner på en dårlig måte. Det er spesielt aktuelt om man fra før av har utfordringer i relasjonen til egne foreldre eller opplevde at foreldrene håndterte konflikter på en dårlig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike drømmer kan være en gyllen mulighet til å rydde opp i eget grunnlag og finne nye måter å møte utfordringer – også på jobben.

Naken eller stemmeløs

At man drømmer at man mister stemmen eller står naken og blottlagt foran andre mennesker, eller at man ikke rekker fram i tide til et møte, en tilstelning eller et selskap, kan være drømmenes uttrykk fir prestasjonsangst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drømmen vil igjen knytte dette til hvor problemet kommer fra.

Utroskap

Man kan drømme om kjærlighet med andre personer, at man selv er utro eller at partneren er utro.

Det kan være redsel for å miste partneren eller behov for å hevne seg – en kompensasjon for å skape midlertidig balanse.

Den viktige og underliggende betydningen vil igjen ligge i at drømmen peker tilbake på årsaken til samlivsproblemene:

Hva er det jeg selv gjør som bidrar til problemene?

Finnes det følelsesmessig bagasje fra min egen bakgrunn som forstyrrer mine relasjoner?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva kan jeg gjøre for å bedre situasjonen?

Frustrasjonen over å ikke blir sett, forstått og møtt med respekt for sine behov kommer til syne også i drømmene.

Du drømmer at du blir jaget

Drømmer som handler om at man er jaget av mennesker, dyr eller monstre, opplever jordskjelv, flom, stormer, vind og andre sterke naturkrefter, kan symbolisere de følelsesmessige utfordringene man har.

Kanskje er man redd for noe annet og mer ekte eller realistisk enn monstre og jordskjelv.

Ofte oppstår redsler om vi som barn opplever at vi er utrygge og ubeskyttet.

Traumatiske hendelser kan skape redsler som vi bærer med oss videre, også i form av ulike fobier der vi knytter redselen til noe ytre og konkret som vi til en viss grad kan kontrollere.

Eksempler på dette er redsel for insekter, høyder eller mørket.

Bak slike redsler ligger konkrete, uløste opplevelser som drømmene kan vise oss slik at vi kan få hjelp til å reparere selve årsaken. Drømmen vil fokusere på de konkrete hendelsene eller situasjonene som har skapt grunnlaget for redselen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du drømmer at du er fanget

Kanskje er du innelåst et sted, kanskje forsøker du å gå eller løpe, men alt foregår i sakte film.

Felles for slike drømmer er opplevelsen av å ikke være der man ønsker, at man ikke ser noen vei videre eller en løsning. Drømmene vil kunne vise dette på forskjellig vis.

Død og sykdom blant de nærmeste

I drømmene vil vi oppleve at vi mister noen vi er glade i, enten direkte eller at vi drømmer om noen andre som representerer våre nærmeste.

Da får vi føle på savnet og sorgen, og drømmene minner oss på at man ikke skal vente med å pleie våre relasjoner. Det er aldri for sent, men NÅ er alltid bedre enn etter at våre kjære er gått bort.

Noen forteller at de enten ser personen i drømmen, at de gjenopplever noe fra en felles fortid eller at personen kommer til dem i drømmen for å ta farvel.

I bakgrunnen for dette kan det ligge at man er klar over at personen er syk og døende, og at man gjennom dette forbereder seg på avskjeden. Andre kan fortelle at de har hatt slike drømmer uten å vite noe på forhånd, og for dem gir drømmen dem en bekreftelse på sterke, sjelelige bånd og kanskje også en tro på et liv etter døden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre faser

I faser av livet der det skjer endringer i indre eller ytre forhold, vil drømmene kunne oppleves som sterkere og hyppigere.

Dette gjelder for eksempel:

 • Barnets første løsrivelse fra mor i to–tre års alder: Mor bærer meg ikke over alt og gir meg ikke pupp når jeg gråter lenger.
 • Overgang til barnehage: Mamma og pappa overlater meg til fremmede.
 • Overgang til skole: Mor og far og andre voksne stiller krav til prestasjoner.
 • Ungdomsskole, konfirmasjon, videregående skole: Det forventes stadig mer av meg faglig og sosialt.
 • Høyere utdanning: Det stilles voksne krav til meg.
 • Overgang til yrkeslivet: Nå er det på ordentlig! Skoletiden er over.
 • Parforhold/ekteskap: Hvordan skal jeg få kjærligheten til å fungere?
 • Foreldrerollen: Jeg har ansvar for et barn. Hvordan skal jeg gjøre dette på en god måte?
 • Endringer i karriere, skifte av jobb, forfremmelser og andre utfordringer i arbeidsmiljøet.
 • Endringer i egen eller familiemedlemmers livssituasjon, helsetilstand, sykdom og død.

Les også:

Slik er den kvinnelige psykopaten

Du løser problemer i søvne

Fingrene avslører deg

Sovestillingen avslører forholdet

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Din Kropp og publisert på klikk.no.