Enkle triks til jul

Dette legger julegjestene merke til

UNNGÅ: Unngå at julegjestene får feil inntrykk av hjemmet ditt. Foto: Colourbox.com
UNNGÅ: Unngå at julegjestene får feil inntrykk av hjemmet ditt. Foto: Colourbox.com

Unngå at gjestene oppdager dine skitne hemmeligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det ikke lenge igjen til vi atter en gang skal åpne dørene for julegjester . Desember er en hektisk måned for de aller fleste, og det er nok mange som faller for fristelsen til å ta noen snarveier når det gjelder julevasken.

Men hvordan unngår du at gjestene legger merke til at du kanskje har måttet ta litt lett på årets storrengjøring? Hvordan gjør du akkurat passe rent, og hva er det egentlig gjester legger merke til når de kommer på besøk?

Det amerikanske interiør- og designnettstedet Apartment Therapy har noen smarte tips for hvordan man kan rengjøre hjemmet på 1-2-3 før gjestene ankommer - og være helt sikker på at her finnes det ikke noe selv den mest kresne kan sette fingeren på:

1. Førsteinntrykk

Gå ut av hvert rom og inn igjen. Hva er det du legger merke til først? Rot? Aviser? Flekker på møblene? Sjansen er stor for at gjester vil legge merke til de samme tingene som du gjør, så sats på å takle disse først. Et ryddig hus vil alltid virke renere enn et rotete hus.

2. Oppholdsrom

Folk oppholder seg mest i stuen. Defor bør dette rommet stå ganske langt oppe på listen din over ting du har å gjøre. Kast gamle blader og aviser som flyter rundt, og sett bøker tilbake i hyller. Ta med deg alt ut som ikke hører hjemme her, leker, kopper og fat og klær. Samle fjernkontroller på bordet.

Tørk støv av alle overflater - fokuser på alle steder i øyenhøyde og som man naturlig ville legge merke til, for eksempel bord eller hyller hvor man har samlet familiebilder, hvor gjester garantert kommer til å kaste et blikk.

TIPS: Fokuser på de områdene og rommene gjestene dine kommer til å oppholde seg i.

Støvsug, og har du husdyr pass på å fjerne alt av dyrehår, spesielt om du venter gjester som er allergiske. Dyrehår har en lei tendens til å sette seg fast på klær, og du vil ikke at gjestene dine skal få pels av å sette seg i sofaen din.

Vask over gulvet, og fokuser til slutt på de små detaljene. Demp lyset og tenn heller stearinlys, dette vil gjøre det vanskeligere for gjester å få øye på støv og flekker. Sett frem vinglass og skåler med julegodt.

TIPS: Husk å fjerne stearin som har dryppet fra gamle lys. Har du fått voks på duken kan det hjelpe å legge et kjøkkenhåndkle over flekken og gå over med strykehjernet. Dette løsner flekken med voks, og duken kan vaskes i maskinen.

Fersk julebakst er alltid en hit på duftfronten.

GODLUKT: Lukt er noe av det første gjester legger merke til. Pass på å gjøre et godt inntrykk. Foto: Produsenten/Matprat.no

3. Badet

Det er få ting som er mer udelikate enn et skittent bad, og gjester legger raskt merke til både tannkremflekker på speilet og et hav av halvtomme dusjsåpeflasker som flyter rundt. Vask over kraner og vask, puss speil og gi toalettet en real omgang med klut og børste. Fyll på med ekstra toalettpapir og pass på at du henger frem tørre rene håndklær til å tørke hender på. Rydd opp i skap og skuffer, og pass på å oppbevare legemidler og lignende på en forsvarlig måte om du venter barn på besøk.

4. Nysgjerrige neser

En av de første tingene man legger merke til i et hjem er lukten. Du vil ikke at gjestene dine skal legge merke til lukten av gammelt treningstøy eller fårikålen du lagde for fire dager siden. Det hjelper fint med frisk grønnsåpelukt. Vask over gulvene, eller, har du virkelig ikke tid til annet, lag en flaske med vann og noen dråper grønnsåpe og spray litt rundt om i husets kriker og kroker.

5. Slapp av

Det aller viktigste du må huske på, enn så vanskelig det kan være, er å forsøke å slappe av. Ingenting dreper en fest raskere enn et vertskap som er helt utslitt av forberedelsene til festen - og for trøtte til å klare å komme i festhumør. Husk at gjestene i bunn og grunn kommer for å se deg - ikke for å sjekke om du har tatt julevasken.

Her er skikk og bruk ekspert Reidar Helliesen helt enig:

– Det verste man kan gjøre når man har invitert til fest er jo å la gjestene se at du har stresset rundt for at de skal komme, forklarer etiketteguruen, som er kjent fra både TV og aviser, til Bonytt.no.

– Senk skuldrene og legg heller lista litt lavere når du inviterer til festlig lag, enn at du skal sats så høyt, og være for stresset til å nyte kvelden og gjestene dine.

Helliesen mener det ikke er skam i å ty til innkjøpt mat heller, om tiden ikke skulle rekke til både husvask og gourmet-forberedelser på kjøkkenet:

– Det viktigste er jo verken huset eller maten, men at man har det trivelig sammen, presiserer Reidar Helliesen.

– Det går helt fint an å bestille take-away og ha klar en sixpack med juleøl. Senk ambisjonene, nyt festen og gjestene vil tenke at du er den perfekte vert eller vertinne.

Dette legger husgjester merke til

Ifølge Martha Stewart, hele Amerikas husmor, kan det lønne seg å ha klargjort følgende før gjestene kommer og begynner å se seg rundt hjemme hos deg:

1. Gjesterommet

Selv om du ikke er sikker på at noen kommer til å overnatte etter julefesten, kan det lønne seg å ha gjesterommet i skjønneste orden. Bytt rent på sengen, legg frem store myke håndklær og sett inn en karaffel med vann, en stabel magasiner og gjerne enkle pene toalettsaker. Finner man dette som gjest kommer man ikke til å legge merke til hybelkaninene under sengen.

2. Kjøkkenet

Et ryddig og rent kjøkken virker delikat og hygienisk. Gjester har en tendens til å ville hjelpe til med matlagingen, så pass på at benkeplaten, vasken og kjøkkenmaskiner får seg en runde med klut og vann før de kommer.

TIPS: En liten bomullsdott med et par-tre dråper vaniljeessens plassert i kjøleskapet vil fjerne all matlukt.

3. Møbler

Tørk av eller fjern hår og støv på møbler. Det gir hele rommet et umiddelbart løft. En klesbørste gjør jobben raskt og enkelt.

4. Vindu og speil

Vask vinduer og speil, dette vil gjøre alle rom mye lysere og dermed virke langt mindre støvete.

TIPS: Når du skal begynne å gjøre huset rent, ta deg en runde gjennom samtlige rom du skal vaske. Ha med deg en stor kurv, gjerne skittentøykurven. På din vei saml med deg alt som ikke hører hjemme i de rommene du går gjennom. Klær, glass og kopper, leker osv. Når du er ferdig med å rydde og vaske tar du med deg lurven igjen en runde og legger fra deg alle tingene igjen i de rommene de hører hjemme i.

Les også:

Her er slottets beste rengjøringstips

Disse interiør-appene bør du laste ned

Bla deg gjennom tusenvis av flotte interiørbilder

Her er bleiene billigst

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy