Norges morsomste artsnavn er kåret

SLEKTNINGEN: Vinneren av navnekonkurransen var dessverre ikke til stede da seiersbildet ble tatt. Dette er ikke en absintsuger, men en nær slektning. Foto: Liselotte Sjue

Og den heldige vinneren ble absintsuger, med kilekulehaleflue på en hederlig andreplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samarbeidet for biologisk mangfold (SABIMA) har i høst arrangert artsnavnekonkurranse i samarbeid med Artsdatabanken.

De ti beste kandidatene ble valgt ut av en jury, og siden 6. desember har alle kunnet stemme på det navnet de syns er morsomst - gjennom SABIMAs facebookside.

– Flott navn

Totalt ble det gitt i overkant av 500 stemmer, og det må sies å være en fortjent seier for absintsugeren.

Etter å ha ledet under hele konkurransen var det til slutt den vesle sugeren fra plantelusfamilien som kunne krone seg med tittelen «Morsomste artsnavn», med 126 stemmer.

Les også: Oppdaget 200 nye amfibie-arter

– Absintsuger er et flott navn, og det er ikke overraskende at det ble den som vant. All honnør til Lars Ove Hansen, formann i Norsk entomologisk forening, som var den som først foreslo navnet, sier jurymedlem og zoolog i SABIMA, Hallvard Holtung, til ABC Nyheter.

Tett i toppen

Kilekulehalefluen gjorde likevel sitt til at det ble en spennende «innspurt». Den halset i mål like bak med 123 stemmer.

Så var det et betydelig gap ned til tredjeplassen, som den underjordiske soppen hundesnuteløpekule hanket inn med 61 stemmer.

– Dette er noe som har engasjert mange, og som forhåpentlig har gitt økt forståelse av hvor stort artsmangfold som finnes i norsk natur, sier jurymedlem Hallvard Holtung.

Videre følger artsnavnene i rangert rekkefølge:

  • Rosa fugleskittvikler (mikrosommerfugl)
  • Lodden møkksprøsopp
  • Skarp frøkenkremle
  • Elegant midjeblomsterflue
  • Junimosemott (mikrosommerfugl)
  • Tørrfiskspyflue
  • Tarmpølse (sjøpølse)

Trues i Vestfold

Vinneren av konkurransen, absintsugeren, er en plantelus som lever av å suge saft ut av planter. Den er oppkalt etter vertsplanten malurt, som også er den planten man fremstiller absint fra, opplyser SABIMA på sine nettsider.

Les også: – Vi er midt i en masseutryddelse

Absintsugeren finnes for øvrig langs kysten av Vestfold, men trues av utbygging slik tilfellet er med mange andre arter langs kystlandskapet.

Absintsugeren er på rødlisten over utrydningstruede arter under kategorien nær truet (NT).

Kilekulehalefluen tilhører kulehalefluene som er en stor slekt innen blomsterfluer, som ser ut som små veps for å unngå å bli spist. Blomsterfluene flyr gjerne på en karakteristisk måte, ved å stå stille i lufta og forflytte seg med små rykk, skriver SABIMA om sølvplassen.

Flere godbiter

Jurymedlem Hallvard Holtung er så fornøyd med navnekonkurransen at han vil ha flere av dem i fremtiden.

Les også: Over 1.000 nye arter presentert

– Det er fortsatt så mange gode artsnavn igjen at vi kan ha mange slike konkurranser. Vi har spart godbiter som hottentotthumleflue, dobbeltsuger, bredhodekamelhalsflue, kadavermose og markmalurtøyelokkmøll til en annen kåring, forteller han til ABC Nyheter.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy