Resirkuler jula!

SORTERER HJEMME: Det er ikke vanskelig å kildesortere hjemme. Det gjelder bare å finne et system som fungerer, mener leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund. Glass, metall og melkekartonger oppbevarer familien i kjøkkenbenken. (FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix)

Ved juletider flyter hjemmet over av papir, plast, flasker og annen emballasje. Hva skal vi gjøre med alt?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det som er viktig, er at gavepapir skal i restavfall, ikke i papirsøppelet. Gavepapiret er innsatt med miljøgifter og andre stoffer som forurenser restpapiret dersom du kaster gavepapiret sammen med dette, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

I to stråkurver som står i stua, kaster familien Haltbrekken henholdsvis papir og plast. Kurvene tømmes en gang i uka. Metall- og glassemballasjen står i kjøkkenbenken, der en pose til spesialavfall også har fått plass.

Gode vaner

– Jeg tror de fleste er flinke til å kildesortere så lenge det legges til rette for det. Og det gjør det i stadig større grad, sier Haltbrekken.

Les også: Finn frem julegleden: dropp pliktgavene!

Norge er på europatoppen i kildesortering og gjenvinning. Åtte av ti kildesorterer, forteller daglig leder Nancy Sand i retursamarbeidet Loop. Stiftelsen Loop er opprettet av returselskapene og jobber for at folk skal bli enda flinkere til å kildesortere.

Når søppelet i løpet av juletidas gave- og matgilde tårner seg opp, er det viktig å holde på de gode kildesorteringsvanene, mener Sand.

– De fleste både panter, kildesorterer og besøker gjenvinningsstasjoner. Men vi er ikke like flinke i jula og ved andre selskapeligheter, når det er mye folk og ting skal gå fort. Kanskje krever det litt mer planlegging, slik som å ha en ekstra eske klar, sier hun.

Og har du fått et julekort med lyd? Husk at det verken er papir- eller restavfall, men elavfall.

Sparing

Ved å kildesortere skiller vi ut rene materialer som er lettere å gjenvinne. Det krever også mindre energi å gjenvinne enn å lage noe helt nytt, i tillegg til at vi sparer naturressurser som trær og olje.

– Det krever for eksempel mindre energi å gjenvinne papir enn å lage nytt fra tre, sier Sand, som har dette forslaget til nyttårsforsett:

– I 2012 skal jeg slå naboen i kildesortering.

Les også: Dette ønsker flest nordmenn seg til jul

Hvor flink Haltbrekkens nabo er til å kildesortere, vites ikke. Men på kjøkkenbenken hos naturvernlederen står flere yoghurtbegre klare til å finne veien til kurven for plast. Plastavfallet skal være rent og tørt. Er emballasjen i utgangspunktet veldig skitten, kan det derfor lønne seg å tenke seg om en ekstra gang før du vasker den, forklarer Haltbrekken.

– Plastikken må skylles i kaldt vann, ellers går vinninga opp i spinninga. Må du bruke varmt vann for å få det rent, bruker du mer energi på det enn det du sparer på å kildesortere. Da er det bedre å kaste det i restavfallet, sier Haltbrekken.

Julematgilde

Dersom du bor et sted som har kildesortering av matavfall, kan matrestene dine gå til å lage biogass og biogjødsel. Biogassen fungerer som drivstoff for blant annet busser.

– Men det er ikke et argument for å kaste mer mat, slår Lars Haltbrekken fast.

Det synes heller ikke kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i prosjektet ForMat, som arbeider for å forebygge matsvinn i Norge og driver nettstedet Matvett.no.

– Julematen er billig, vi kjøper ofte mer enn vi trenger og blir nok litt lei, sier Schrøder.

Av de over 51 kiloene mat gjennomsnittsnordmannen kaster hvert år, finnes også julemat – både tallerkenrester og råvarer og rester som blir stående i kjøleskapet.

– Rydd i kjøleskapet og sett det eldste fremst. Kjøl raskt ned restene, sett dem kaldt og bruk dem senere. Ribba kan bli en ny middag, brukes til pålegg eller gjenoppstå i en salat eller en lapskaus, sier Schrøder.

Tips til kildesortering

• Se etter pantemerket og pant alt. For eksempel kan både gløggflasker, isteflasker og saftflasker pantes.

• Alle lyspærer og lysrør skal leveres som farlig avfall eller elavfall (EE-avfall).

• Alt det har gått strøm gjennom, skal leveres som elavfall (EE-avfall).

• Plastemballasje skal være ren og tørr før den leveres. Skyll i kaldt vann, eller i oppvaskvannet du allerede har.

• Tilgriset papp og papir må kastes i restavfall.

• Husk at sjokolade-«papir» ofte er plastemballasje.

• Sjekk sortere.no hvis du lurer på hvordan du skal kildesortere der du bor.

Returtall 2010

Så mange prosent av ulike materialer ble totalt gjenvunnet i 2010. Tallet inkluderer energiutnyttelse, der varmen fra avfallsforbrenning blir brukt til fjernvarme og elproduksjon. Tall for 2009 står i parentes.

• Glassemballasje: 90 prosent (90 prosent)

• Metallemballasje: 67,4 prosent (68 prosent)

• Plastemballasje: 89,9 prosent (84 prosent)

• Emballasjekartong: 90,7 prosent (84 prosent)

• Drikkekartong: 87 prosent (80 prosent)

• Bølgepapp: 99 prosent (97 prosent)

(Kilde: Loop)

Visste du at

• 40 drikkeflasker med pantemerke kan bli til en fleecegenser.

• Over 90 prosent av en utbrukt PC blir materialgjenvunnet.

• Det tar 60 dager fra du panter en boks til den igjen står med innhold i butikken.

• Å gjenvinne 1 kilo plast sparer 2 kilo olje.

• Papir og papp kan gjenvinnes seks til sju ganger.

• Glass og metall kan gjenvinnes uendelig antall ganger.

(Kilde: Loop)

Smørbrød med ribberester

Oppskrift på kalde ribbesmørbrød med appelsinskall og frisk salvie.

Du trenger:

Ribberester (skjær gjerne ut beina)

Brødskive

Smør

Revet skall av en halv appelsin

Salvie eller andre urter

Sennep (eller eggeplomme)

Olje

Balsamicoeddik

Salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær den kalde ribba i så tynne skiver du ønsker, og legg dem på den godt smurte brødskiven. Krydre med salt og pepper. Bland appelsinskall og salvie med olje og eddik. Pisk inn sennep (eller eggeplomme), så du får en tykk dressing som ikke skiller seg. Hell dressingen over ribbesmørbrødet og server deg selv på stedet, så slipper du å dele med noen.

(Kilde: Oppskriftsboka «Restekjærlighet», Dinamo forlag)

Les flere julesaker i vår Livet-kategori

Personvernpolicy