Julestek for veganere

JULEMAT FOR VEGANERE. Her kommer det er et veldig godt tips til veganere. © Foto: Jane H. Johansen.
JULEMAT FOR VEGANERE. Her kommer det er et veldig godt tips til veganere. © Foto: Jane H. Johansen.

Nei, dette er ikke kjøtt. Bare veldig godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingredienser

Ris og linser

2 dl basmatiris, eller annen type hvit ris

2 dl brune eller grønne linser

0,5 ts salt

1 stk laurbærblad

4 dl vann

Nøtter

2 dl mandler

2 dl cashewnøtter

Grønnsaker

30 g steinsopp, tørket

2 dl varmt vann, til bløtlegging av soppen

1 stk purre

2 stk stangselleri, hakket (ca 1 dl)

1 stk rødløk, hakket

Krydder

1 ts finhakket chili

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts salt

1 ts malt muskat

pepper

Du trenger også

0,5 dl rødvin (kan erstattes med vann)

2 dl små havregryn

Med ujevne mellomrom lar vi ivrige bloggere slippe til på Klikk.

Jane H. Johansen er veganer - altså en vegeterianer som heller ikke spiser egg, meieriprodukter eller annet som har animalsk opprinnelse.

Hun skriver bloggen Veganmisjonen hvor all verdens lekkerheter triller ut. Og lekre bilder er det også.

Denne gangen skal Jane redde julen for veganerne. Med nøttestek...

«Nøttestek» er et ord som ofte kommer opp når det er snakk om hva veganere og vegetarianere spiser på julaften.

Første gang jeg smakte vegetarisk julestek var ingen positiv opplevelse. Jeg hadde kjøpt med meg en utgave av arten fra en vegetarisk restaurant, som jeg tok med hjem til jul. Stekte den i skiver og spiste med mammas tilbehør; poteter, ertestuing, rosenkål og gulrøtter.

Det smakte særdeles tørt og kjedelig, og jeg ble ikke videre fan må jeg innrømme.

Nå har jeg laget min egen versjon, full av godsaker. Her snakker vi linser, grønnsaker, steinsopp, ris, rødvin og selvfølgelig en dugelig andel nøtter. Den er helt glutenfri og sannsynligvis sunnere enn alt annet du kommer til å spise i jula. Litt nøttete, litt soppete, litt linsete, litt risete og fremfor alt, knallgod!

Oppskriften på vegansk julemat finner dere nedenfor!

Fremgangsmåte:

Forberedelser:

1. Ha først ris og linser i en kjele sammen med salt, laurbærblad og vannet. Kok i 20 min på lav varme. Du kan gjerne skru av varmen siste 10 min og bare la det dampe seg ferdig.

2. Rist nøttene i tørr panne. Mal til de er veldig småsmulet i food processor.

3. Legg steinsoppen i en liten bolle og hell over 2 dl varmt vann fra springen, det skal såvidt dekke over. La det stå og bløte seg.

4. Kutt opp purre, stangselleri, løk, chili og hvitløk.

Så er det klart for farselaging!

1. Ha den ferdigkokte ris- og linseblandingen i en stor bakebolle (fjern laurbærbladet).

Jane H. Johansen er matentusiast, matskribent og kokebokforfatter med mat som lidenskap og hobby. Driver matbloggen VeganMisjonen med mål om å inspirere folk flest til et grønnere kosthold. Vegetarianer de siste 17 årene, veganer siden 2009.Jane H. Johansen er matentusiast, matskribent og kokebokforfatter med mat som lidenskap og hobby. Driver matbloggen VeganMisjonen med mål om å inspirere folk flest til et grønnere kosthold. Vegetarianer de siste 17 årene, veganer siden 2009.

2. Tilsett nøttesmulene, steinsoppen med bløtevann, resten av grønnsakene, krydder, vin og havregryn.

3. Mos det hele med stavmikser eller i food processor til det er en jevn farse. Smak til med pepper og ev. litt ekstra salt.

4. Kle en brødform med bakepapir og dytt farsen godt nedi formen. En brødform på 1 liter er passe. Stek på 200 grader i ca 50 min.

Tips:

- La julesteken avkjøles helt før du skjærer i den. Den trenger litt tid på å "sette seg".

- Del julesteken i tykke skiver med en skarp kniv. Stek skivene gylne og sprø på begge sider i olje.

Oppskriften er hentet fra: Veganmisjonen | Kokk: Jane H. Johansen

Les også:

Slik blir ribbe perfekt

Her er oppskriftene på alle julekakene

Pannekaker med ny topp

Slik lager du perfekte muffins

Personvernpolicy