Samsung Galaxy Nexus i9250

Lekkert

NEXUS: Nexus er Googels egen mobil-serie. Men de produserer den ikke selv. Galaxy Nexus er andre gangen Samsung har samarbeidet med Google om en Nexus-mobil. © Samsung
NEXUS: Nexus er Googels egen mobil-serie. Men de produserer den ikke selv. Galaxy Nexus er andre gangen Samsung har samarbeidet med Google om en Nexus-mobil. © Samsung

Galaxy Nexus er det nyeste samarbeidet mellom Samsung og Google, og gir deg skjerm med 720p-oppløsning, full HD-videoopptak og splitter nye Android 4.0.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nexus er Googles eget mobilmerke, og Galaxy Nexus er tredje generasjons Nexus, og andre gangen Google samarbeider med Samsung om å produsere mobilen.

Lanseringen av hver nye Nexus-mobil har sammenfalt med utrullingen av en ny versjon av Android. Nexus One som ble produsert av HTC var først ute med Android 2.1. Nexus S, som også ble produsert av Samsung, var først med Android 2.3.

Galaxy Nexus representerer det største hoppet i Android-versjoner. Her får du nemlig Android 4.0 om bord. Det betyr noen grunnleggende endringer i operativsystemet som vi skal komme tilbake til.

Svakt bøyd

REN ANDROID: Galaxy Nexus bruker ikke noe skin av noe slag, bare standard Android. Det betyr at du selv må forme startskjermen slik du vil ha den. © Samsung REN ANDROID: Galaxy Nexus bruker ikke noe skin av noe slag, bare standard Android. Det betyr at du selv må forme startskjermen slik du vil ha den. © Samsung

Som forgjengeren, Samsung Nexus S, så har også Galaxy Nexus en svakt bøyd skjerm, men neppe noe du legger merke til om du ikke ser etter det.

Ellers er mobilen ganske tynn med sine 8,9 mm. Den er litt tykkere nederst enn øverst, noe som gir den et tyngdepunkt som gjør at den ligger godt i hånden.

Det er ingen fysiske knapper på framsiden av telefonen, ikke noen berøringsknapper heller. Her foregår alt på skjermen. Bare et smalt hull for høyttaleren øverst bryter opp glasset som dekker hele fronten.

Vi synes den ser veldig pen ut, men det vil alltid være litt smak og behag når det gjelder design.

Superskjerm

Spesifikasjonene til Galaxy Nexus har vært kjent en stund. Spesielt superoppløsningen på 1280 x 720 piksler. Det tilsvarer HD-oppløsning (men ikke full HD).

Det matcher mange nettbrett, og slår lett oppløsningen til iPhone 4S på 640 x 960 piksler. Galaxy Nexus har dog en kjempeskjerm på 4,65 tommer. Det gjør at iPhone 4S fortsatt har størst pikseltetthet på markedet, men Galaxy Nexus kommer svært nært, og det med en skjerm som er mer enn 1 tomme større. Den slår likevel ikke skjermstørrelsen til giganten Samsung Galaxy Note, som har en skjerm på 5,3 tommer.

Det er selvsagt Samsungs glimrende Super AMOLED-teknologi som brukes på skjermen, og det gir et veldig skarpt og kontrastrikt bilde. Det er rett og slett lekkert.

Telefonen er ingen sinke heller med en dobbeltkjerneprosessor som kjører på 1,2 GHz.

Galaxy Nexus har 16 GB intern lagring. Det begynner å bli litt lite, spesielt med tanke på at Galaxy Nexus ikke har støtte for noen minnekort. Akkurat det er etter vår mening mobilens største svakhet.

TYNN: Galaxy Nexus er bare 8,9 mm tykk, men kanskje ikke like stilren som de lekreste modellene på markedet. © Samsung TYNN: Galaxy Nexus er bare 8,9 mm tykk, men kanskje ikke like stilren som de lekreste modellene på markedet. © Samsung

Batteritiden på sin side virker å være akseptabel. Det holder fint å lade telefonen en gang om dagen. I batteritesten vår, som går ut på å kjøre en film i loop helt til batteriet er tomt, holdt Galaxy Nexus i 4,5 timer, og det er absolutt akseptabelt.

Full HD-video

Galaxy Nexus har et kamera med 5 megapikslers oppløsning, og et led-lys som video- og fotolys.

Bildekvaliteten er fin nok, men her konkurrerer ikke Galaxy Nexus med de beste kameraene på markedet.

Der kameraet utmerker seg er den raske utløseren. På andre mobiler har vi vært vant til en liten forsinkelse fra man trykker på utløseren til bildet faktisk tas. Her var denne forsinkelsen nærmest umerkelig, noe som gjør at det er mye lettere å få tatt bildet i akkurat riktig øyeblikk.

Bare synd mobilen ikke har noen kameraknapp. Dermed må du bruke skjermutløseren, noe som er litt mer klønete.

Kameraet har ikke veldig mange innstillingsmuligheter. Du kan ikke stille ISO, hvitebalanse eller bruke selvutløser. Heldigvis får du i alle fall eksponeringskorrigering, og bedre kameraapper kan jo lastes ned.

Du har heller ikke så alt for mange justeringsmuligheter under videoopptak, men her er kvaliteten mye bedre. Kameraet kan filme i 1080p oppløsning med 30 bilder i sekundet, og gir utmerkede videokvalitet, fullt på høyde med det du kan få fra Samsung Galaxy SII eller iPhone 4S.

Galaxy Nexus har også et frontkamera for videosamtaler (som du også kan bruke til å ta bilder med). Dette har en oppløsning på 1,3 megapiksler.

Android 4.0

Et av salgsargumentene for Galaxy Nexus er at dette blir den første mobiltelefonen med Android 4.0, og vil også stå først i køen til å få nye Android-oppdateringer.

Det har selvsagt med å gjøre at telefonen ikke kjører noen form for skin eller ekstra programvare. Her er det ren Android som råder. For mange vil det bare være en fordel å slippe et ekstra skin, mens de som ikke er fornøyd med Googles eget grensesnitt lett finner alternativer i Android Market.

Personlig synes vi det nye grensesnittet i Android 4.0 er både pent og funksjonelt. Google har faktisk utviklet en helt ny font fra grunnen av, sepsialdesignet for å være så lesbar som mulig på en mobilskjerm, og det fungerer.

Hovedpoenget med 4.0 er å bringe elementene fra nettbrett versjonen, Android 3, til mobiltelefonene også. Android 4.0 skal dermed skape en helheltlig opplevelse av Android-platformen, enten du bruker nettbrett eller mobil.

Brukere av Android 2.3 og tidligere vil merke mest til endringene.

MAPPER: Endelig får du laget mapper på startskjermene. Det betyr at du foreksempel kan samle alle spillene dine under ett ikon.MAPPER: Endelig får du laget mapper på startskjermene. Det betyr at du foreksempel kan samle alle spillene dine under ett ikon.

Som vi nevnte tidligere er det nå slutt på de tre hardware-knappene som alle Android-mobiler skulle ha, nemlig «Hjem», «Tilbake» og «Meny». Disse er nå erstattet av tre skjermknapper som alltid er synlig (med mindre en applikasjon demper dem for å få brukt hele skjermen). Det er «Hjem», «Tilbake» og «Nylig brukte programmer».

Savnet etter meny-knappen meldte seg umiddelbart når vi tok mobilen i bruk. Det var greit å alltid vite hvor du kunne finne ekstra valg i programmer. Savnet ga seg fort. Menyen dukker uansett opp som tre små prikker øverst eller nederst til høyre når den trengs

Det tok imidlertid mindre enn en dag før vi var helt forelsket i den nye «Nylige applikasjoner» knappen. Tidligere fikk du opp nylige programmer ved å trykke og holde inne Hjem-knappen, man da fikk du kun opp en liste med ikoner. Her får du opp et lite forhåndsvisningsvindu av appen. Det gjør det enklere, og mer atraktivt, å bytte mellom apper direkte.

Widgets er nå samlet i menyen med alle appene. Her får du mye letter et inntrykk av hvordan de vil se ut på skjermen.

Det er mange andre små endringer å sette seg inn i, men etter å ha brukt Galaxy Nexus i fire dager syns vi Android med versjon 4.0 står frem som et mer effektivt, gjennomtenkt og brukervennlig operativsystem enn de tidligere versjonene.

Ytelse

Selv om Nexus ikke er den aller kraftigste mobilen på markedet, så får du mer enn nok kraft her. Telefonen er svært responsiv og fin, og det er sjelden vi må vente noe særlig når nye apper skal startes opp. Ikke hadde vi noen problemer med tunge spill heller, og videofiler i 1080p-oppløsning spiller den av helt glatt og uten hakking. Den fine skjermkvaliteten bidrar også til å gjøre Galaxy Nexus super som lommekino.

ENKELT: Kamerafunksjonen er enkel, uten for mange innstillingsmuligheter. Litt for enkel etter vår smak. ENKELT: Kamerafunksjonen er enkel, uten for mange innstillingsmuligheter. Litt for enkel etter vår smak.

Når det gjelder skjermstørrelse og oppløsning, er det egentlig bare Samsungs egen Galaxy Note som er sammenlignbar. HTC har riktignok hakket større skjerm på HTC Titan og HTC Sensation XL, men med mye lavere oppløsning.

Galaxy Note på sin side er en koloss av en mobiltelefon, og dermed kan Nexus appellere til de som synes Note blir for massiv. Her er det også en drøyt 700 kroner forskjell i pris, men Note på sin side er både litt raskere og har plass til minnekort i tillegg.

Uansett er Nexus en super telefon som nok kommer til å ligge helt i topp spesifikasjonsmessig en god stund ut i 2012.

Laveste pris på nettet fant vi i skrivende stund hos NetOnNet.no til 4490 kroner.


Les også:

Transformer Prime: Dette er markedets lekreste nettbrett

Test: Lekkert lydanlegg fra Philips

Test: Den mest brukvennlige Nokia-mobilen

Billig eller dyr smartmobil? Her er de beste uavhengig av pris

Personvernpolicy