Teriyaki er den nye ketsjupen

SMAKSRIKT: Spicy, syrlig, salt og søtt på en gang - kan man ønske seg mer?
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik bruker du teriyakisaus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Her er vinen som passer til

Et enkelt valg

Ukens rett er japansk, og har både syre og sødme. Da er det kun Riesling som gjelder.

Sashimi har de senere årene blitt meget populært i Norge. Her serveres med masse godsaker og får en meget smaksrik stil. Fedmen i retten kommer fra kamskjell, laks og avokadokrem. Det er derimot sausen som dominerer. Her har vi smaker av chili, sitrongress, lime, ingefær og soya – spicy, søtt og syrlig. I tillegg bidrar cashewnøttene med saltsmak.

Vi trenger en vin med mye sødme, både for å matche sødmen i sausen og for å dempe den sterke chilismaken. Vinen må dessuten ha frisk syre for å renske opp for fedmen i retten. Det er kun én drue som kan levere alle disse egenskapene i en og samme vin, nemlig Riesling. Og en Riesling med sødme er det naturlig å lete etter i Moseldalen i Tyskland.

Ukens anbefaling er Riesling Spätlese, Brauneberger Juffer, F. Haag 2009 (best.nr. 4843001, kr 192,90, bestillingsutvalg). Fritz Haag har et renommé som en av de aller beste produsentene i Tyskland og lager viner av høy kvalitet. Hans viner har alltid en flott eleganse og er godt balansert. Ukens variant er en Spätlese, som vil si at vinen har en del restsukker, i dette tilfellet rundt 75 gram per liter. Vinen er likevel langt fra klissen, takket være sin flotte syre.

Her får vi en ung duft av grønne epler, sitrus, fersken og en floral tone. Smaken er halvtørr, med frisk, saftig frukt og en høy syre som balanserer sødmen perfekt. Ettersmaken er lang med en fin mineraltone.

Sammen med laks, kamskjell og avokado fungerer syren fint som et forfriskende element. Sødmen avrunder det sterke chilipreget og er en fin kontrast til de salte nøttene. Den matcher også sausen perfekt når det gjelder sødmenivå, og gjør en meget vellykket rett til en deilig totalopplevelse for smaksløkene.

Robert Lie gir deg vinen.Robert Lie gir deg vinen.

I likhet med alle skjerf, sko, vesker og bluser en del damer kjøper non stop, passer også teriyakisaus til «alt i skapet» – det vil si i kjøleskapet.

Sauser som går til «alt», er vi godt kjent med. Ta bare ketsjupen, en slager i mange tiår. På 80-tallet var den rosa Thousand Island-dressingen stor, og på 90-tallet kom den grønne basilikumpestoen for alvor på norske restauranter og forpestet alt fra fårikål til pinnekjøtt. En god pesto til pastaen er for øvrig ikke å forakte, pestomisbruket til tross.

Nå, endelig, er teriyakisausen – den fyldige, svarte smaksbomben – ankommet landet, direkte fra det japanske kjøkkenet.

Hjemmelaget teriyakisaus er smaksrik på alle måter: spicy (takket være chili), søt (brunt sukker), salt (soyasaus) og syrlig (limesaft). Aromaen i sausen er fra fersk ingefær, hvitløk, sitrongress (hvis du finner) og limesaft. Med andre ord en komplett saus til lyst kjøtt, ribberester, rå og stekt fisk, stekte grønnsaker og risretter. Ja, også til grillet/stekt skalldyr. Er du vegetarianer, må dette være det fremste virkemidlet for å gjøre grønnsaksrettene smaksrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lag denne sausen og hell den – mens den ennå er varm – på for eksempel en tom liten ketsjupflaske. Den oppbevares med kork på i kjøleskapet, og er holdbar omtrent like lenge som ketsjup.

Med teriyakisaus, salmalaks og et kamskjell til hver, sammen med avokado, koriander og cashewnøtter, lager du en festlig rett med det beste fra to nasjoner på null komma svisj. Nyt denne enkle og smaksrike maten nå, før vi går inn i en høytid med mye tradisjonsrik, tung mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laks og kamskjell med teriyakisaus

Ingredienser (til 4 forretter):

400 g laks
4 ferske kamskjell

Teriyakisaus:

1 sitrongress
3 lime (kun saften)
3 dl soyasaus
200 g brunt sukker
50 g ingefær
2 fedd hvitløk
1 rød chili

Avokadokrem:

1 avokado
2 klyper salt
1 ts limesaft
2 ss olivenolje

Garnityr:

50 g cashewnøtter
1 ts limesaft
1 vårløk
4 reddiker

Noen friske blader koriander

Fremgangsmåte

Teriyakisaus: Bruk en stålkjele med litt bred bunn (ikke aluminium). Da damper det fortere, og det tar mye kortere tid å lage sausen. Kok soya, limesaft og det brune sukkeret i 2– 3 minutter. Tilsett de hakkede ingrediensene – sitrongress, ingefær, hvitløk og chili. La dette putre i 5 minutter til, til det begynner å bli blankt og sausen starter å tykne. Kjør alt godt sammen til en fin masse med stavmikser eller i en blender. Sil sausen over på en tom flaske mens den fortsatt er varm. Sausen er nærmest steril på grunn av varme, salt og sukker, og holder seg utmerket flere måneder i kjøleskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avokadokrem: Mos en avokado sammen med de andre ingrediensene med en stavmikser til en fin krem.

Garnityr: Snitt vårløk og reddiker i tynne skiver, og plukk fine blader av korianderen. Cashewnøttene kan du prøve å la være å spise opp før du legger opp. Ellers trenger du ikke gjøre så mye mer med dem!

Laks og kamskjell: Bruk den aller skarpeste kniven du har, og skjær rå laks og rå kamskjell opp i 5 mm tykke skiver som legges lagvis.

Les flere saker som denne

Les flere nyheter her