Eldre mødre og prøverør:- Kritikerne mine hadde rett

HØY PRIS: - Jeg har betalt en høy pris for å virkeliggjøre drømmen om å bli mor, sier britisk-norske Susan Tollefsen, som fikk sitt første barn 57 år gammel. Her med datteren Freya i 2009. © FOTO: Svein Brimi
HØY PRIS: - Jeg har betalt en høy pris for å virkeliggjøre drømmen om å bli mor, sier britisk-norske Susan Tollefsen, som fikk sitt første barn 57 år gammel. Her med datteren Freya i 2009. © FOTO: Svein Brimi
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Susan Tollefsen, som fikk datteren Freya som 57-åring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hva koster assistert befruktning?

Ved offentlige sykehus har et par mulighet til inntil tre forsøk med innsetting av ferske embryo (befruktede egg). Innsetting av eventuelt nedfryste embryo kommer i tillegg. Paret betaler 1500,- til sykehuset for hvert forsøk med innsetting av ferske embryo. I tillegg må de betale en egenandel på inntil 15 000 for utgifter til hormoner.

Prisen ved private klinikker varierer. Hos Medicus i Trondheim koster tre forsøk 61 000 inkludert medisiner for 15000 kroner. Staten dekker medisiner over 15 000 kroner.

Fra 2006 er hovedregelen at kvinnen får satt inn bare ett egg i de første behandlingene. Tidligere var rundt 30 prosent av alle fødslene etter assistert befruktning tvilling- eller trillingfødsler, dette er nå redusert til 12 prosent.

Kilder: Tom Tanbo, leder av Reproduksjonsmedisinsk seksjon på Rikshospitalet, daglig leder Magnus Sørdal i helseforetaket Medicus og Helsenorge.no

Britisk-norske Susan Tollefsen fikk sin førstefødte som 57-åring. Nå innrømmer hun langt på vei at hun var for gammel.

- Freya er uten tvil det beste jeg har gjort i hele mitt liv, og jeg angrer ikke. Men i etterpåklokskapens navn så erkjenner jeg at noen av kritikerne mine kanskje hadde rett, sier hun til avisen Daily Mail i begynnelsen av november i år.

Prøverør

Tollefsen ble gravid i 2008 med hjelp fra en klinikk i Russland som ikke hadde noen øvre aldersgrense for prøverørsbefruktning. Da hadde hun og hennes tolv år yngre ektemann Nick Mayer forsøkt å bli gravide i flere år. Paret stod fram i ukebladet Hjemmet, og fortalte om hvor lykkelige de var med datteren.

- Det har alltid vært et uforklarlig tomrom i livet mitt, og jeg forstod ikke hva som manglet før Freya lå i armene mine, sa Tollefsen den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudd

Da hun fikk barn i 2008, var hun lykkelig med ektemannen Nick.

- For alt vi vet kan jeg leve til jeg er 90 år gammel. Men det er klart jeg tenker at jeg sannsynlig ikke får oppleve å få en svigersønn eller et barnebarn. Men Freya har så mange mennesker rundt seg, og en yngre far, som passer på og elsker henne, sa Tollefsen til Hjemmet i 2009.

Nå bor paret hver for seg, er separert, og Susan oppdrar datteren nesten alene. Ifølge Daily Mail ser lille Freya faren sin annenhver helg.

- Jeg har aldri angret på at jeg fikk Freya, men jeg har betalt en høy pris for å virkeliggjøre drømmen om å bli mor, nemlig forholdet mitt, sier Tollefsen til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Susan Tollefsen

FEIL:- Det er sant at man bare lærer av sine egne feil, og min feil var at jeg ikke fikk Freya tidligere, sier Susan Tollefsen (61). Her med datteren i 2009. © FOTO: Svein Brimi

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ville vært yngre

Hun har fått reaksjoner for barnet sitt helt fra starten. Til Hjemmet fortalte hun om hvordan hun stadig opplevde spørrende blikk når hun var ute på tur med datteren. Og mange mente hun ikke har samme rett til å få barn i så høy alder.

- Det er trist å tenke på at tiden løper fra meg. Om jeg kunne endre bare en eneste ting, så ville jeg vært yngre slik at jeg kunne se Freya vokse opp, gifte seg og få egne barn. Hvis jeg skal være helt ærlig, så sier min erfaring meg at 50 trolig burde være grensen for når man kan få barn, sier Tollefsen.

- Det er sant at man bare lærer av sine egne feil, og min feil var at jeg ikke fikk Freya tidligere.

- Menn får ikke samme kritikk

Selv om Tollefsen innser at hun kanskje var for gammel til å få barn, så synes hun mye av kritikken er ubegrunnet.

- Mye av kritikken jeg møtte gikk på alderen min, som tilsier at Freya kan bli alene om jeg dør. Men Nick er fortsatt i førtiårene, påpeker hun til Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker også at menn sjelden møter den samme type kritikk som hun har møtt, men at de snarere får et klapp på skuldra når de får barn i godt voksen alder.

Fallende fruktbarhet

Evnen til å bli gravid faller med økende alder, og risikoen for komplikasjoner øker. Når mange kvinner venter med å få barn, øker andelen som får behov for assistert befruktning (prøverør).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Universitetssykehusene i Oslo har en øvre aldersgrense på 38 år, det vil si ikke fylt 39 år, ved mottatt fullstendig søknad.

- Bakgrunnen for det er at kvinners fruktbarhet avtar med alderen, og med stor søknadsmengde prioriteres de som har størst mulighet til å lykkes. De offenlige klinikkene har stort sett samme aldersgrense, men varierer kanskje med +/- 1 år avhengig av kapasitet, sier professor dr.med Tom Tanbo, seksjonsleder ved Reproduksjonsmedisinsk seksjon på Rikshospitalet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos private klinikker kan aldersgrensen være høyere. Hos helseforetaket Medicus i Trondheim er øvre grense 45 år for kvinnen.

- Også yngre par som er gift eller samboere og som ikke kan få barn på egen hånd kan få tilbud om assistert befruktning. Vi ser på om parforholdet er stabilt og om forholdene ellers ligger til rette for at barnet kan ivaretas på en trygg og god måte. Dette innebærer at vi, når forholdene ligger til rette for det, også kan behandle par der kvinnens alder er for eksempel 20 år, dersom lovens krav for assistert befruktning ellers er oppfylt, sier gynekolog og ansvarlig lege ved Medicus, Terje Sødal.

Les også:

Klinikk gav bort parets siste egg

Dette påvirker barnets høyde

Når er den perfekte alder for å få barn?

Dette sier barnets navn om deg

Les flere Livet-saker fra ABC Nyheter