Vannkopper og smitte:

Sender slikkepinner med vannkopper

RUSSISK RULETT: En amerikansk smitteekspert mener foreldrene som sender smitte via slikkepinner i posten, risikerer andre barns liv og helse. Før vaksinen kom, døde 100 amerikanere i året av vannkopper. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RUSSISK RULETT: En amerikansk smitteekspert mener foreldrene som sender smitte via slikkepinner i posten, risikerer andre barns liv og helse. Før vaksinen kom, døde 100 amerikanere i året av vannkopper. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hvor langt er det smart å gå for å få smittet ungene? Vi har sjekket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnesykdommer og vaksiner:

Barnevaksinasjonsprogrammet inneholder vaksiner mot disse barnesykdommene:

  • Meslinger
  • Røde hunder
  • Kusma

I tillegg vaksineres alle barn mot følgende sykdommer:

  • Difteri
  • Stovkrampe
  • Kikhoste
  • Poliomyelitt
  • Pneymokokksykdom
  • Hemofilus-influensa (Hib-infeksjon)

Kilde: Folkehelsa

Barnevaksinasjonsprogrammet


Enkelte amerikanske foreldre som er desperate etter å få smittet sine barn med vannkopper , går til helt nye skritt. Det er da ikke snakk om en vanlig, harmløs smittefest.

På en Facebook-side for «vannkoppfester» debatterer brukerne hvordan de kan bli smittet.

Noen tilbyr å sende kjærligheter på pinne som barn med vannkopper har slikket på.

Slik lyder en av meldingene som har vakt mye oppsikt og debatt i amerikanske medier den siste måneden:

«Jeg har PayPal og masse spytt og slikkepinner. Det funker, for det er sånn vi ble smittet! Vi fikk den med Fedex fra Arizona, og har sendt videre til Cookeville, Knoxville og Louisiana!».

Sterke reaksjoner

TV-kanalen CBS5 avslører at pakker med slike slikkepinner er sendt over store deler av landet, fra California til Phoenix i Arizona og til Tennesee, blant annet.

Ikke overraskende er reaksjonene voldsomme over at folk på denne måten risikerer sine egne barns helse:

«Disse foreldrene stoler ikke på vitenskap, men på vilt fremmede fra den andre siden av landet? Jeg orker ikke å lete etter en logisk forklaring, for den finnes ikke», skriver en seer i kommentarfeltet til innslaget på CBS5.

– En ekstremt dårlig idé. Vannkopper kan faktisk forårsake alvorlig sykdom og død. Før vaksinen kom, døde nesten 100 barn årlig av vannkopper i USA. Så i praksis er dette russisk rulett, sier Rafael Harpaz, overlege og smitteekspert ved Centers for Disease Control and Prevention i USA, til New York Times.

vannkopper

FACEBOOK-FENOMEN: Foreldre som er desperate etter å få smittet barna sine med vannkopper, har begynt å sende hverandre kjærligheter på pinne som er infisert med sykdommen. Skjermdump: Facebook

– Grisete

– Det høres overlagt grisete ut. Slikkepinnene kan jo være smittet med mange andre bakterier også, sier Karin Rønning, overlege ved Avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

Men selve ideen om å oppsøke smitte er slett ikke så dum, synes den norske overlegen.

– Det er ganske vanlig å oppsøke andre barn som har vannkopper, og jeg må innrømme at jeg har gjort dette også med mine egne barn, sier Rønning.

Å få sykdommen på et tidspunkt som passer er grei begrunnelse, synes hun, siden det kan ta en til to uker av foreldrenes tid før sykdommen er over.

Best når barna er små

Vannkopper gir ulikt utslag, men generelt blir mindre barn ikke så syke som barn i skolealder og voksne.

– Det er derfor greit å bli ferdig med det mens de er små.

Spedbarn under tre måneders alder bør derimot skjermes, mener legen.

Vannkopper overføres ved dråpesmitte og smitter lett. Sykdommen innledes med en lett forkjølelse, før det begynner å utvikles kopper.

Som regel er det nok å oppsøke barn som er smittet og la egne barn leke med dem, forteller Rønning.

– Barna er mest smittsomme i starten av sykdomsforløpet, fra snuestadiet og så lenge det kommer nye vannkopper.

Les mer om symptomer og behandling av vannkopper i Barnehelseguiden.

– Nei, det vil jeg ikke

Ikke alle foreldre er begeistret for tanken på å oppsøke smitte. Vi spurte forumbrukere på barnimagen.com:

En (anonym) bruker er svært skeptisk:

«Etter å ha sett hva vannkopper kan føre med seg, så ville jeg ikke ha gjort det. Barnet mitt endte opp med en infisert vannkopp som ble en byll på størrelse med en håndflate. Store smerter, høy feber, sterke medisiner og lang rekonvalesens. Vannkopper er ikke bare en uskyldig barnesykdom».

Flere andre er mer positive til å la barna bli smittet. Du kan bli med diskusjonen på barnimagen her.

Du kan få vaksine

Vaksinen mot vannkopper har eksistert en tid. Den er effektiv, men ikke omfattende nok testet til å inkluderes i det offisielle vaksinasjonsprogrammet.

– Det vurderes om den skal inn. Det kan jo ha samfunnsøkonomisk betydning at så mange familier blir syke i såpass lange perioder. Men så langt har vaksinene som er med i programmet vært begrunnet med faren for alvorlige komplikasjoner. Og vannkopper er ikke en så alvorlig sykdom, sier Karin Rønning ved Folkehelsa.

Foreldre som likevel ønsker vaksinen, kan få den gjennom sin fastlege. Det kreves ingen spesiell medisinsk begrunnelse å få vaksinen, opplyser Rønning.

– Ikke livsvarig immune

Vannkopper er den siste av de klassiske barnesykdommene som ikke barn automatisk blir vaksinert mot.

Vaksinene mot barnesykdommer er effektive, men kanskje ikke så varige som man har trodd, forteller Karin Rønning. De gir ikke en hundre prosent garanti mot at man får sykdommen.

– For at en sykdomsvaksine skal fungere hundre prosent må det eksistere et visst smittepress. Vi er nå bekymret for at vaksinene ikke har den livsvarige virkningen vi har trodd.

Les også:

Så høyt blir barnet ditt

Disse matvarene bør ikke i barnas matboks

- Kast dine Crocs i søpla

Her er bleiene billigst

Dette sier navnet ditt om hvem du er

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy