Original planløsning

Bygde baderomsboks i leiligheten

BOKSET INN. Parketten på gulvet strekker seg oppover langs den ene veggen på boksen. I eikeboksen er det garderobe og bad. Det er skyvedørerer i glass på sidene slik at lyset slipper gjennom. FOTO: Sveinung Bråthen
BOKSET INN. Parketten på gulvet strekker seg oppover langs den ene veggen på boksen. I eikeboksen er det garderobe og bad. Det er skyvedørerer i glass på sidene slik at lyset slipper gjennom. FOTO: Sveinung Bråthen

Beboerne tegnet om leiligheten allerede før byggestart. Slik havnet bad og garderobe i en boks, mens resten av rommene flyter fritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fem år siden bestemte familien seg for å flytte fra hus på over 200 kvm til en leilighet på rundt 100 kvm.De kom over et leilighetsprosjekt på Fornebu utenfor Oslo som tilfredsstilte parets behov.

– Fordi vi kom tidlig inn i prosessen hadde vi også anledning til å påvirke planløsningen allerede før byggestart. Underveis ble det en del utfordringer, men vi hadde en dyktig arkitekt som hele tiden så gode muligheter og løsninger når vi følte at vi møtte veggen.

Bokset inn

Sivilarkitekt Harald B. Lode valgte å bokse inn den private sonen i boligen. Den er kledd med oljebehandlet eik, det samme som gulvmaterialet. Dette gir en følelse av at gulvet fortsetter opp langs veggen samtidig som det gir stofflighet til veggflatene,

Treboksen fungerer som en installasjon i boligen. Øverst er det smale glasspartier som slipper lys inn til garderoben og badet.

PÅ SKINNER. Skyvedører i frostet glass går på skinner, og deler opp rommene. I yttergangen er parketten byttet ut med steinfliser. FOTO: Sveinung BråthenPÅ SKINNER. Skyvedører i frostet glass går på skinner, og deler opp rommene. I yttergangen er parketten byttet ut med steinfliser. FOTO: Sveinung Bråthen

Fleksibel plass

Det er så å si bare skyvedører i leiligheten , frostede dører med solide hengsler inn til bad og garderobe. Mellom hovedsoverommet og stuen er det imidlertid en hel vegg som kan skyves til side hvis beboerne vil ha mer plass.

– Leiligheten er helt forskjellig fra et tradisjonelt hus med faste rom, og det gir oss en helt annen utnyttelse av arealet. Vi trives med stue og kjøkken i ett, og muligheten til å åpne foldeveggen inn til soverommet gir oss fleksibilitet. Har vi mange gjester, åpner vi veggen og får en større stue eller vi kan åpne opp for å få peisen inn i soverommet.

Resirkulert materiale

I tillegg til hovedsoverommet er det gjesterom med eget toalett vegg i vegg. Badene er kledd med keramiske mosaikkfliser. Vask og badekar er i resirkulert plastmateriale. Plassen på det smale badet er maksimalt utnyttet, blant annet er skapet med speil delvis bygd inn i veggen.

GARDEROBEGANG. Garderoben er rett bak stueveggen og har god oppbevaringsplass. FOTO: Sveinung BråthenGARDEROBEGANG. Garderoben er rett bak stueveggen og har god oppbevaringsplass. FOTO: Sveinung Bråthen

Utvalgte ting

– Selv om plassen er blitt mindre, går vi likevel ikke glipp av noe. Da vi flyttet fikk vi anledning til å kvitte oss med gamle ting som vi hadde hatt liggende på loft og i kjeller i flere år. Vi flyttet ut av huset før leiligheten var klar, og måtte derfor sette flyttelasset på lager en periode. Det førte til at vi ikke flyttet alt inn i leiligheten samtidig, men litt etter litt. På den måten ble det lettere å se hva vi ville ta vare på og hva vi ville kvitte oss med.

Arkitektens tanker

Plantegning over leiligheten. Foto: Bentley Systems, Inc. Plantegning over leiligheten. Foto: Bentley Systems, Inc.

Dette er noen av grepene sivilarkitekt Harald B. Lode gjorde:

  • Boks. Midt i rommet er det plassert en «eikeboks» som rommer bad og garderobe. Eikeboksen omkranses av allrommet bestående av entré, soverom, kjøkken og stue. Romsonene kan åpnes med enklere grep.
  • Glass. Fordi leiligheten ligger høyt og har mye lys, tegnet arkitekten inn et glassfelt i øvre del av boksens innervegger. Dette for å få dagslyset inn i alle romsonene.
  • XXL. Leiligheten måler 2, 60 under taket, 20 cm mer enn vanlig standard. På grunn av den åpne løsningen trengte man ikke å trekke ventilasjonskanaler til alle rom. Taket ble derfor senket kun 5 cm for å få fram elektriske føringer.
  • Farger og materialer. Fargevalget er nordisk, lyst og lett med inspirasjon fra hav og strand. Alle rom, med unntak av baderom, har eikeparkett. Det gir fin flyt.

Personvernpolicy