De enkleste metodene for å henge opp gardiner

BRED LIN: De nøytrale lingardinene til interiørdesigner Tove Meldgaard henger på en stang som strekker seg fra vegg til vegg. Dette får rommet til å virke bredere. (FOTO: Fredrik Varfjell / Scanpix)

Gardiner kan både henge i ringer eller hemper, gå på skinner eller monteres med borrelås.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesielle vinduer

Spesielle vinduer er en utfordring, og det er derfor en fordel å løsrive seg fra gamle tanker om hvordan gardiner skal sys og danderes. Spør gjerne personalet i gardinbutikken om hjelp. Husk at produkter som ikke er standardvare, ikke alltid er utstilt i butikken.

• Gardinskinner i aluminium kan leveres på mål og tilpasses alle vinduer. Rette, i vinkel eller buet. Lag en mal og ta med til butikken.

• Det finnes enkle skinner med borrelås. Da sys gardinen også med borrelås (velcrobånd).

• Til et buet vindu må gardinen sys i bue og rynkes ferdig for deretter å festet på velcrobåndet. Da blir det også enkelt å ta ned for vask.

• Det finnes også et metallbånd som enkelt formes etter vinduets form. Her er det hull til kroker som fester gardinen.

• I et buet vindu kan det være en idé å la den øverste delen være uten gardin.

• Vinduene har ofte vakre inndelinger. Men husk å tenke på hvilken vei vinduet åpnes før du fester skinne eller stang.

• Det finnes korte gardinstenger som kan festet på hver side av vinduet, med én stang til hver gardin. Stengene kan svinges innover i rommet og passer godt til vinduer som slår innover. Det kan også frigjøre lysåpningen på dagtid, mens du på kveldstid kan dekke den til.

(Kilde: «Bo med vakre vinduer. Lys og atmosfære» av Kari Osvold og Beate Slipher)

Fra vegg til vegg strekker den kjølige gardinstanga seg i stua til interiørdesigner Tove Meldgaard. Mellom lingardinene gir de store vinduene utsikt til verandaen. For den som ikke vet bedre, ser også vinduene ut til å strekke seg fra vegg til vegg.

– Gardiner fra vegg til vegg gjør at veggen eller rommet virker bredere enn om gardinen bare hadde gått på utsiden av døren og vinduet, sier Meldgaard.

Festet med maljer kan gardinen også strekkes til det lengste og dekke over flatene som ikke består av glass. For når gardinene skal opp, avhenger resultatet av både tekstiler og oppheng.

Praktisk

Gardinene kom til Norge på 1600-tallet, men ble et vanlig syn i norske bondehjem først på slutten av 1800-tallet. Mens bruken tidlig var drevet av praktiske behov, fikk også den dekorative funksjonen gradvis mer plass.

Gardinen skjermer for innsyn og sol, myker opp rommet og forandrer akustikken. Den kan være diskré, men også brukes som dekor og kunstmateriale. Det er rommet og bruken av det som bestemmer hva som passer best.

– Vi tåler mer i et aktivitets- eller gjennomgangsrom enn i et rom hvor vi for eksempel skal slappe av, sier Meldgaard.

Opphenget og gardinen bør understreke stilen du har. Du kan velge mellom det nøytrale og pompøse, det rimelige og det kostbare. Men det enkle er langt vanligere enn det prangende i norske hjem i dag. I takt med en stram stil har også mange byttet ut gardiner med persienner, rullegardiner og paneler av ulike slag.

– Men nå går flere tilbake til gardiner. Vi har solgt flere gardiner i år enn i fjor, sier butikksjef Maria Solstad i Tannum tekstil.

På skinner

Det har ikke kommet all verdens av nyvinninger blant gardinopphengene de siste åra, men endret byggestil har likevel åpnet for litt andre oppheng, forklarer Solstad.

– Større vinduer med mindre listverk gjør at det har blitt vanligere å feste gardinen oppe ved taket, og ha gardiner fra tak til gulv, sier butikksjefen.

ENDEN: Endestykkene har mye å si for gardinstangens uttrykk. Disse heter patron og press og er fra Princess. (FOTO: Produsenten)ENDEN: Endestykkene har mye å si for gardinstangens uttrykk. Disse heter patron og press og er fra Princess. (FOTO: Produsenten)

Den gode, gamle bestemorstanga er modernisert og finnes i alskens materialer, farger og dimensjoner. En bred stang gjør at vinduet føles større, ifølge boka «Bo med vakre vinduer». Er gardinen festet i ringer eller maljer, kan du lett dra den hit og dit. Fester av hemper og stoffbånd gjør gardinen litt mindre egnet til å trekke fram og tilbake daglig.

Mange velger også gardiner på skinner. Skinner festes fortrinnsvis i taket og finnes i standardlengder, men er også noe du kan tilpasse selv. Bruker du skinner med flere spor, kan gardinene henge i flere lag.

– Vi har en bred kundegruppe. Men det ser ut til at spesielt aluminiumsskinner har blitt populært også i private hjem, sier Solstad.

Snortrekk er med på å øke funksjonaliteten. Og for den som ønsker det, finnes også motoriserte snortrekk.

Rullings

ET LØFT: Liftgardiner selger fremdeles godt. Mange bruker dem i kombinasjon med hengegardiner. (FOTO: Produsenten)ET LØFT: Liftgardiner selger fremdeles godt. Mange bruker dem i kombinasjon med hengegardiner. (FOTO: Produsenten)

Liftgardinen holder stand, ofte i kombinasjon med en vanlig gardin, ifølge Solstad. Men rullegardin kan også være et fullgodt alternativ for vinduet, mener interiørdesigner Meldgaard. Spesielt praktisk er rullegardinen hvis møbler uansett ville ha stoppet en hengende gardin under vinduet.

Meldgaard står på hjemmekontoret, foran skrivepulten og vinduet som vender ut mot naboleilighetene. Den svarte blendingsrullegardinen er festet helt oppe ved taket og dratt ned slik at den dekker øverste vinduskarm. Plasseringen er ikke tilfeldig.

– Slik strekker du takhøyden og skaper en illusjon av at vinduet går helt til taket. Rullegardinen blir også mer elegant når den henger som en kappe, og du får fremdeles maksimalt med lys inn, sier Meldgaard og drar i gardinen slik at den trekker seg sammen.

Vindusillusjonen brister idet en flate av naken vegg skiller rommet mellom vinduet og rullegardinen, som nå henger som en tynn strek der oppe ved taklista.

Huskeliste

• Husk at gardinen skal henge fritt, uten at panelovner eller radiatorer kommer i veien.

• En lang skinne kan fungere godt der det er flere vinduer ved siden av hverandre.

• Vinduet virker større og bredere dersom stangen er så lang at hele lysåpningen er fri.

• Bruk tommestokk for å få nøyaktige mål. Ta kontrollmål flere steder, også nye hus kan være skjeve.

• Mål dybden på alle utspring, slik som vinduskarmer og ovner.

(Kilde: «Bo med vakre vinduer. Lys og atmosfære» av Kari Osvold og Beate Slipher)

Les flere saker som denne

Les flere nyheter

Personvernpolicy