BARN I FRILUFT

David (5) vil sove ute alene i hele vinter

VILLMARKENS SØNN: David (5) bor på gård, går i naturbarnehage og er vant til å overnatte i lavvo. Nå er han ustoppelig opptatt av å sove ute. © Privat
VILLMARKENS SØNN: David (5) bor på gård, går i naturbarnehage og er vant til å overnatte i lavvo. Nå er han ustoppelig opptatt av å sove ute. © Privat

Her er villmarkens sønn. Og hans teddybjørn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges tøffeste 5-åring liker best å sove ute. – Jeg gleder meg til snøen kommer, sier naturbarnet fra Nordland.

Mange tusen barnehagebarn sover middag ute i barnevogn året rundt. Og barn som er litt eldre, kan synes det er stas å overnatte i friluft midt på sommeren. Men finnes det noen som er så ivrige som David Trongmo? Siden april har 5-åringen sovet ute i nærmere 120 netter.

Og han lar seg ikke skremme av at vinteren er i anmarsj.

– Jeg har tenkt å sove ute i tusen netter, erklærer friskusen.

Naturbarn

Familien til David driver Trongmoen gård, som ligger tre mil sør-vest for Mo i Rana, 5-6 kilometer fra nærmeste tettsted og 100 meter fra nærmeste nabo.

David går i naturbarnehage, men får altså ikke nok av naturen på dagtid. Det er blitt en livsstil for ham – akkompagnert av fuglekvitter, regn og vind – å sove for seg selv i friluft.

– Han fikk sin egen sovepose til 5-årsdagen 29. april. Tidligere hadde han prøvd å sove ute i lånt sovepose, og syntes det var veldig spennende. Etter bursdagen har han bare fortsatt, sier pappa Ketil Trongmo.

– David har bestandig vært veldig sta. Når han først har bestemt seg for å gjennomføre noe, så gjør han det. Selvsagt er det også artig å få positiv oppmerksomhet.

Ingen farer

Foreldrene har ingen betenkeligheter med å la 5-åringen sove alene på altanen. I hvert fall ikke før sprengkulda kommer.

VIND- OG VANNTETT: Godt beskyttet av fjellduk, lue og ullundertøy tilbringer David nettene i friluft. © PrivatVIND- OG VANNTETT: Godt beskyttet av fjellduk, lue og ullundertøy tilbringer David nettene i friluft. © Privat

– Det er ingen farer her vi bor. David har en varm vintersovepose, sover i ullklær, og i høst fikk han en vind- og vanntett fjellduk. Han har det heller for varmt enn for kaldt, sier pappa.

– Høsten i år har vært mild. Men det er klart vi må si stopp hvis gradestokken kryper for lavt, tilføyer han.

– Det kan bli litt kjølig om morgenen, vedgår David.

– Men da stikker jeg bare inn i huset.

Aldri forkjølet

“Skal vi ligge ute eller inn i natt?” pleier pappa Ketil og mamma Sandra å spørre når det nærmer seg leggetid.

Og siden april har svaret vært “ute!” rundt halvparten av gangene.

Fra klokka åtte om kvelden til sju om morgenen ligger David og koser seg i det fri.

– Hvis han må på do midt på natta, kommer han bare hoppende inn i soveposen, forteller pappa.

– Og han har fortsatt til gode å bli forkjølet. Da han sov inne 3-4 netter på rad, ble han faktisk litt snufsete. David sier “det er så mye bedre å puste ute enn inne”.

Vinter ingen hindring

UTELIVSLØVE: - Jeg puster bedre når jeg ligger på altanen enn inne i huset, sier David. © PrivatUTELIVSLØVE: - Jeg puster bedre når jeg ligger på altanen enn inne i huset, sier David. © Privat

Det er David selv som holder tellingen på hvor mange netter han har sovet ute. Han krysser av i kalenderen sin, og synes det er helt uproblematisk at vintermånedene nå står i kø.

– Det skal bli fint å legge seg når det snør, sier villmarkens fem år gamle sønn.

– Hver kveld spør han om det er blitt 12 kuldegrader, forteller mamma.

– For da vi feiret at han hadde sovet ute 100 netter, fikk han i et par håndvarmere i gave. "Fra minus 12 grader" står det på dem. Nå gleder han seg veldig til å prøve dem.

Les også:

Disse vinterdressene er best i test

Seks av ti vinterstøvler er ikke vanntette

Stor test av vinterposer

Stor test av ullundertøy

12 råd til positiv barneoppdragelse

Roboten som vugger barna i søvn

Personvernpolicy