Lag noe nytt av det gamle

PARTYKLART: Bursdagsbarn Kristin Aase (t.v.) og redesign-ekspert Katarina Grønner pynter til fest med gamle saker. (FOTO: Fredrik Varfjell / Scanpix)

Redesign forlenger livet til umoderne ting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lag ditt eget stettfat

* Finn fram to til fire tallerkener/asjetter av ulik størrelse, glass/kopper til å bruke som bæresøyle mellom tallerkenene, og en nipsfigur eller fin kopp til å ha på toppen.

* Vask alle delene med fettløsende vaskemiddel.

* Bruk tokomponentlim og lim delene sammen, med den største tallerkenen nederst og den minste øverst.

* I bruk: Fatet bør behandles varsomt. Ikke sett fatet i vann når det skal rengjøres, men tørk av det med en varm, fuktig klut.

(Design: Gunn Tjensvold / Fretex)

På et utested i Oslo har Kristin Aase leid en avdeling til å feire bursdagen sin. Bak de doble fløydørene skjuler det et seg et utbud av farger og mønstre som absolutt ikke passer sammen, men allikevel utgjør en helhet. Bursdagsbarnet er i alle fall strålende fornøyd.

– Er det ikke fint? Jeg tror nok gjestene blir overrasket. Ideen er at selskapet ikke skal være så stivt, så jeg har oppfordret folk til å ta på seg en skjorte eller kjole man ellers kanskje synes er for fargerik. Det vil bli servert tapas. Fingermat er nok å foretrekke på en fest som dette. Sølvtøy blir feil, mener Aase, og legger siste hånd på verket før gjestene dukker opp.

Pynten består utelukkende av gamle ting som har fått nytt bruksområde og nytt liv. Nipsen og lakenene har blitt redesignet.

Les også: Drømmehus i Stavanger

Etisk idé

Ideen med redesign er å lage noe nytt av noe gammelt. Katarina Grønner – prosjektleder for Fretex Redesign, som lager nytt av brukt – ble hyret inn for å hjelpe Kristin Åse med forberedelsene til festen. Selv om utgangspunktet for redesign er estetisk, har denne lekne gjenbruken av gamle ting også en klar etisk og samfunnsmessig dimensjon, minner Grønner om:

– Vi lever i et forbrukersamfunn hvor ting ikke er ment å vare lenge, og moter og trender avløser hverandre. Redesign setter tingene inn i en ny kontekst og forlenger brukstiden deres.

Det er kun fantasien og lekenheten som setter grenser for hva som er mulig å få til med et konsept som redesign, mener Katarina Grønner.

– Gamle pelskåper er ofte slitt på ermene, mens ryggstykket er helt og fint. Da man kan klippe ut det som er brukbart og lage gode puter av dette. Selv om noe ikke kan brukes på den opprinnelige måten, betyr det ikke at det har mistet all funksjon.

Les også: Reglene for borddekning gjelder ikke

Ikke pastisj

Det avlange selskapslokalet fremstår som en mønstrete orgie av brunoransje nyanser. Gamle storblomstrede laken og duker har blitt veggpryd og duker. På bordene er pyntefat og nipsfigurer i fellesskap gjenfødt som treetasjes stettfat. Inntrykket er både lekent og overveldende.

– Stettfatene er limt sammen med noe så enkelt som superlim. Vi har allikevel prøvet og feilet for å finne det blankeste og sterkeste limet. Hvert bord har fått sitt uttrykk, slik at de fremstår som separate tablåer, sier Kristin Åse.

Bordene er kledd med duker som bryter med hverandre. Redesignerne hos Fretex har skåret ut innmaten av bøker som har fått nytt liv som julekuleaktig veggpryd. Den originale julepynten henger i gardinene, sammen med en liten hjort av messing. Katarina Grønner mener at man slett ikke hermer etter tidligere tider, selv om utgangspunktet er gammelt.

– Det blir feil å kalle redesign for pastisj. Pastisj hermer noe som har vært, men det er ingen som har hatt det slik som dette hjemme. Allikevel er nostalgi et viktig element i redesign. Når man kommer inn i et rom som dette, gjenkjenner man umiddelbart elementer fra for eksempel barndommen, men i en helt ny og morsom kontekst.

Les også: Pusset opp med naturfarger og reiseminner

I tiden

Redesign er mangfoldig. Uttrykket varierer fra person til person. Bursdagsfesten til Kristin Åse har utvilsomt et lett gjenkjennelig 70-talls preg. Allikevel fanger uttrykket hennes opp trender i det større motebildet.

– Mønsterkrasj er en del av motebildet. Redesign følger denne trenden for en billig penge. Redesign er dessuten en del av tidsånden. Men det behøver ikke være så støyende som her. Det er lett å se for seg et redesignet maritimt shabby chic- uttrykk i et sørlandshus, sier Kristin Åse.

Midt på gulvet står to store pappesker, fylt med gamle bøker, stoffer, julekuler, nipsfigurer og andre nødvendigheter for å redesigne et selskapslokale. Katarina Grønner har hatt med seg noen ideer, men nye påfunn til innredningen av festlokalet kom til underveis i pyntingen.

– Mye av moroa med redesign er å bruke tid på bruktbutikker og loppemarkeder for å lete etter et utgangspunkt, egentlig hva som helst, som kan bli noe nytt. Redesign gir rom for det uperfekte, det skjeve og det sammensatte.

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-kategori

Personvernpolicy