Mannlig laktasjon og gynekomasti:

Ville du latt mannen din amme?

FARSMELK: Også menn har melkekjertler i brystet, og farsmelken inneholder det samme som morsmelk. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
FARSMELK: Også menn har melkekjertler i brystet, og farsmelken inneholder det samme som morsmelk. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Menn har også melkekjertler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn er også født med melkekjertler, og noen menn har dermed melk, eller potensiale til melk, i brystene.

- Ikke store mengder

Fenomenet kalles mannlig laktasjon, og vil si dannelse og sekresjon av melk i melkekjertlene, hos menn og andre pattedyrhanner. I likhet med kvinner har menn også brystvev, men kvinnens vev er mer utviklet enn mannens.

- Det er argumentert for at menn kan klare å produsere noe melk, bekrefter Mette Ness Hansen, jordmor og rådgiver i Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Hun har hørt om menn som har melk i brystene, men tror ikke det er snakk om store mengder.

- Vi vet veldig lite om dette i Norge. Det vil si at vi ikke vet om det er noen menn i Norge som prøver, eller har prøvd å amme barna sine, sier Hansen.

Melk med hormonbehandling

Det skjer forandringer i brystkjertelvevet hos kvinner i puberteten, og under graviditet. De hormonelle endringene i puberteten og i graviditeten forbereder brystene på å produsere melk.

Hansen forteller at det finnes hormonbehandlinger for kvinner som vil amme uten å selv ha født barn eller vært gravide.

- Det kan for eksempel være aktuelt for adoptivmødre, eller med-mødre som vil amme felles barn født av partneren, sier Hansen.

Men om de behandlingene vil fungere på menn, vet hun ikke.

- Det er ikke utenkelig at man kan få kjertelvevet til å produsere melk hos menn, det er ikke kjempestore forskjeller mellom menn og kvinner. Men du kan jo si det slik at kvinner har et forsprang på grunn av hormoner i puberteten som endrer brystene, sier Hansen.

Ken Purvis, lege ved Andrologisk senter i Oslo, mener at det vil være fullt mulig for menn å produsere melk med hormonbehandling.

- Teoretisk sett så stemmer det. Med riktig kombinasjon av kvinnelige hormoner og prolaktin vil menn kunne utvikle kjertlene i brystet, sier han.

- Men mengden melk vil nok ikke bli stor, tror han.

Forsøk på å produsere melk

Det finnes flere historier om fedre som har forsøkt, med varierende resultat, å amme barna sine.

I 2009 viste svensk TV et program om Ragnar Bengtsson (26) som ønsket å se om han kunne amme . Han brukte brystpumpe seks til åtte ganger hver dag i flere måneder, og uttalte til Aftonbladet at "det ville vært et stort skritt om jeg kunne få melk. Om det fungerer kan det forandre synet på menn og kvinner og hvem som skal være hjemme med barnet".

Men selv etter kraftig stimulering av brystet, fikk ikke Bengtsson til å produsere melk.

I Aka-stammen i Kongo derimot, er det vanlig at mennene tilbyr barna sine pupp. Sosialantropologen Barry Hewlett bodde sammen med stammen i 15 år og observerte hvordan mennene, helt uten statustap i gruppen, kunne amme barna sine, skriver Dagbladet.

Melk i puppene i puberteten

Noen gutter opplever at brystene blir større under puberteten. Tilstanden, altså en forstørrelse av det ene eller begge bryst hos en mann, kalles gynekomasti. Ifølge Norsk Helseinformatikk, NHI, skyldes det økning i kjertelvevet i brystet. Noen med gynekomasti opplever også å ha melk brystene.

- Forbigående opptrer gynekomasti hos 70% av alle gutter i puberteten. Hos voksne forekommer det sjeldnere enn hos 1%. Tilsynelatende gynekomasti er meget hyppig blant overvektige menn, skriver nettstedet.

Ifølge Purvis kan det være flere årsaker til at menn utvikler gynekomasti.

- Eldre menn kan få det, kreftsvulster og noen medisiner, blant annet en blodtrykksmedisin, kan gi menn gynekomasti, sier Purvis.

Anabole steroider

Anabole steroider er en annen årsak til gynekomasti. Flere aviser har skrevet om hvordan unge gutter får pupper, og noen også melk i brystene, etter å ha brukt anabole steroider.

- Når du gir kroppen mye testosteron, så vil endel av det omdannes til det kvinnelige hormonet østrogen. Om du har brystkjertler som er mottakelige, vil du kunne utvikle gynekomasti, sier Purvis.

Problemet kan løses med en operasjon.

- Det er mulig å operere vekk kjertelvevet i brystet, sier Purvis.

Anabole steroider kan også forsterke psykiske lidelser.

Fars brystvorte som kos

Selv om mange nok synes det høres vel spesielt ut at far også kan amme barna, er det trolig vanligere at far tilbyr babyen brystet sitt som kos.

- Vi vet at noen gjør det. Babyer suger på det de får tak i, og jeg vet om menn som har tilbudt babyen en finger, nesetippen eller brystvorten som barnet kan suge på, sier Mette Ness Hansen.

Nasjonal kompetansetjeneste for amming er opptatt av at barnet skal ha mye hudkontakt.

- Vi anbefaler både menn og kvinner å ta av seg på overkroppen for å få mye hudkontakt med den nyfødte, sier Hansen.

Les også:

Slik venner du babyen av med brystmelk

Ann var 52 år da datteren Lily ble født.

Disse kvinnene har bedre orgasmer

Slik lager du et nytt fornavn

Personvernpolicy