Meny

Pizza - himmel eller helvete

HIMMELSK: Bare du planlegger ditt, rekker du fint å lage en himmelsk pizza på en hverdag. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men den himmelske får du ikke på butikken.
Og til pizza bør du drikke:

Ukas rett er langt unna frossenpizza. Dette er pizza på italiensk vis, der gode, ferske råvarer står i sentrum. Her har vi kraftige smaker av oliven, chili, hvitløk og skinke. Vinen må derfor ha en viss smakskraft for å hamle opp med de rike smakene. Den vil også trenge friskhet, da dette er en rett med mye fett. Vinen trenger derimot ikke å være altfor sofistikert og elegant, ettersom dette tross alt er en ganske rustikk rett.

Her er det mange muligheter. Jeg ender som jeg ofte gjør – i rettens hjemland. Italia har flere områder som produserer viner som vil fungere godt til pizzaen. Ett av dem er Abruzzo på østkysten. Her får vi ujålete, saftige, rustikke og prisgunstige viner.

Montepulciano er druen som benyttes, men må ikke forveksles med byen med samme navn i Toscana, der den berømte Vino Nobile produseres. For å gjøre forvirringen komplett, er det også lov å blande inn litt Sangiovese-druer i vinene fra Abruzzo. Sangiovese er den samme druen man lager Vino Nobile av ... Italiensk vinlovgivning er ikke alltid like logisk og lett å forstå seg på.

 

 

I ukas anbefaling er det imidlertid kun brukt Montepulciano-druer. Montepulciano d'Abruzzo, Zaccagnini 2009 (best. nr. 4513001, kr 139,90, basisutvalg) dufter av kirsebær, med innslag av rått kjøtt, krydder og noe jordlig. Smaken er preget av saftige tanniner, middels fylde og en syrlig, frisk frukt med et rustikt preg.

Denne vinen er gjæret på temperaturkontrollerte ståltanker og senere modnet på store, gamle eikefat i fire måneder. Deretter er den ytterligere flaskemodnet i seks måneder. På flaskehalsen henger en meget lett gjenkjennelig kvist fra Zaccagninis vinstokker, så denne flasken kjenner du enkelt igjen i polhyllene.

Vinen frisker fint opp etter de fete ingrediensene i pizzaen, samtidig som den rustikke, rike smaken hamler opp med oliven og hvitløk. Saftige frukt demper chilien og mykner opp den salte smaken fra skinken på en behagelig måte.

Øyvind Hjelle gir deg smakfull pizza.

 

Med hånden på hjertet: Det er ingen varmretter jeg har spist mer av en pizza. Pizzaens enorme popularitet skyldes ikke bare at retten er enkel, men også at den kan være vanvittig god.

Her har jeg laget en pizzavariant man gjerne kan kalle «italiensk pizza på norsk». Pizzaen er like stor som ovnsplaten. Den skal være lastet med en passelig mengde smaksrikt fyll, og ha velsmakende, tynn – men ikke sprø – bunn. Blir bunnen blir bra, er du langt over halvveis, og det er kun en smakssak hva man ender opp med som topping.

Les også: - Skal bygge pizzasjappe på månen

Dagens fokus er derfor på bunnen. Den har nok mange kjempet en vill kamp med på kjøkkenbenken, med kjevle som våpen. Man kjevler og kjevler, og deigen spretter tilbake til utgangspunktet. Grunnen at deigen er stresset og ikke har fått hvile. (Høres det kjent ut?)

Men selv deiger trenger altså å hvile seg. Trikset er å lage deigen veldig tidlig på dagen, eller aller helst dagen før. Hev/oppbevar deigen i en bolle i kjøleskapet under plast. Det som skjer nå, er at deigen hever rolig på grunn av lav temperatur, melet går mer i oppløsning, deigen blir seig i stedet for klissete, og det utvikles en kraftigere og bedre smak i deigen.

Nå er deigen blitt din venn, og er mye lettere å jobbe med på benken. Den kan med letthet kjevles ut til ønsket størrelse.

Flere matsaker hos ABC Nyheter

En ok pizzasaus kan kjøpes i butikken, men det er ikke så vrient å lage en god saus selv heller – basert på løk, hvitløk og gode bokstomater. Osten på toppen gir pizzaen en gyllen skorpe og en fyldig smak. Bruk gjerne Norvegia, men prøv å sprite den litt opp med annen smaksrik ost, for eksempel parmesan og mozzarella. Dette gjør underverker! Hva du enn gjør: Hvis du vil ha en god pizza, ikke bruk ferdig revet gratinerings-«ost» av noe slag! Dette produktet er ikke egnet til pizza. Ikke er det 100 prosent ost heller ...

Les også: De sunneste pizzaene er best

Jeg simpelthen elsker spekeskinke på pizzaen. En metode du kan prøve, er å legge skinken i fine skiver over til slutt, sammen med litt sprø rucolasalat. Dette gir pizzaen en nytt og friskt preg.

Ingredienser:

(Nok til to store pizzaer)

Deig:
750 g mel
5 dl lunkent vann
25 g gjær
4 ts salt

Saus:
1 løk
3 hvitløksfedd
7 ss olivenolje
400 g italienske tomater på boks/flaske
1 ts sukker
2 ts salt
Svart pepper

Topping:
300 g Norvegia
100 g parmesan
100 g mozzarella (mini)
200 g italiensk spekeskinke (gjerne Parma eller San Daniele)
100 g oliven (gjerne Kalamata)
100 g artisjokker på olje
50 g rucolasalat
¼ potte basilikum.

Spicy olje:
1 ss chilipaste (står i asiahylla i butikken)
1 finhakket/presset hvitløksfedd
5 ss olivenolje
1 klype salt

Framgangsmåte:

Deig: Bland lunkent vann, gjær og salt sammen i en miksebolle. Ha i melet og la maskinen gå på lavt tempo 10 minutter til deigen er godt kjørt sammen. Deigen skal være litt løsere en du tror. Ha plast på bollen og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

Saus: Finhakk løk og hvitløk. Varm opp en bredbunnet kjele eller panne og fres løken i olivenolje til den starter å få litt farge. Ha på sukker, salt og tomat. Kok dette sammen til en chunky saus, ca. 10 minutter på lav varme. (Avkjøles noe før den legges på pizzaen.)

Før du begynner med toppingen, setter du ovnen på 250 grader. La platen stå i ovnen og bli varm.

Topping: Riv opp osten og bland den i bollen. Skyll og rens rucolasalaten, ta ut steiner av olivenene og del hver oliven i to. Press ut oljen av artisjokkene.

Kjevle ut deigen til en tykkelse på ½ cm. Legg den over på brettet som er veldig varmt. Ha på saus og ost i en fei. Dryss over oliven, artisjokk og basilikum. Sett pizzaen i ovnen og stek den til den er ferdig, ca. 12 minutter. I mellomtiden rører du sammen chilioljen. Denne drypper du litt av på pizzaen rett etter den kommer ut av ovnen. Dette gir et ekstra spicy sting i smaken. Del pizzaen opp i biter og legg på den gode skinken og rucolasalaten.

Se video: Begravd under 20 tonn løk

Flere gode oppskrifter:

Skogens snadder

Den beste eplekaken

Frikassé fra fortiden

Helt fett med får

Helse og livsstil
Populært