Sex-rutiner:

Derfor er kjedelig sex best

FORSTYRRENDE SPENNING: Jakten på spenning i senga kan gjøre større skade enn nytte for sexlivet. Rutine gir den beste sexen, i alle fall for kvinner som har en litt mer sammensatt utløsning enn menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FORSTYRRENDE SPENNING: Jakten på spenning i senga kan gjøre større skade enn nytte for sexlivet. Rutine gir den beste sexen, i alle fall for kvinner som har en litt mer sammensatt utløsning enn menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Piff opp sengevalsen med rutiner og retro-takter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retro-takter

Mange blir litt nostalgiske når de kommer «opp i åra» og har lyst til å finne igjen sin gamle fjortis på andre områder, så hvorfor ikke på den seksuelle arena?!

  • Kline i sofaen. Husker du tiden da dere kysset leppene såre og hovne? Ta den tiden tilbake.
  • Kle av hverandre. Det er lett å føle seg litt selvbevisst og forknytt når man kler av seg selv i stedet for at partneren river plaggene av deg, slik som i «gode gamle dager».
  • Ha lyset på. Se hverandre, og fortell hverandre at dere liker det dere ser. Vis det med kroppsråket og si det med kyss, ord og kjærtegn.
  • Vær spontane. Ta utgangspunkt i spontaniteten dere hadde tidligere, tilføy litt kreativitet og se om dere kan ta den tiden tilbake ved å prioritere annerledes.
  • Fokusér på nærhet. Putt følelsene tilbake i sexen og la den bety noe igjen.
  • Eksperimenter med tid. I hverdagen kan det bli litt halvhjertet og da kan det være et poeng å bruke mer tid. Hvis det man savner er den kjappe og impulsive sexen derimot, kan man gjeninnføre det. Som en liten hemmelig hyrdestund i bilen.
  • Tenk forspill. Husker du da du var 16-17 år og hadde en og en halv time med forspill og noen sekunders samleie?
  • Bruk kondom. Å ha sex med kondom kan være morsomt å gjøre igjen, som en liten «greie» som kanskje gir rom for litt andre måter å ha sex på.

Kilde: Psykolog Peder Kjøs

Sex med ektefellen er som å bestille take away fra den kinesiske favorittrestauranten. Du vet hva du får, men du får det også akkurat som du liker det, bedyrer internasjonalt kjent sexekspert og forfatter.

Ukens gladnyhet for mange er muligens at komfortsex, rutinesex eller kjedelig sex om du vil, er sterkt undervurdert.

Hjemme best

Vi lever i en kultur som er besatt av alt som er nytt og spennende, og sex er intet unntak. Nye og uutforskede punkter, teknikker og stillinger – samtidig som vi hyller seriemonogami.

Les også: – Dagens pensjonister har mer sex

Mange bytter også ut partneren sin i jakten på denne spenningen, skriver den internasjonalt kjente seksualrådgiveren Ian Kerner i et innlegg på cnn.com/blogs.

- Men min erfaring er at det trygge og sanne har flere fortrinn i forhold til alle de veiene man ikke har gått ennå, spesielt når det gjelder sex, skriver han videre.

Dedikerte menn

Kvinnens orgasme er et godt eksempel, som krever sin dedikerte og tålmodige mann og en bli kjent-prosess.

Det er også en forlengelse av denne bli kjent-prosessen som gjør at kvinnen kan fortsette å nyte komfortsex.

Les også: Så fort blir du gravid

Og rent fysiologisk innebærer orgasmen reaksjoner styrt av både vår egen vilje og reflekser i nervesystemet, såkalte autonome prosesser.

Har vi vært der en gang, er det nemlig stor sannsynlighet for at organismen vår bringer oss dit flere

- Rutine gir den beste sexen, i alle fall for kvinner som har en litt mer sammensatt utløsning enn menn, mener den amerikanske sexeksperten.

Nytt og ... rart?

Men temaet har ikke kun relevans for kvinner, skal vi tro psykolog Peder Kjøs.

- Det som for mange er nytt og spennende, er for vel så mange nytt og rart. Det snakkes ikke så mye om, for det er liksom ikke så godt avisstoff. Det er lettere å illustrere på en morsom måte at det er «fint å henge i taklampa» og sånn. Men i et forhold som varer over tid, er sex mer enn måte å bekrefte forholdet på enn det er spenning, sier psykologen som er spesialist i klinisk sexologi.

Kan forsterke ereksjonsproblemer

For mye fremmedhet kan i verste fall kan føre til en negativ «ut av deg sjæl-opplevelse» fordi du ikke klarer å være til stede i situasjonen, eller skape og forsterke orgasme- og ereksjonsproblemer, ifølge Ian Kerner.

- Ved komfortsex trenger ikke sinnet å tenke så mye på hva som skjer og kan koble seg ut og tillate seg å bli tullet inn i en dypere tilstand av avslapning og deaktivering, forklarer han.

Den enkle oppskriften

Med all sexfokuseringen i nyhetene skal det heller ikke mye til før man føler seg kjedelig.

Rådet er da å kopiere, ikke andre eller oppskrifter, men dere selv.

SEXRUTINER: Ofte er det man gjør greit og man har variasjon nok, men så har man falt inn i en rutine der det blir kjedelig og man har mistet den gløden man en gang hadde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com SEXRUTINER: Ofte er det man gjør greit og man har variasjon nok, men så har man falt inn i en rutine der det blir kjedelig og man har mistet den gløden man en gang hadde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

- Ofte er det man gjør greit og man har variasjon nok, men så har man falt inn i en rutine der det blir kjedelig og man har mistet den gløden man en gang hadde. Da er det kanskje bedre å fokusere på gløden og det man gjorde før som var gøy enn nødvendigvis å skulle tilføre så mye nytt, sier psykolog Peder Kjøs og sikter til «taklamperåd», og sånn.

Piff med retrosex

Dette er den enkleste oppskriften, og mer fornuftig enn å piffe opp med «en eller annen variant».

Les også: Du blir dårligere i senga av nettporno

- For en del par kan det gi en ny piff å ha retro-sex, å gjøre om igjen alt det som var spennende helt i starten av forholdet, men som har gått ut av repertoaret fordi det blir for mye styr når sex blir mer vanemessig og skal passe inn i en travel og slitsom hverdag, sier Kjøs.

Litt nostalgi kan rett og slett gjøre susen.

Finn fjortisen i deg

Tidligere seksuelle erfaringer er sjelden utelukkende positive, men det er likevel mye vi kan lære av de glade tenårene. Som hvor mye vi klinte og klådde på hverandre.

Les også: - Ha sex under barne-tv!

- Så det å kline i sofaen, ikke sånt som er så rart og merkelig, men sånt som man gjorde mer da man var i tenårene, kan være veldig fint, sier Peder Kjøs.

Og hvis man pleide å henge i taklampa eller ha sex på vovede steder, da må man gjerne gjøre det?

- Nettopp, noen var veldig impulsive og så har de falt inn i et mønster der de ikke gidder helt. Kanskje har man rundet 35 år og er blitt veldig komfortorientert; Ingen oralsex, jeg har pusset tennene, liksom. Da kan jo være gøy å prøve å ta opp igjen litt andre interesser, sier Kjøs.

Hver sin plass

For selvsagt, sex kan bli direkte kjedelig og noe man mister interessen for. Da kan nyheter og fornyelse ha sin plass, enes ekspertene, men som Ian Kerner skriver: Ikke kast babyen ut med badevannet!

Les også: Dette risikerer utro menn

- Det er et krysningspunkt der. Noen kan trenge å utvide litt, men som regel er jo det også innenfor et normalspekter som ikke er så veldig stort. Noen har for eksempel ikke noe forspill i det hele tatt. Men det er ikke sånn at jo mer nytt og spektakulært, jo bedre er det, sier Kjøs.

Komfort til kokepunktet

La heller ikke det faktum at du kjeder deg bli noe som de forutsigbare rutinene ved komfortsex får skylden for, advarer Ian Kerner.

Det er mye bedre å sette komfortsexen inn i en ny og frisk kontekst.

Les også: Derfor liker menn våte kyss

- Frisk opp sexmanuset deres ved å forlenge forspillet og ved å introdusere noe nytt i begynnelsen av opphisselsesfasen. Bruk det nye for å få dere til å «putre», men bruk komfortsexen til å nå kokepunktet, sier han.

Les også:

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Her er kvinnens erogene soner

Fem myter om kvinnekroppen

Her er de ekte filmsex-scenene

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Personvernpolicy