Smørmangel truer julebaksten

I FARE? Tine kan ikke garantere nok smør til jul. Foto: Scanpix
I FARE? Tine kan ikke garantere nok smør til jul. Foto: Scanpix Foto: Scanpix

I år kan tradisjonen med sju slag kaker til jul stå i fare. Synkende melkeproduksjon fører til mangel på smør i butikkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smørmangelen fører til at både Tine og Synnøve Finden må på fettjakt i utlandet. Fallende melkeproduksjon kombinert med fetthungrige nordmenn på lavkarbokur skaper mye trøbbel for butikkene, deriblant Coop. Tine kan ikke garantere nok smør til jul, noe som gjør at Coop nå ønsker å importere selv.

– Dette er kritisk, sier innkjøpsdirektør i Coop, Tor Gundersen til VG.

Les også: EU-strid om julekaker

– Snart skal folk begynne med julebaksten, og da øker etterspørselen ytterligere, sier Gundersen til avisen. Han håper nå på et tollfritak slik at de kan kjøpe direkte fra utlandet i stedet.

Men Statens Landbruksforvaltning har derimot ingen planer om å senke tollsatsene slik at det blir gunstigere for matvarekjedene å kjøpe direkte fra utlandet. Årsaken er at over halvparten av importkvoten på 575 tonn står ubrukt. Tollsatsen for smør er 25,19 prosent.

Synnøve Finden har rettighetene til mange av disse tonnene og saumfarer nå Europa etter smør.

Les også: Syv sorter og litt ekstra

Tine opplyser til avisen at de har fått inn 20 millioner liter mindre melk i år enn i fjor. I tillegg har etterspørselen etter fete meieriprodukter økt. De vil nå importere en begrenset mengde smør for å sikre leveranser til industrien.

Les flere nyheter

Personvernpolicy