Meny

Villa i glass, betong og leca

Drømmehus i Stavanger

LAGDELT: Den renlinjete Stavanger-boligen henvender seg med flere nivå i glass mot hagen og utsikten. Se hvordan alle etasjer har god kontakt med uteområder, enten i form av terrasser eller avsatser i hagen. Design Helen&Hard arkitekter. Foto: Emile Ashley

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmehuset har fire utsiktsetasjer og to takterrasser.

Stavanger har i det siste gjort seg bemerket med flere spektakulære eneboliger, blant annet også en gjennomført villa i tre tegnet av Haga Grov arkitekter.

Arkitektfirmaet Helen& Hard har tegnet boligen vi viser her.

Firmaet ble stiftet av arkitektene Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf i 1996 og har gjort seg sterkt gjeldende i en årrekke - både innenfor og utenfor landets grenser.

Fra Preikestolen til Shanghai

I 2009 hadde de utstilling i Londons prestisjetunge Victoria & Albert Museum og samme år fikk firmaet byggeskikkprisen for Preikestolen fjellstue.

De tegnet også Norges paviljong til Expo i Shanghai 2010.

Og under arkitekturmessen AWARDS i Göteborg nylig ble Helen&Hards kulturhus i Vennesla nominert til det beste byggverk i Norden.

Denne type arkitektur egger fantasien vår, slik som denne nye hovedstadsvillaen av Knut Hjeltnes og tomannsboligen på Holmenkollen gjør.

Bolig med saltak og romantisk hage - eller hypermoderne villa ?

De unge byggherrene i Stavanger hadde litt forskjellige forventninger til sitt fremtidige hjem.

Kvinnen i huset ønsket seg i utgangspunktet en intim, koselig villa med saltak og lett atkomst til en romantisk hage.

Altså en boligtype som svært mange setter høyt.

Mannen i huset, Marius Sandvik, så derimot for seg noe mer moderne. Et hus med åpne planer, rause glassfasader og takterrasser.

– Vår oppgave som arkitekter var gjennom planprosessen å kombinere disse kontrasterende ønskene til byggherrene, sier arkitektene Ane S. Dahl og Reinhard Kropf i Helen& Hard til til Bonytt.no

Dramatisk beliggenhet i art deco-strøk

Byggeplassen på Paradis, som stedet heter, var et utmerket utgangspunkt for å bygge et nytt hus på. Tomten troner på toppen av en dramatisk skråning og byr på praktfull utsikt mot sørvest.

Det etablerte boligområdet som omgir byggeplassen er for øvrig kjent for sine herskapelige, nittenhundretalls art deco-villaer.

Veien fra tidlig konsept til ferdigfoldet hus

– Først nyfortolket vi karakteren til et tradsjonelt hus på tomten. Så åpnet vi opp denne konseptstudien av huset, trakk det ut, og til slutt foldet vi husformen og terrasserte familieboligen på fire etasjer, utdyper arkitektene.

Det karakteristiske hovedvolumet rett ut mot veien fikk et slakt skråtak og innheholder garasje og lengre inn et trapperom.

Det leder opp til loftsavdelingen og videre til de to langstrakte terrassene med ditto glassrekkverk.

Disse oppsiktsvekkende utsiktsplassene er i pakt med arkitekturen for øvrig i huset og er yndete oppholdsteder for familien når været er i godlage.

Skjermer uten å skremme

En murvegg skjermer huset fra gaten. Med flere vertikale slisser i murverket oppleves denne skjermingen fra veien ikke som tett eller avvisende.

Både villa og hage er oppdelt i flere lag

Hagen like nedenfor huset er oppdelt i flere separate trinn i terrenget. Og fra hagesiden er det lett å se hvordan også selve villaen på 390 kvm er oppdelt i flere nivå eller lag.

På toppen svever det luftige loftet med himmelske terrasser like i nærheten.

Både oppholds- og soverom har enorm utsikt over byen og adang til terrasse.

En separat leilighetsdel ligger i husets nederste nivå. Alle terrasser og trinn i hagen er sørvestvendte, altså rett mot solen.

Les også:

Arkitekthytta er superpraktisk

Se hvordan eksperten pusset opp tømmerstuen

Se over 1.000 inspirerende interiørbilder

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Les flere nyheter her

Helse og livsstil
Populært