Meny

Øl kan bremse demens

HJERNEFØDE: Ny forskning viser at øl kan ha god effekt mot utvikling av demens. Foto: The Brewers of Europe

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moderat inntak av øl eller vin kan redusere risikoen for å utvikle demens, viser ny forskning.

For første gang er det påvist en klar positiv sammenheng mellom et lett, men jevnlig, alkoholforbruk og hjernens funksjon i alderdommen.

Resultatene av forskningsprosjektet ble nylig presentert i fagtidsskriftet Neurology og på et seminar om øl og helse i Brussel.

– Vi vet ikke nøyaktig hvorfor små mengder alkohol har denne virkningen på tenkning og hjernens funksjon, sier forskningsleder Vincenzo Solfrizzi ved Universitetet i Bari i Italia.

Les også årets test av juleøl: Jøss, jul allerede?

Men han sier alkohol kan ha en positiv effekt både på blodårene og nevronene (nervecellene) i hjernen som kommuniserer med hverandre.

– På den måten kan et glass øl eller vin om dagen bidra til bedre hukommelse i alderdommen.

Store forskjeller

Fra før er det dokumentert at små mengder alkohol kan ha en positiv effekt på høyt blodtrykkk.

Den nye forskningen på alkohol og demens er gjennomført av Center for Aging Brain, Memory Unit, ved Bari-universitetet.

Forskere ved universitetet fulgte 121 mennesker i alderen 65-84 år over en periode på 3,5 år. Alle hadde begynnende demens da undersøkelsen startet. Formålet var å finne ut om drikkemønsteret til forsøkspersonene påvirket utviklingen av demenssykdommen.

Les også: - Alkoholfritt øl gir bedre brystmelk

– De som ikke drakk alkohol utviklet demens 85 prosent raskere enn de som hadde et moderat alkoholforbruk, sier Solfrizzi.

Flere helsegevinster

– Generelt kan man si at eldre som nyter øl og vin har bedre helse enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt. Det kan ha sammenheng med deres generelle allmenntilstand. Syke eldre drikke vanligvis ikke alkohol, sier Vincenzo Solfrizzi.

Et moderat alkoholinntak i medisinsk forstand innebærer ett glass øl eller vin for kvinner hver dag, og inntil to glass for menn. Et slikt forbruk har mange positive helsegevinster for voksne mennesker.

Små mengder alkohol kan beskytte nevronene i hjernen mot skade, ha en preventiv effekt mot hjertesykdommer og minske risikoen for noen former for kreft. Øl styrker i tillegg benbygningen, viser summen av internasjonal forskning på området.

Les også: Hveteølsdager

Artikkelen er levert av det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Les flere nyheter her

Helse og livsstil
Populært