Meny

Den beste franske løksuppen

RIMELIG SUPPE: Fransk løksuppe er en rimelig, velsmakende klassiker. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gratinert løksuppe er fransk brasserimat på sitt beste.
Og til løksuppe bør du drikke:

Dobbel dose sherry

Med sherry i både suppeskålen og vinglasset blir det full harmoni.

Ukens rett er en klassisk løksuppe. Basen er på løk, kyllingkraft, sherry og vann, noe som gjør den lett og syrlig i stilen. Noe sødme følger med fra løken, samtidig som vi får fedme fra Gruyère-osten. Retten er også smakssatt med sherry, som gir den en distinkt smak. Smaksbildet tilsier at vi trenger en syrlig hvitvin som matcher suppens friske stil, men som samtidig er smaksrik nok til å fungere med løken og den kraftige osten. Valget er enkelt – her er det på sin plass med en sherry.

Sherry er nok for mange forbundet med sær smak og gammeldags stemning. Sannheten er at sherry er en super matvin med en unik smak du ikke finner noe annet sted. Vinene lages i både tørre, halvtørre og søte varianter. Den unike smaken kan være litt uvant for mange, men det hjelper med litt tilvenning. Denne smaken er et resultat av flor. Flor er et lag med gjærsopp som legger seg oppå visse typer sherry under produksjonsprosessen. Dette er med på å gi vinen et spesielt gjærpreg som gir den dens distinkte sherrykarakter.

I Sanlucar de Barrameida, en by i den spanske kommunen Jerez, lages en sherrystil som kalles manzanilla. Byens nærhet til havet gir vinen et snev av saltpreg som skiller seg fra de andre sherrytypene. Ukens anbefaling er laget i nettopp denne stilen. Valdespino Deliciosa Manzanilla (best. nr. 5583301, kr 218,40, bestillingsutvalg) har aromaer av grønne epler, mandler, gjær og sjø. Smaken er knusktørr med distinkt saltpreg, fin mineralitet og god syre. Sherryen framhever den friske smaken i suppen, og harmonerer godt med den smaksrike Gruyère-osten og løken. Sherryen vil også fungere utmerket som en aperitif, takket være den lette, tørre stilen.

NB! Husk at sherry er en ferskvare på lik linje med annen vin og vil oksidere og forringes om man lar den stå åpnet i skapet.

Robert Lie gir deg vinen.Robert Lie gir deg vinen.

Varmt, søtt, salt og sprøtt – det er stikkordene til denne rustikke suppen med små, frekke Gruyère-toaster flytende rundt. Et drømmemåltid etter en god tur ute nå om høsten!

Ingen brasserier – altså franske restauranter som serverer god, ærlig mat – med respekt for seg selv har en meny uten gratinert løksuppe. Denne rimelige, velsmakende retten er blitt laget siden gudene vet når. Det finnes også gode norske løksupper, men jeg støtter meg til den franske varianten med et innslag av litt sherry eller hvitvin og karve. Vinen gir et sårt tiltrengt innslag av syre i suppen, slik at smaksnyansene kommer mye bedre fram.

Løk er en grønnsak med mye sødme, noe suppen bærer preg av etter en times koking. For å gi retten et litt større smaksregister, har jeg i litt hvitløk og noen sjalottløk også. Andre gode smaker får man fra de velkjente krydderne karve og laurbærblad, som også gir spennende smaksbrytning til løken.

Flere matsaker hos ABC Nyheter

Da mangler man bare litt fett for å gjøre det hele komplett

Da mangler man bare litt fett for å gjøre det hele komplett, og fett får vi her i form av den sveitsiske osten Gruyère. Den blir ofte brukt til pai, quiche og andre osteretter. Konsistensen er halvhard, lukten mild og smaken nøttaktig. Det at osten er lagret i rundt 12 måneder, gjør at den har mistet en del fuktighet og ikke framstår som seig når den blir varmet. Derimot blir den fort sprøstekt og får en deilig, kraftig, nøttaktig smak. Hvis du ikke finner Gruyère, kan du bruke vellagret Jarlsberg eller noe lignende. Det blir fryktelig godt, det også!

Løksuppe

Ingredienser (4 personer)

3 gule løk
4 store sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 ss smør
1 ss mel
2 pk. kyllingkraft (fra Stange eller Jacobs)
4 dl vann
1 dl hvitvin eller sherry
1/2 ts karve
2 laurbærblad
1 ts salt
2 loffskiver
60 g Gruyère
1 dusk timian (valgfritt)

Fremgangsmåte

Skrell og del all løk i to. For å få riktig konsistens og munnfølelse skiver du så løken opp på tvers, slik at den blir delt i halve skiver og ikke i båter. Hvitløken skiver du opp tynt med en kniv.

Fres løken i smør i en gryte. La løken ligge til den har fått en svak brunfarge før du rører rundt i den. Gjenta dette til løken er jevnt over gyllen. Ha i mel, karve og laurbærblad. Melet er med for å gi en liten ekstra fylde. Ha på kraft, vin, vann og salt. Kok suppen uten lokk på lav varme i cirka en time. Det kan til å begynne med se ut til å være en vill mengde løk, men det koker sammen til en fin balanse. Mye løk er dessuten litt av poenget med en løksuppe. Smak til suppen med salt og pepper.

Mye løk er dessuten litt av poenget med en løksuppe

Loffen skjærer du av skorpen på. Skjær opp hver skive i fire firkanter, eller stikk ut små rundinger med et eggeglass hvis du er i det jålete hjørnet (det var jeg når vi lagde denne). Legg skivene i en panne eller en ildfast form. Riv opp osten og dryss den på loffskivene. Sett toastene i ovnen på 200 grader og varmluft til de er tydelig gylne og gratinerte. Dette tar cirka 7 minutter. Ønsker du gjøre dette før gjestene kommer, så funker det også bra. De skal bli fuktige og saftige igjen når de legges i suppen. Dryss over timian, som gir ekstra glede både til øyet og ganen. Eller dropp det siste punktet, ettersom løksuppe er en rustikk rett som kler en enkel, litt brutal look.

Se video: Begravd under 20 tonn løk

Flere gode oppskrifter:

Skogens snadder

Den beste eplekaken

Frikassé fra fortiden

Helt fett med får

Les flere nyheter her

Helse og livsstil
Populært