Meny

«Sov, for helvete!»

Adam Mansbach har skrevet en bok om legging.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du noen gang vært fortvilet over barn som ikke vil sove? Adam ble så frustrert av datteren sin at han skrev en barnebok for voksne - «Sov, for helvete!».

Kattene døser med ungene. Lammet med mor, mild og grå. Du ligger så deilig i sengen, min venn. Sov, for helvete. Nå.

Kjærligheten til barna våre er ikke det eneste som forener foreldre i hele verden. Like verdensomspennende er frustrasjonen over hvor vanskelig det kan være å få de små elsklingene til å sove. Adam Mansbach skrev en bok om legging.

– En kveld, etter at jeg hadde holdt på med legging i to timer, skrev jeg bare for moro på Facebook: “Hold utkikk etter min kommende bok Sov, for helvete!” Akkurat da jeg hadde skrevet det, innså jeg at jeg ikke tullet, og visste hvordan jeg skulle skrive boken, sier Adam Mansbach.

Professoren Adam Mansbach bor i California med sin svenske kone og datteren Vivien, som altså ga ham inspirasjon til boken. “Sov, for helvete”, som beskrives som en “godnatthistorie for foreldre”, har blitt en kassasuksess i USA. Den topper både New York Times og Amazons bestselgerliste, er utgitt i 35 land og skal også bli film.

LES SØVNTERAPEUTENS REAKSJON PÅ BOKEN OG FÅ HENNES RÅD.

Vokste fra søvnproblemene

- Hvorfor tror du boken har blitt en slik suksess?

–Jeg tror det er fordi den ikke hykler. Foreldre får gjennom boken den gode følelse av å se svart på hvitt hva alle tenker, men som vi egentlig tror vi er alene om, sier Mansbach.

– Mye av voksne menneskers selvfølelse ser ut til å bygge på å være gode foreldre, som om det finnes en hemmelig mal ingen har gitt oss. Så får vi skyldfølelse for at vi bare vil de skal sove, føler oss inkompetente for at vi ikke får dem til å sove og får dårlig samvittighet for alt – helt unødvendig, sier Adam Mansbach.

Han har ikke noen gode råd om hvordan du kan få barnet ditt til å sove. Datteren Vivien – og han selv – sover nå godt om natten.

– Vi gjorde ikke noe spesielt, hun har nok bare vokst fra det, sier han.

For Mansbachs datter handlet det ikke om å våkne om nettene. Det var det å sovne som var det vanskelige, og leggingen kunne gjerne dra ut i to timer.

– Hun er veldig smart og verbal, og jeg tror at hjernen hennes helt enkelt ikke kunne stenges av så fort, sier Mansbach.

Les: Alt om barn og søvn.

- Humor hjelper

- Hvordan skal vi håndtere frustrasjonen vi har som foreldre etter timer med henting av vannglass, toalettbesøk og eventyrlesning?

– Humor hjelper mye. Det er også viktig å sette frustrasjonen sin i en sammenheng, og huske at dette bare er en del av det fantastiske ved å ha barn, som vi alle elsker, sier Mansbach.

Nå er boken også utgitt i Skandinavia, og Adam Mansbach merker et verdensomspennende fellesskap.

– Kanskje vi kan forenes i vår felles frustrasjon og skape fred i verden, eller noe…

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Les flere nyheter her

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon her

Les flere nyheter her

Helse og livsstil
Populært