Meny

Høsten på et fat:

Den beste eplekaken

NORSK FAVORITT: Lun eplekake med kald is er en tidløs folkefavoritt. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan gjøre ekstra stas på senhøsten med norske epler, nøtter og honning.
Vinen du drikker til

Søt harmoni

Like barn leker fortsatt aller best.

Ukas eplekake har et deilig høstpreg og er smaksatt med kanel, kardemomme og rosin. Den serveres med søt vaniljeis, valnøtter og honning. Da er det naturlig å lete etter en vin med de samme aromaene og det samme sødmenivået som retten. Uten nok sødme vil vinen framstå som sur i forhold til retten. Aromaene vi trenger, finner vi typisk i viner som har hatt et lite opphold på fat. Det er i dette tilfellet ingen elementer i retten som krever mye syre i vinen.

Vi kan dermed innsnevre valgmulighetene til i hovedsak å dreie seg om viner som er sent innhøstet, har noe botrytis og litt fatpreg. Sauternes fra Bordeaux og Selection de grains nobles fra Alsace er to gode alternativer, men jeg ender opp med en Beerenauslese fra Neusiedlersee i Østerrike. Dette fordi de to førstnevnte ofte får veldig komplekse rike smaker som vil overdøve selve eplesmaken i kaken. Beerenauslese er akkurat passe lett og eplepreget til å matche kaken, og har fortsatt elegante aromaer av nøtter, honning og vanilje som fungerer godt med de andre smakene i isen.

Ukens anbefaling er Kracher Cuvèe Beerenauslese 2008 (best.nr. 4473002, kr 159, bestillingsutvalg).

Produsenten Alois Kracher holder til i området Burgenland som ligger ved den grunne innsjøen Neusiedlersee. Her er forholdene optimale for å lage søtvin, ettersom den grunne innsjøen ofte gir morgentåke og dermed gode forhold for botrytis-soppen som setter seg på skallene. Dette er samme soppen som har æren for Sauternes' fantastiske søtviner.

Kracher regnes for å være en av de aller beste i regionen. Hans Trockenbeerenauslese kan lagres i mange år, men er til gjengjeld en del dyrere. Vårt valg er derimot blant hans standardviner, som gir deg god kvalitet i forhold til pris.

Vinen er laget av halvparten Welschriesling- og halvparten Chardonnay-druer. Den har en gyllengul farge, og en aroma preget av røde epler, pære, honning, nøtter og vanilje. Den søte smakene har mye av de samme egenskapene som lukten. Her er det ingen markant syre, men vinen fremstår likevel som relativt frisk i stilen.

Robert Lie gir deg vinen.Robert Lie gir deg vinen.

Høstens rustikke eplekake smaker modent, krydret, søtt, saftig og vanvittig godt. Servert nylaget og varm, med kald is til, gir den en forblåste årstid et nydelig ansikt.

Det finnes fortsatt plenty med gode norske epler som er midt i blinken til vår eplebakelse. Prøv å finne epler som er litt harde. Ofte blir de største, flotteste og luftigste eplene litt i løseste laget for matretter som skal varmes i ovnen. De kan rett og slett klappe sammen og forsvinne.

Å kombinere varmt og kaldt i en rett er noe vi ofte setter pris på. Eplekake med is er vel et av erkeeksemplene på hvor godt det faktisk funker. Gode vaniljeiser har det etter hvert blitt mange av i butikkene. De blir aldri helt som hjemmelaget is, men er ikke så langt unna heller. I hvert fall ikke etter et lite trylleslag på kjøkkenbenken – der du heller over god norsk honning og noen ristede valnøttkjerner. (Dette er et triks du kan benytte deg av senere også, med andre smaksvariasjoner.)

Når du skal velge vaniljeis i butikken, så gå for dem som inneholder ekte vanilje. Ekte vanilje, som kommer fra vaniljestangen, kan sees i isen i form av bittesmå svare prikker. De «uekte» vaniljeisene er etter all sannsynlighet laget med vanillin (vaniljesukker), som er en kjemisk fremstilt aroma.

Norsk honning fra småprodusenter er en drøm å ha med å gjøre. Produktene er helt naturlige, og smaken er bestemt av hvor biene har snust rundt. I dag har jeg for eksempel brukt en suveren honning fra en liten produsent med det hyggelige navnet Eiketoppen – en frisk honning som bærer preg av at biene har boltret seg i en stor bringebæråker. Slike små produsenter finnes det mange av hvis du leter litt. Anbefales sterkt!

Eplekake med is

Ingredienser

3 egg

250 g sukker

1/2 ts salt

1 ss bakepulver

150 g smør

1,5 dl melk

220 g hvetemel

1 ts kardemomme

1 ts kanel

100 g rosiner

6 epler (kommer an på størrelsen)

1 liter vaniljeis av god kvalitet

4 ss god honning

10 valnøtter

Framgangsmåte

Start med å smøre en springform med smør. Dryss to spiseskjeer sukker og en teskje kanel i formen. Beveg formen rundt slik at alle kanter får sukker på seg. Dette gir kaken en fin farge og er en garanti for at den ikke setter seg fast.

Legg rosinene i lunket/varmt vann 10 minutter. Press ut vannet forsiktig etterpå. Skrell eplene og del dem i skiver på 7 mm. Dryss litt sukker og kanel på skivene.

Visp sammen egg og sukker til en stiv eggedosis. Smelt smøret i en kjele mens dette pågår. Ha i melken når smøret er smeltet. La melken bli lun og ha den i eggedosisen. Rør inn melet, kanel og kardemommen. Da er du klar for å montere kaken.

Start med et lag epler i bunnen. Dryss på halvparten av rosinene (uten vannet). Ha på all kakesmeten. Dryss resten av rosinene oppå smeten. Stapp deretter inn epleskivene, tett i et valgfritt mønster. Det skal være plenty med epler, så ikke vær gjerrig. Dryss en spiseskje sukker over kaken og sett den i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Sjekk om den setter seg og blir fast i midten. Har du en liten trepinne, kan du stikke den i kaken der det ikke er epler og se om det setter seg fast noe smete på pinnen. Hvis det gjør det, steker du den 5-10 minutter til. Det er stor variasjon mellom ovnene i Norge, så dette må du sjekke selv.

Isen setter du i kjøleskapet 20 minutter før servering. Da blir den smidig og fin, og du slipper å bøye skjeene dine for å få en dugelig kule. Valnøtter setter du i ovnen på 180 grader i 5 minutter. Da blir de sprø og smaker mye mer. Honningen setter du i varmt vann til den er rennende. Valnøtter og honning helles over isen.

Prøv også: Eplekake med marsipan

Frikassé fra fortiden

Les også: Slik takler du høsten

Helse og livsstil
Populært