Meny

Reglene for borddekking gjelder ikke lenger

HØSTFEST: Ann-Kristin Enderud fryder seg når hun dekker på høstens viltbord. Hun bruker mammas gamle porselen sammen med nye kjøpeglass. (FOTO: Fredrik Varfjell / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lån litt. Få litt. Bland og miks. De gamle borddekningsreglene gjelder ikke lenger.
PORSELEN
* Porselen lages av kaolinleire, feltspat og kvarts som brennes på 1400 grader.


* Beinporselen blir produsert ved å brenne leire med aske fra bein.

* Typisk for porselen er at det er gjennomskinnelig.

* Ordet «porselen» kommer av det italienske ordet «porcellana», som betyr venusskjell. Disse skjellene har også en gjennomskinnelig overflate.

* Kineserne fant opp porselensfremstilling på 600-tallet. Dekorasjonsteknikkene utviklet seg i de påfølgende århundrene, og under Ming-dynastiet ble det produsert fremragende porselen. De utviklet nye teknikker og søkte mønsterinspirasjon fra blant annet India.

* Fra 1400– 1500-tallet blir porselenet eksportert og ankommer også Europa.

* Den første norske porselensfabrikken ble etablert i Porsgrunn i 1877.

* Porselen brukes ikke bare til servise, men også i isolatorer for kraftkabler, laboratorieutstyr og til sanitære formål.

(Kilder: Denstoredanske.dk, Snl.no, Wikipedia)

Hold porselenet pent

* Porselen skal vaskes så skånsomt mulig. Bruk glansemiddel. Er det viktig å kunne sette porselenet i oppvaskmaskinen, bør du sjekke hvor mange omganger i maskinen det tåler.

* Porselen tåler mikrobølgeovn, men ikke putt servise med gulldekor i mikroen.

* Porselen er ildfast, men pass på å sette porselen inn i kald ovn. Det kan få sprekker ved temperatursjokk. Gull- eller platinadekor bør ikke settes i ovnen.

(Kilde: Porsgrunds Porselænsfabrik)

Slik dekker du et vakkert bord

* Ikke vær redd for å blande ulike stiler. Prøv deg fram, finn fram til noe du selv er komfortabel med, og dyrk stilen uten å skjele så mye til trendene.

* Ikke råd til stort servise? Gå på jakt i mormors skjenk og let på loppemarkeder. Det kan bli veldig fint selv om ikke alt matcher.

* Dekorasjonene behøver heller ikke være så dyre. Gjør som mange interiørbloggere og bruk granbar og kongler som ikke koster en krone – det passer ikke minst ypperlig til vilt- og fårikålmåltider.

– Det behøver ikke være dyrt, sier Ann-Kristin Enderud, innehaver av bloggen Landlige Hjem, mens hun dekker opp med vakkert porselen med duse lilla stemorsblomster.

– Dette porselenet har jeg fått av mamma. Det er fra Porsgrunds Porselænsfabrik, men har nok gått ut av produksjon.

Stemorsblomstene går ton i ton med duken.

– Jeg er ikke så opptatt av trend, men liker heller å bruke det jeg har i en god blanding, sier hun og prøver seg fram med flere forskjellige glass.

Les også: Disse ti entreene tar førsteinntrykket på alvor

Men én trend er likevel tydelig akkurat nå, mener bloggeren fra Jessheim: Naturen vokser seg inn i spisestuen. Og i tråd med den tendensen lager hun små buketter av granbar og strå som hun putter inn i serviettringene.

Jordomseiling

Og porselensprodusentene ser ut til å bifalle Enderuds uformelle stil. Royal Copenhagen vil også servere deg naturen på kopper og fat.

– Naturens mønstre og farger går igjen, sier Lise Kristensen, Royal Copenhagens norske representant.

– Det er brunt, grønt, beige, gult og blått som hav og himmel. På mønstrene er det trær, blomster, årringer og dyr, forklarer hun.

Og visst er det vakkert. Grønne blomster og blader slynger seg utover det nesten gjennomsiktige danske festporselenet. Og ser det ikke litt ut som noe som er lånt fra en mormors fine serviseskap?

Les også: Pusset opp med naturfarger og reiseminner

Men selv om de norske interiørbloggerne ikke kan få nok av mormornostalgi, så har mange designere for lengst reist videre. Royal Copenhagen har i år porselen som hinter til Santa Fe og de nordamerikanske urfolkenes mønstre. Også finske Elinno er ute på jordomseiling, og låner mønstre fra Kina, porselenets opphavsland.

Ganske enkelt hvitt

– Uansett trender selger hvitt servise alltid veldig godt, sier Aina Bonsak, produktansvarlig og innkjøper hos Christiania Glasmagasin.

Porsgrunds Porselænsfabrik har mange serier, og særlig serien Nathalie, med enkel sølv- eller gullkant, er populær. Nå får serien en søster som heter Cecilie – som gjerne kan brukes på samme bord som Nathalie.

Les også: Den gamle hønsegården ble til designbolig

Også hos kjeden Tilbords er hvitt en slager. De to mestselgende servisene heter Angelina og Platinum, og er begge hvite. Også disse er laget slik at man kan krysse servisegrensene.

Glade jul

NISSENOSTALGI: Selv om vi kan handle porselen fra hele verden, er Porsgrunds nisseservise det som selger best hos Christiania Glasmagasin i desember. Porselenet koster fra 99 kroner per del. (FOTO: Produsenten)NISSENOSTALGI: Selv om vi kan handle porselen fra hele verden, er Porsgrunds nisseservise det som selger best hos Christiania Glasmagasin i desember. Porselenet koster fra 99 kroner per del. (FOTO: Produsenten)

Julen spøker vi ikke med, skal vi tro Christiania Glasmagasin, for der er det Porsgrunds Porselænsfabriks 102 år gamle nisseservise som er det mest populære av juleservisene.

– De skøyeraktige fjøsnissene har blitt en del av norsk kulturarv. Serviset ble tegnet i 1909 av fabrikkeierens 11 år gamle datter, Sigrid Rachlew. Dette serviset topper Christiania Glasmagasins salgsstatistikk hver jul, sier Bonsak.

– Det er også fint å kombinere med hvitt servise.

Også hos IKEA ligger julen i ly for de villeste stilvindkastene:

– Julen er på mange måter tidløs. Nostalgi, nisser, grøt og glitter er bestanddeler som alltid vil være der, men tradisjonen kan fornyes og gjøres mer spennende med små grep. IKEA-julen preges av 1950- og 60-tallets formspråk. Det er nordisk jul i rødt, hvitt og grått, og med folkloristiske innslag som snøkrystaller, snøroser og reinsdyr, sier Frode Ullebust, kommunikasjonssjef i IKEA.

Les også: Usikker fremtid for bokhylla

Slapp av

Ann-Kristin Enderud elsker å dekke bord.

– Det er noe med å komme til middag, kjenne duften av god mat og se at bordet er pyntet, sier hun og tenner stearinlysene.

Selv om porselen og sølvplett er på plass, er ikke bordet ferdig uten blomster. Hun setter en dyplilla hortensia i en kjempestor tekopp.

– Kopper kan brukes på forskjellige måter, fastslår hun og danderer mose nedi koppen.

– Før i tiden var det mange regler for hvordan man skulle dekke bord, sier Enderud og legger på bestikk i upusset sølvplett, en liten arv fra svigermor.

– Nå er det ikke så mange regler, og det som ikke er perfekt, er også veldig fint. 90 prosent av oss er i full jobb og har barn. Da blir det ikke tid til stryking og sølvpuss.

Les også: Slik faker du rent hus

Under mors tallerkener og tante Gerds smørskål ligger det en krøllete duk.

– Det er ikke så mye i naturen som har skarpe strykekanter. Jeg synes det er fint med en litt krøllete duk også. Og så liker jeg å blande, og jeg er ikke redd for å gjøre noe nytt, selv om både faren min og tante Gerd synes det er litt rart.

Les flere nyheter

Helse og livsstil
Populært