Meny

Så fort blir du gravid

Statistisk sett tar det mellom fire og ti måneder for de fleste friske og fruktbare par å bli gravide. Foto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste som har planlagt å bli gravide, er klare med en gang prøvingen starter. Forventningene er store, og det er naturlig å håpe på full klaff ved første forsøk.

Noen vil bli skuffet over å ikke få det til med en gang, men det er helt normalt å ikke bli gravid i første prøveperiode. Faktisk er sjansen for å bli gravid bare ca 20 prosent i hver syklus. Ved bruk av en eggløsningskalkulator kan du finne ut når din fruktbare periode er.

Det er altså ingen grunn til bekymring dersom spiren ikke sitter i samme måned som prøvingen begynner. Statistisk sett tar det mellom fire og ti måneder for de fleste friske og fruktbare par å bli gravide.

Oversikten nedenfor er basert på tall fra USA og viser hvor stor prosentandel av prøvere som ble gravid innen totalt 18 måneder:

Innen første måned

25 prosent

Innen seks måneder

60 prosent

Innen ni måneder

75 prosent

Innen 12 måneder

80 prosent

Innen 18 måneder

90 prosent

Hvis unnfangelsen finner sted i løpet av to til fire prøvemåneder synes de fleste par at dette er en grei ventetid. Dersom prøvingen begynner å nærme seg et halvt år er det ikke unormalt å føle seg skuffet, bekymret eller frustrert. Det trenger absolutt ikke være noe galt med noen av dere selv om det tar litt tid å bli gravide, men mange par ønsker å finne ut litt mer om hva som kan være årsaken til at de ikke har lykkes. Noen ganger kan enkle grep øke sjansen for å bli gravid.

Hva kan påvirke prøvetiden?

Mange par har brukt prevensjon før de bestemmer seg for å prøve å bli gravide. Hvor lang tid det tar fra prevensjonsstopp til fruktbarhet avhenger av hvilken type prevensjon som er blitt brukt.

Barriereprevensjonsmidler som kondomer og pessar påvirker ikke fruktbarheten etter endt bruk. Mange velger derfor denne formen for prevensjon i en overgangsfase når de venter på at syklusen skal stabilisere seg etter å ha sluttet med p-piller. Bruk av kobberspiral skal heller ikke påvirke syklusen da den kun hindrer sæd fra å nå egget, og eventuelt det befruktede egget i å feste seg.

P-piller og hormonspiral hindrer eggløsning, men etter endt bruk skal den ikke påvirke fruktbarheten. Kvinner som har brukt p-pillen bruker likevel gjennomsnittlig to til tre måneder lenger før de lykkes med prøvingen fordi det kan ta litt tid før syklusen stabiliseres. Minipillen og progesteronimplanteter utsetter normal fruktbarhet opp til en måned etter pilleslutt.

P-sprøyten kan påvirke normal fruktbarhet i mellom åtte og femten måneder etter siste injeksjon. Denne formen for prevensjon anbefales derfor ikke kvinner som ønsker seg eller planlegger barn.

Les også: Gravide kan nektes å fly hjem

Generell helsetilstand

Den generelle helsetilstanden er en viktig faktor når du prøver å bli gravid. I en forberedelsesfase velger mange par å kvitte seg med ”dårlige” vaner. Hvis en eller begge røyker øker risikoen for at prøveperioden kan bli lang.

Røyking skader sædkvaliteten ved at antallet spermier reduseres, spermienes bevegelighet svekkes, og spermiene kan få unormal form. Hos kvinner går røykingen utover flimmerhårene i egglederne som skal hjelpe egg og sædceller å møtes.

Vekt er også et viktig tema. Både over- og undervekt kan føre til redusert fruktbarhet. Gode og sunne matvaner er ikke bare viktig i prøveperioden, men også under graviditeten. Hvis dere jobber med å innføre gode vaner allerede nå har dere et bedre utgangspunkt når spiren sitter!

Noen medikamenter kan hindre eggløsning. I hovedsak gjelder dette medisiner som brukes mot revmatiske sykdommer, smerter og feber. Medisiner som bruker i forbindelse med kroniske sykdommer som diabetes, epilepsi, hjertesykdom, høyt blodtrykk og nyresykdom kan også innvirkning på fruktbarheten. For en eventuell endring i medisinbruk må lege alltid kontaktes.

Les også: Én fyllekule de aller første ukene kan være nok

Alder og fruktbarhet

Etter 35 år er kvinnens fruktbarhet halvert. Foto: Colourbox.

Alder spiller en stor rolle for hvor fruktbar en kvinne er. Etter 35 år er en kvinnes fruktbarhet halvert, og sjansen for å bli gravid innenfor èn syklus er 17 prosent. Til sammenligning har en 20 år gammel kvinne 34 prosent sjanse for å lykkes. I 2006 var gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende i Norge 28.1 år. En kvinne i denne alderen har 21 prosent sjanse for å bli gravid i hver syklus . Mannes alder er også relevant. Selv om eldre menn kan bli fedre så er det ikke slik at alder er ubetydelig for mannen. Både testosteron og sædproduksjon minker med årene. I tillegg reduseres spermienes bevegelighet og styrke. Disse faktorene kan bidra til at det vil ta lenger å bli gravide.

Les også: - Du har kroppen til en ungpike. Du trenger en baby

Det kan altså være en fordel å starte tidlig. Men selv om fruktbarheten reduseres så er ikke entydig med at det er umulig å bli gravid når man er litt eldre. Man må bare ta høyde for at det kan ta litt lenger tid.

Når bør vi søke hjelp?

Når man har forsøkt i ett år uten å bli gravid kan man be om henvisning til utredning. Kontakt fastlegen din hvis det nærmer seg. Noen velger også å ta direkte kontakt med gynekolog. Er man passert 35 år kan det være aktuelt å starte så tidlig som etter 6 måneder med prøving.

Ofte er det lurt at begge parter utredes. Prosessen kan være lang, og følelsesmessig vil den ofte oppleves som frustrerende og slitsom. Da er det viktig å huske på at dette er noe dere som par gjør sammen!

Les flere nyheter


Helse og livsstil
Populært