Meny

- Lykke kan gjøre livet lenger

Det er overraskende stort samsvar mellom lykke og levetid, mener forskere. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det vitenskapelig bevist at en god latter virkelig kan forlenge livet.

Å være glad forbedrer ikke bare kvaliteten på livet ditt. Ifølge nye forskningsresultater kan det også gjøre det lengre, melder CNN.

Eldre mennesker som sa de var glade, spente og fornøyde i løpet av en typisk dag, hadde 35 prosent mindre sannsynlighet for å dø i løpet av fem år.

Dette viste seg å stemme, selv når forskerne utelukket faktorer som kronisk sykdom, depresjon og økonomisk sikkerhet.

Overrasket forskerne

– Vi hadde forventet å se en sammenheng mellom folks daglige lykke og deres fremtidige dødelighet, men er overrasket over hvor sterk denne effekten var, sier doktor i psykologi Andrew Steptoe ved University College London til CNN.

Tidligere studier i lykke og levetid har vært avhengig av at deltakerne kunne huske hva de har følt tidligere. Steptoe har fått over 3.800 personer til å registrere sine nivåer av lykke, angst og andre følelser fire ganger i døgnet på bestemte tider.

Deltakerne var mellom 52 og 79 år gamle. De ble delt inn i tre kategorier i forhold til hvor lykkelige de var. Etter fem år var syv prosent av de i den minst lykkelige gruppen døde, mens bare fire prosent av personene i den lykkelige gruppen var det. I den mellomlykkelige gruppen døde fem prosent.

– Lykkelige øyeblikk betyr noe

– Det kan virke usannsynlig at en persons følelser på en bestemt dag kan være med på å forutsi sannsynligheten for å dø i nær fremtid. Men slike emosjonelle øyeblikksbilder har vist seg å være gode indikatorer på det generelle lune til en person, sier professor i psykologi Sarah Pressman ved University of Kansas. Hun har ikke vært med på studien, men mener at forskningsresultatene er viktige.

Les også: 20 måter å få ned saltinnholdet i maten på

Lykke kan gi bedre fysisk helse fordi regioner av hjernen som har med lykke å gjøre også styrer blodstrømmer og betennelse.

– Følg med på hvordan de eldre har det

Det er ennå ikke bevist at lykke direkte påvirker levetid, men leger og sykepleiere bør følge med på hvordan eldre pasienter har det, mener forskerne.

– Det er fortsatt noen mennesker som ser på lykke som noe luftig og mindre vitenskapelig, sier Pressman.

Les også: Derfor bør ikke barna drikke juice hver dag

Studien er publisert i Proceedings of Academy of National Sciences med støtte fra britiske organisasjoner for hjertesykdommer og kreftforskning.

Les flere nyheter her

Helse og livsstil
Populært