Barns tilknytning

Sju tegn på at babyen elsker deg

Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: iStocphoto
Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: iStocphoto

Selv om babyer ikke kan uttrykke seg på samme måte som oss, har de et vell av komplimenter til mamma og pappa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyfødte kan ikke gi de store, tydelige tegnene på at de er glade i deg – selv om du sikkert kunne ha trengt det etter en strabasiøs fødsel.

Når du viser omsorg for barna dine, blir de mer og mer glad i deg, og sier takk på sitt unike babyvis.

Etter hvert danner det seg et bånd mellom mor og baby, og du får glimt av babyens helt egne, små kjærlighetserklæringer.

Smil

Noen sier spedbarnssmil er gass i magen eller ufrivillige krampetrekninger. De fleste mødre har imidlertid en helt annen oppfatning.

Les også: Her er bleiene billigst

Da nettstedet babynett.no spurte brukerne sine om barnas første smil, svarte 47 prosent at det kom allerede som nyfødt.

– Nyfødte kommuniserer med voksne. De kan imitere ansiktsuttrykk og kroppsbevegelser allerede minutter etter fødselen, sa professor Audry van der Mees til Dagbladets Magasinet 18. mars 2006. De første ordentlige sosiale smilene kommer rundt seks til åtte uker, mener doktor Debbie Laible, psykologiprofessor ved Lehigh University.

Stirring

Eneggete tvillinger

Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: Michael Blackburn/iStockphoto

Barn kjenner igjen mors ansikt, stemme og lukt rett etter fødselen. Neste skritt er å koble de kjente lydene og luktene med noe de ser. Derfor studerer de ansiktet ditt intenst for å huske hvordan du ser ut. Dag etter dag forsikrer barna seg om at du ser lik ut, slik at de vet hva omsorg og kjærlighet ser ut.

Flørt

Glad baby

Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: Lev Dolgachov/iStockphoto

Babyer blunker til mor og far, og kombinerer blunkingen med smil. Dette er babyenes flørt, og betyr at de vil ha kontakt med deg.

Les også: Ikke slank deg når du ammer

Vil opp

Baby

Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Fra barna er 6 måneder blir de mer oppmerksomme på omgivelsene og utvikler daglig nye evner. De finner nye måter å vise deg kjærlighet på hver dag, blant annet ved å løfte armene i været for å bli løftet opp. De begynner også å vri seg ut av omfavnelsen til den som holder, hvis de vil bli holdt av mamma eller pappa i stedet. At barn ber om å bli løftet opp, er kroppsspåk som viser hvor glade de er i foreldrene og hvor mye de stoler på dem.

Slår hendene sammen

Baby

Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Rundt 6-7 måneder begynner barn å slå hendene sammen i glede, for å vise at de er fornøyde.

Les også: Bli kvitt treningssmertene

Kyss

Baby

Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Ettåringer liker å kysse! De nøyer seg ikke med små susser på kinnet, men store, våte smask med åpen munn plantes på den delen av mamma eller pappa som er nærmest.

- Dette gjør de etter å ha sett hvordan de voksne viser kjærlighet, også vil de gjøre det samme, sier doktor Richard Gallagher, leder av Parenting Institute ved NYU Child Study Center.

Frustrasjon og glede

Baby

Barns tilknytning. © Illustrasjonsfoto: iStochphoto

Gleden barn viser når de ser igjen foreldrene etter lengre eller kortere separasjoner, eller frustrasjonen og desperasjonen når dere skal skilles, er tegn på hvor glad barnet ditt er i deg.

Når de er rundt ett år, begynner barna å skjønne at du finnes selv om du ikke er i nærheten, og det blir vanskelig å vite at du ikke er der og kan gi kos og oppmerksomhet.

Kilder: parenting.com , jordmor Siri von Krogh, tilknytningsomsorg.no , Dagbladet , baby.no, doktor Debbie Laible, doktor Richard Gallagher

Les også:

Så høyt blir barnet ditt

Velg riktig snøfreser

Viktig å lese for barn

Personvernpolicy