Slik løses samlivsbrudd i barnehagen

Resultatene viser at barn som har opplevd samlivsbrudd har mer bekymringer, tristhet, ensomhet og frustrasjon enn andre barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Resultatene viser at barn som har opplevd samlivsbrudd har mer bekymringer, tristhet, ensomhet og frustrasjon enn andre barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Et barn som opplever samlivsbrudd trenger å bearbeide følelsene sine – også i barnehagen. Bilder og barnelitteratur skal nå gjøre det lettere for barnehagepersonalet å møte de små i en vanskelig situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år går mange tusen foreldre fra hverandre. I 2010 opplevde 10. 000 barn under 18 år at foreldrene ble skilt, og 13. 200 barn under 18 år at foreldre ble separert. I tillegg kommer barn som har samboende foreldre.

– Mange av disse barna går i barnehage, og det er da viktig at de blir hørt, sett og akseptert, sier forsker og psykolog Ingunn Størksen ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger.

Les mer: De vanskelige samtalene Alle skiller seg Klarer ikke snakke sammen

Mer frustrasjon

Størksen har vært prosjektleder for studien BAMBI, som har sett på barnehagens møte med barn og familier som opplever samlivsbrudd. Resultatene viser at barn som har opplevd samlivsbrudd har mer bekymringer, tristhet, ensomhet og frustrasjon enn andre barn.

– Noen barn blir fort lei seg, griner, er sintere og spør gjerne ofte om når den ene eller andre forelderen kommer for å hente. Andre merker du ingen ting på, sier styrer Gro Osaland i Hommersåk barnehage.

Les mer: Eksen eller heksen Ny i bonusfamilien Mine, dine og våre barn – hvordan skal du lykkes?

Snakker gjennom bilder

I gjennomføringen av studien ble det brukt bildekort som viste ulike følelser og dagligdagse opplevelser.

– Ved å bruke illustrasjoner barna kunne kjenne seg igjen i, var det lettere for ungene å uttrykke følelser. De kunne ta utgangspunkt i kortet i stedet for å snakke om seg selv. Noen snakket mye, mens andre hadde nok med å peke, sier Størksen.

Forskeren forteller at noen barn var opptatt av at også mor og far var lei seg.

– Det overrasket oss egentlig, for vi trodde at så små barn var mest opptatt av seg selv, sier hun.

Les mer: Slik unngår dere å såre hverandre

Med støtte fra Norges Forskningsråd har BAMBI nå utviklet en hel pakke med materiale som skal hjelpe alle involverte.

– Vi har bildekort som uttrykker følelser til barna, en barnebok, veileder til ansatte i barnehagene og informasjonsfoldere til foreldrene, sier Størksen.

For resultatene i BAMBI tydet på at det kunne være nokså tilfeldig hvordan familiene og barna ble møtt. Flere barnehageansatte ønsket seg bedre rutiner og felles strategier, slik at de kunne legitimere at de pratet om samlivsbruddet.

– I møte med foreldrene er det lettere å vise til en folder og hva forskningen sier, slik at de ansatte selv slipper å stå inne for rådene. Mange ansatte er redde for å legge stein til byrden, sier Størksen.

Les mer om hvordan dette kan hjelpe både barn og voksen, hvorfor foreldresamarbeidet er viktig og hvilke råd psykologen gir foreldre som går fra hverandre.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy