Grenseløst godt

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. (FOTO: Carl Martin Nordby) (FOTO: Carl Martin Nordby)

En italiensk rett, med amerikansk vin laget av franskmenn, må jo bare bli en suksess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risotto er en klassiker som aldri blir feil – såfremt man vet hvordan man lager det. Ukens variant er basert på kyllingkraft og garnert med grønnsaker, torsk og parmesan, og har en perfekt konsistens fra kokkens hånd.

For å finne god drikke skal vi denne gangen over bekken etter vann – det vil si over Atlanteren etter vin. USA har en stor produksjon av kvalitetsvin i forskjellige varianter. Dessverre er det lite av dette som finner veien til norske polhyller. Volumvin av dårlig kvalitet dominerer utvalget. Vinene er ofte basert på druer som Cabernet Sauvignon, Zinfandel og Merlot, som gir rike, store viner spesielt i varme deler av USA som California.

På vestkysten finnes det derimot et vinområde med kjøligere klima, der man har valgt å satse på den vanskelige Pinot Noir-druen. Druen har som kjent sitt hjem i Bourgogne i Frankrike, der den frembringer fantastiske viner. Mange har prøvd å kopiere suksessen, men få har lyktes, ettersom Pinot Noir er meget vanskelig å dyrke og krever spesielle forhold. Oregon er et av de få områdene som har fått det til.

Ukens vin er Domaine Drouhin Pinot Noir 2008, Willamette Walley (best. nr. 8059001, kr 239, basisutvalg). Vinen har en elegant aroma av søte jordbær, bringebær, kirsebær og vanilje, og et snev av jordlighet. Smaken er middels fyldig med bløte tanniner og frisk, fin syre. Frukten er moden og utviklet med et saftig preg.

Sammen med risottoen kommer vinen virkelig til sin rett. Jordligheten og grønnsakene harmonerer bra, samtidig som vinen er lett og fruktig, og fungerer fint med torsken.

Personvernpolicy