Sliter du med å finne et passende antrekk om morgenen?

Rydd garderoben din. Foto: Colourbox.com
Rydd garderoben din. Foto: Colourbox.com

Tro ikke at antall klesplagg du eier er avgjørende for hvor fin og fjong du er. Nedenfor får du tips til hvordan gi garderoben din en real opprydning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behold basisplaggene

En grå/beige cashmere genser

En trenchcoat

Et blyantskjørt

Et par skinny jeans

En hvit bluse/skjorte

Den lille sorte

En svart skinnjakke

En smal dressbukse med press

Et par svarte pumps

Et par klassiske ankelstøvletter med litt hæl

Har klesskapet ditt begynt å bule i kantene? Bruker du utelukkende det som ligger på toppen i hyllene? Blir det rotete igjen med en gang du har ryddet? Sliter du med å finne et passende antrekk om morgenen?

Om du svarer ja på to eller flere av disse spørsmålene, bør du lese videre; garderoben din lider antageligvis av overvekt.

For mye klær fører til unødvendig rot, både til «skaps» og til sinns. Med en lett, oversiktlig garderobe, blir det gøy å stå opp tidlig.

Sett av en kveld eller to, følg disse tipsene for hvordan gjøre det beste ut av garderobeplassen din - og du vil garantert få en fantastisk følelse etterpå, lover Det Nyes moteansvarlig Rubi Sørvik.

1. Start med å kartlegge klesskapet ditt.

Hvilken del er i bruk, og hvilken del består utelukkende av gamle left-overs? Ta ut alle klær som tilhører sistnevnte, og tygg litt på følgende spørsmål mens du går igjennom: Hvor sannsynlig er det at du kommer til å bruke et plagg du ikke har brukt på tre år?

Finn frem din indre isdronning, og legg alt som ikke har en helt spesiell sentimental verdi for deg i en pose.

– Føles det feil, prøv å merke posen med UFF og se om det hjelper, tipser Rubi.

Tøm deretter resten av garderoben, før du deler inn det som er igjen i seksjoner: kjoler, jeans, bluser, kåper, singletter, gensere, treningstøy osv., er Rubis råd.

At en jeans satt perfekt for fem år siden, betyr ikke nødvendigvis at den sitter perfekt nå. Om du i det hele tatt får den på deg. Ikke plag deg selv med å beholde klær du drømmer om å komme inn i. Sannsynligheten for at du vil dvele ved nettopp dette plagget om du blir kvitt det overflødige, er liten.

Tro meg, du vil ønske å kjøpe nye jeans. Dessuten vil skuffelsen være stor når du oppdager at selv ikke den gamle superjeansen lenger klarer å få rumpa di til å se bra ut.

Neste steg i prosessen er derfor:

2. Prøv ALLE plaggene.

Miks og match, finn ut hva som er anvendelig og hva som er ubrukelig. For eksempel kan en gammel, slapp blazer bli trendy om du bretter opp ermene på den. Og kanskje kan den kjedelige skuldervesken du røk på på marked, bli en superkul clutch om du fjerner reimen. Enkelte plagg trenger kun litt restyling eller en rens.

Men test ut: Går det en uke uten at du har fått deg til å bruke de «nye» plaggene, bør også disse gå i UFF-posen.

Nesten hver sesong går vi til innkjøp av plagg som er tidsriktige, men som kanskje ikke overlever sesong etter sesong. Det kan være neonfargede clutcher, vesker i gjennomsiktig plastikk, jeans med overdreven sleng eller a-formede miniskjørt.

– Når sesongen skifter, kan det være lurt å gjøre en vurdering. Skal trendplaggene få bli, eller har du allerede gått videre til pumps med spiss tupp, skinny jeans som slutter ved anklene og et trangt knelangt skjørt? Sjansen for at du bruker forrige sesongs trendkupp er liten, sier hun.

DRØMMEGARDEROBEN: Ryddig skal det være. Og ikke overfylt. Da blir det lettere å finne frem, og du bruker alle klærne dine oftere.

DRØMMEGARDEROBEN: Ryddig skal det være. Og ikke overfylt. Da blir det lettere å finne frem, og du bruker alle klærne dine oftere. Foto: Crestock.com

3. Gå mannekeng

– Få en venninne du stoler på til å hjelpe deg med å bedømme hva som sitter fint, hva som sitter halvfint og hva som rett og slett sitter rart. Hva som fremdeles er pent i fargen, og hva som er falmet. Hva du trenger én av, og hva du trenger tre av. Hun har ikke de samme følelsene knyttet til klærne dine som deg, og vil ha et mer objektivt syn på dem, anbefaler Det Nyes moteansvarlig.

For eksempel ser venninnen din at cardiganen du hadde på deg den dagen du ble sammen med Knut, egentlig egner seg bedre som gulvklut. Kanskje vil hun også minne deg på at det er slutt, og at det er litt corny å ta vare på den av nostalgiske årsaker.

Viktigst er det at dersom du er i tvil - ikke la tvilen komme ditt «sentimentale jeg» til gode. Det er en grunn til at du ikke vet om du vil beholde plagget.

– Gir du klærne til noen som trenger dem mer enn deg, vil sannsynligvis den gode giverfølelsen dominere en eventuell angerfølelse.

Dyre, ubrukte plagg du ikke får deg til å pakke ned i plast, kan du knipse et bilde av og legge ut på finn.no, og på den måten tjene inn noen av de tapte kronene. Og for de pengene, kan du jo for eksempel gå til innkjøp av noen av sesongens trendy motekupp.

Husk at klær er materielle ting, de kan aldri bli uerstattelige, poengterer Rubi.

Når du har redusert ned klesbeholdningen til et absolutt minimum, er det på tide å se hva som faktisk mangler.

Hull i garderoben

Og til sist, det beste: Noter ned hull i garderoben din.

– Ta en sjekk på hva du mangler. Et par sorte pumps? En hudfarget, stroppeløs BH? Kanskje et lommestrykejern? Det er ikke bare praktisk på tur, de er også klare på noen sekunder og snillere mot klærne dine, råder Rubi.

Og er du smart, setter du i gang dette prosjektet noen dager før lønning, så kan du la den gode innsatsen resultere i en velfortjent og aldri så liten shoppingrunde med samvittigheten i behold.

Det er på tide å unne deg noe du faktisk trenger til den ultimate garderoben!

Les også:

Jeg har til gode å se én jente som får fin rumpe i denne

Her er sesongens fineste kåper

Saken er opprinnelig skrevet for Det Nye og publisert på klikk.no.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy