Gravide mobber hverandre på nettet

- Dere er noen gravide, hormonelle sutrehøner

GRENSER FOR SJIKANE: Tonen kan være tøff på et mammaforum, men de ansvarlige har klare grenser for hva de tillater av personangrep. © Colourbox
GRENSER FOR SJIKANE: Tonen kan være tøff på et mammaforum, men de ansvarlige har klare grenser for hva de tillater av personangrep. © Colourbox

Mammaforum og mammablogger florerer av ufine kommentarer. Se hva folk kan få seg til å skrive.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsagn fra gravid-forum:
  • ”Sannheten for 90% av dere er vel heller at dere er noen selvsentrerte dramatiske sutrehøner! Selv om dere er gravide og hormonelle betyr ikke det at alle andre skal stå på pinne for dere, og støtt ta hensyn til deres behov. Det var deres valg å bli gravide, at kroppen er tung osv er det faktisk ikke synd på dere for. Slutt å klag!”
  • ”Ettersom du har skrevet dette på kranglesiden, vet jeg ikke om det er verdt bryet med å svare deg. Jeg kan bare si en ting: Håper du blir skikkelig dårlig i ditt neste svangerskap, for da skal du jammen få bite i deg dine ord!”
  • ”Jeg begynner og bli så lei andre nybakte mødre som er så sinnsykt hysteriske, som presser på med råd som de har lest på nettet.”
  • ”Blir faktisk sjokkert over deg og dine holdninger, og håper du ikke jobber med barn, eller folk generelt. Tror du at en må ha en lang masterutdannelse for å bli en flink menneskekjenner? Håper du jobber aleine på et kontor der du ikke kan fornærme andre enn deg selv med dine kjepphøye meninger!”
  • ”Tenk deg om to ganger, åpne øynene og få litt EKTE erfaringer med unge mødre før du dømmer dem. Ser for meg deg som ei av de snipete kjerringene som stirrer unge mødre og gravide i senk når vi går forbi på gaten.”
  • ”Jeg håper virkelig det går bra med barna deres i livet PÅ TROSS AV deres dumhet! Dere legger det ikke akkurat til rette for dem!”
  • ”Normale, oppegående, voksne mennesker med et snev av medfølelser og empati for andre sparker ikke noen som ligger nede!! Men det gjøres stadig av enkelte her på sidene. Dette er tydeligvis feige personer som forsøker å hevde seg selv – og enda mer patetisk blir det når måten de forsøker å hevde seg selv er å anonymt sparke noen som ligger nede.”
  • ”Folk gjør jo ikke annet her enn å lure hverandre med grove og falske innlegg, rakke ned på innleggene som kanskje ER ekte, kaste dritt på alt og alle som ikke er a4, og generelt drite ut både blivende og eksisterende mammaer på en sånn måte at jeg faktisk blir kvalm av det! Perverse sex-innlegg, trusler om selvmord, klandring av andre forumbrukere ifm selvskading, falske innlegg om å skade unger.

“Jeg hater å se alle disse uansvarlige mødrene. Som på død og liv mååå bli gravid fordi venninnene blir det!” skriver en anonym bruker i Unge mødre-forumet på barnimagen.com.

Trådstarteren uttrykker seg foraktfullt om mange av dem som blir mødre før de er 25 år: ” Og 14 dager etter fødselen,begynner de: ååååå jeg savner så å gå på fest!”

Hormonhurper

Brukerne i forumet lar seg provosere av påstandene. En ung mor på 22 år mener at ”hun som startet dette innlegget, burde vurdere og skaffe seg ett liv, en annen hobby, og kanskje søke seg hjelp av en profesjonell. Mulig du er en av di som desverre ikke kan få barn.”

I en annen debatt på barnimagen.com – i en tråd kalt “Sippekjerringer, hormonhurper og uvitende fjols” – ytres til dels hånlige kommentarer om engstelige gravide.

– Disse to debattene speiler mye av det mødre diskuterer på nett, som kritikk av unge mødre og kritikk av kvinner som spør om tips og råd, sier Elin Davidsen, forumansvarlig for Barn i magen.

Anonym

– Som ellers i samfunnet, møtes debattanter som kan være svært uenige. Forskjellen er at man på nett kan skjule seg bak et tastatur og et nick, påpeker Davidsen.

– Du kan utgi deg for en annen enn den du er, du kan si akkurat hva du vil og det du mener. Dette er ikke uvanlig, sier Davidsen.

Personangrep

På forumet SnartGravid.com får en bruker ekle kommentarer, i tillegg til mange lykkeønskninger, fordi hun har laget en tråd om at hun endelig er gravid. Et såkalt veteranmedlem av forumet skriver:

”Hadde du ant hvor mange som har slitt i åresvis – ja lengre enn deg også ja – som føler det som noen klasker de i trynet når man roper slik ut nesten bare for å provosere.”

Moderatorene i forumet må flere ganger gripe inn etter formuleringer i retning av personangrep på den lykkelige trådstarteren.

Kan bli utestengt

– Personangrep er forbudt, understreker Martha Klem, som driver SnartGravid.com, SnartMamma.com og NybaktMamma.com.

– Vi ønsker diskusjoner som går på sak og ikke på person. Dersom vi ser at en bruker kommer med gjentatte personangrep, blir vedkommende utestengt fra forumet – i alt fra tre dager til permanent, avhengig av alvorlighetsgrad og historikk.

Martha Klem synes det er helt greit at brukere velger å være anonyme, for diskresjonens skyld.

– Men anonymiteten skal ikke være en erstatning for alminnelig folkeskikk, sier hun.

Blir ikke hørt

Kristine Tofte er psykolog og forfatter. Hun har brukt internett aktivt i mange år, og er til daglig profilert i egen blogg og sosiale medier. Det var på et mammaforum hun først tok i bruk sosiale kanaler.

– Mammaforaene er preget av verdivalg, med temaer som “oppdrar du barnet ditt riktig?”. Folk som føler seg angrepet når de uttrykker noe de synes er viktig, vil ha lett for å gå i forsvar, sier Tofte til foreldre.no.

Hun mener de som er negative mot andre på nettet, også ellers snakker nedsettende om andre mennesker.

Flue på veggen

– Nettet gir en mulighet til å være flue på veggen, til å få høre andre menneskers tanker. Først når den skrivende opplever ikke å bli hørt, blir anonymiteten noe negativt, sier Tofte.

– De som skriver negativt om andre, ønsker å markere gruppetilhørighet – eller så har de et behov for å bli hørt, forklarer psykologen.

– Dersom man diskuterer med noen i et rom uten at folk lytter, er det lett å bli irritert og sur. Noen vil da overdrive sine uttalelser og si ting de ellers ikke ville ha sagt. Forsterkede utsagn kan unngås ved at nettstedet selv deltar i diskusjonen – og velger hvordan kommentarfeltene og diskusjonene skal fungere.

Smiley

Elisabeth Lofthus, redaktør for nettsiden Mammanett.no, påpeker at ikke alle nettdebattanter er like gode til å uttrykke sine meninger gjennom skriftspråk.

– Det non-verbale, som ellers kan forsterke eller bagatellisere budskapet, mangler. Det er også vanskeligere å formidle ironi eller å skille mellom godlynt små-erting og ondsinnet sarkasme, forklarer Lofthus.

Hun ser noen ganger at foruminnlegg kan bli misforstått og at dette kan føre til dårlig stemning. Derfor brukes ”smileys” aktivt i Mammanetts forum.

Ikke idiot, men idiotisk

Nettstedet ønsker diskusjoner med temperament og engasjement velkommen.

– Det er helt greit å si at man mener en form for barneoppdragelse er idiotisk. Men idet du sier til en bruker at hun er ”idiot”, har du trådd over en grense. Da risikerer du advarsel eller utestengelse. Dette er vi strenge på, sier Lofthus.

– Daglig skrives det 1000-1500 innlegg på forumet vårt. Likevel går det normalt flere måneder mellom hver gang kommunikasjonen blir så ufin at den utløser advarsler og utestengning. 99,9 prosent av all kommunikasjon mellom brukerne er positiv og støttende.

Oppbygging eller drittslenging

Skribent og statsviter Oda Rygh ser visse likhetstrekk mellom rosablogger og mammaforum. Hun mener tonen er veldig polarisert, enten støttende eller totalt fordømmende og drittslengende.

– De positive stemmene kommer med tilrop og er opptatt av å bygge hverandre opp, gjerne uavhengig av hva trådstarteren har skrevet, sier Rygh.

– Men det er tilsynelatende ingen logikk i hvilke innlegg som vil føre til hvilket resultat – med unntak av tabuområder som å røyke mens man er gravid.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Les også:

– Hjelp, jeg er gravid og kjempesjalu

Én fyllekule de første ukene kan være nok

Derfor får gravide dilla på merkelige ting

Bilde

POLARISERING: Tonen i tråder på mammaforum er gjerne enten veldig støttende eller totalt fordømmende og drittslengende, sier statsviter og skribent Oda Rygh. © Colourbox

Personvernpolicy