Boligstyling før salg

Slik styler du boligen før du selger

FØR OG ETTER STYLING: Ved å tilføre møbler og style boligen før salg kan kan kjøperen få et bedre inntrykk av boligens potensiale. © FOTO: Intro interiørdesign.
FØR OG ETTER STYLING: Ved å tilføre møbler og style boligen før salg kan kan kjøperen få et bedre inntrykk av boligens potensiale. © FOTO: Intro interiørdesign.

Skal du selge boligen din nå kan det være lurt å legge litt tid og krefter i interiør og presentasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligmarkedet er brennhett om dagen og mange boliger selges til langt over takst. Det er ofte to perioder i løpet av året som er hetest, nemlig august og januar.

Mange sverger i dag til boligstyling på ulike måter, og det har blitt en merkbar trend de siste årene. Nye stylingbyråer dukker stadig opp, med ulike konsepter og varianter av boligstyling.

Komplett konsept

I Sverige har en ny form for meglerhus vokst fram de siste årene, som baserer seg på å ha et gjennomført interiør på de boligene de selger. Boligstyling er en del av totalpakken til kundene, i en eller annen form.

Alvhem mäkleri i Gøteborg er en av de største aktørene i Sverige.

- Konseptet vårt baserer seg på et samarbeid med dyktige stylister, håndplukket fotograf, og en interiørbutikk der kundene kan både kjøpe og låne varer til styling, forklarer Nils Jacobsson i Alvhem mäkleri til bonytt.no.

- Produkter fra butikken kan også kjøpes til den nye, fremtidige boligen deres, om de ønsker det. Kundene kan enten bestille en styling av oss, eller de kan låne ting og style selv.

Meglerne styler selv

- Men meglerne våre er også svært dyktige til å style, og det hender at stylistene ikke må inn på banen i det hele tatt. Hos oss er det ingen satt løsning, ettersom hvert tilfelle og hver leilighet er ulik og unik.

- Vi tror på personlig engasjement og gode relasjoner. Vi vil kunne legge ned like mye tid och engasjement på alle kunder, og på den måten blir det mer personlig.

Meglerne hos Alvhem mäkleri blir alle utstyrt med en egen styling håndbok som de må sette seg inn i. Den inneholder både bilder og informasjon som de har samlet opp gjennom årenes løp.

- Meglerjobben hos oss innebærer litt mer enn vanlig megling, forklarer Jacobsson.

Bestemte kriterier

Alvhem mäkleri ligger i Gøteborg og fokuserer kun på gamle leiligheter i tre deler av byen.

- Vi har faktisk måttet takke nei til folk, forsetter Jacobsson. - Konseptet vårt er gamle leiligheter, og vi holder oss kun til områdene Linné, Vasastan och Kungshöjd.

- Jeg mener absolutt at styling lønner seg for kunden, ellers hadde vi ikke anbefalt det.

- Vi selger ikke bare en bolig, men en livsstil og en forutsetning om en fremtidig drøm.

Prisen for en pakke hos Alvhem mäkleri ligger på mellom 10.000- 30.000 svenske kroner.

Bilder av stylet leilighet for Alvhem

PERSONLIG: Selv om Alvhem mäkleri sine boliger er stylet har de gjerne et personlig uttrykk i interiøret. © FOTO: Alvhem

Bilder av stylet leilighet for Alvhem=

GAMMELT OG NYTT: Alle boligene til Alvhem mäkleri er gamle leiligheter i tre bestemte deler av byen. Dette bærer både leilighetene og interiøret preg av. Nye og moderne innslag skaper tøffe kontraster. © FOTO: Alvhem

Boligstyling i Norge

Intro interiørdesign er et av de norske stylingbyråene.

- I all hovedsak blir vi kontaktet av meglere, men stadig flere privatpersoner kontakter oss også direkte. Vi har mange faste kunder, de benytter oss fordi de kjenner godt til oss og vet at vi alltid leverer. Det vil si at vi ikke har noen formelle avtaler, forklarer Kari Brantenberg, daglig leder hos Intro interiørdesign til bonytt.no.

Prisene

- 50 kvadratmeter ligger på ca 10.000 kroner for leie til visning og 12.000 kroner for tre visninger. Alt blir satt inn til foto, som regel er dette 1,5 uke innen visning, forteller stylistene.

- Tjener man inn den kostnaden ved et eventuelt salg?

- Vi pleier å si at så lenge så mange meglere anbefaler å bruke penger på styling, er det nok verdt det. De kjenner salgsprosessen og vet hva som skal til, og ville nok ikke anbefalt at man skal bruke penger på annet enn meglers salgsprovisjon, sier Kari Brantenberg.

- Det vi ofte opplever er at spesielt små leiligheter virker mindre uten møbler, og at store kostabare leiligheter trenger flotte møbler for å vise potensialet.

Styling og oppussing

Kvadrat Boligstyling er et stylingbyrå i Bergen som også gjør lettere oppussingsarbeid. På lik linje med Intro Interiørdesign jobber de uavhengig, men med mange faste kunder i form av ulike meglerhus.

Margun Sande fra Kvadrat boligstyling mener stylede boliger oppnår høyere priser enn de som ikke er stylet.

- Seriøse undersøkelser gjort i England, der styling er vanlig, viser at stylede boliger oppnådde gjennomsnittlig 7 prosent høyere pris, sier Margun Sande fra Kvadrat Boligstyling til bonytt.no.

- Vi ser også at lekre bilder på nettet trekker flere til visning. Dette vil igjen gi flere deltakere i budrunden og da har man jo de beste forutsetninger til å oppnå en god pris. Ofte er det snakk om kun ett hakk opp i budrunden, så er kostnaden med styling tjent inn igjen.

- Vi har stadig flere oppdrag der vi også gjør lettere oppussingsarbeid. Det er av mer kosmetisk karakter, som malingsarbeid, legging av parkett, skifte benkeplate, skifte kjøkkenfronter etc.

Stylet leilighet for salg av Intro interiørdeisgn=

GJENNOMFØRT: Denne boligen fra Intro interiørdesign har et stylet og gjennomført uttrykk. © FOTO: Intro interiørdesign

Styling lønner seg

I Norge samarbeider gjerne meglerne med faste boligstylister

- Det lønner seg helt klart å bruke stylister, forklarer Gøran Sørensen fra Privatmegleren Residence på Skøyen til bonytt.no. - Og det påvirker uten tvil boligprisen, mener han. - Er det rom for å bruke stylist så anbefaler jeg alltid det, litt avhengig av hva slags bolig det er og hva slags møbler de har fra før.

Styling ikke alltid viktig

Christian Vammervold Dreyer fra Eie eiendomsmegling mener att det avhenger av salgsobjektet om styling er fornuftig eller ikke.

- Vi anbefaler ofte styling når boligen ikke er møblert, og av og til ved møblerte boliger. De aller fleste boligene trenger interiørmessige råd i forbindelse med boligsalget, men rådgivningen går oftere på detaljer enn styling av hele boligen, forklarer han.

- Det viktigste når boligene skal forberedes til visning er at boligen skal være et hjem man vil trives i, ikke nødvendigvis at det er det mest moderne interiøret.

Det tekniske viktigste

Hos Forbrukerrådet mener de det avgjørende må være hvordan boligens tekniske tilstand er og ikke hvordan den fremstår på overflaten.

- Derfor vil det være viktig med en gjennomarbeidet tilstandsrapport, slik at folk virkelig får det de betaler for. Og i en slik sammenheng vil ikke styling være viktig, sier fagdirektør Bolig, Thomas Bartholdsen, til bonytt.no.

Slik styler du selv

Ønsker du ikke å bruke penger på styling er det flere grep du kan gjøre selv for å løfte inntrykket av boligen et hakk.

Husk at det ikke lenger er du som skal bo der, men at fremtidige kjøpere ønsker å se for seg sine egne eiendeler der.

  • Kast skrot: Rydd og fjern unødvendig skrot. Siden du skal flytte kan sikkert mye kastes, og mindre rot vil gjøre det lettere for kjøperen å se for seg sine egne ting i boligen.
  • Blanke ark: Fjern private eiendeler som fotografier og tannbørsten. La boligen fremstå så nøytral som mulig.
  • Helhet: Reparer småting som henger og slenger, og fjern synlige ledninger. Tett hull i veggen med akryl, det er bedre med litt fargeforskjell enn svarte hull. Små detaljer kan ødelegge et helhetsinntrykk.
  • Lyst og luftig: Har veggene blitt mørke med tiden? Et lyst malingstrøk er et enkelt og rimelig grep som kan få leiligheten til å virke innbydende og åpen.
  • Tekstiler: Sengetepper, pynteputer og pledd i matchende farger kan løfte et nakent og kjedelig interiør. Freshe håndklær på bad og kjøkken kan også være en flott detalj.
  • Stemning: Tenn lys og duftlys, og sett frem krydderplanter, friske blomster og frukt. Et enkelt og billig triks som alltid fungerer.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Vil du være oppdatert på interiør- og boligstoff? Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev.

Slik planlegger du innredningen

Disse fleecejakkene holder deg varm

Personvernpolicy