Åpen for alle - alltid

Dropp dyre og kjemiske rengjøringsmidlerVask huset med eddik

FRA MIDDAGSBORDET: Ta eddiken med fra bordet når du skal vaske til helgen. Foto: Colourbox.
FRA MIDDAGSBORDET: Ta eddiken med fra bordet når du skal vaske til helgen. Foto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eddik er en riktig multikunstner i hjemmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

At det enkle ofte er det beste er noe vi har hørt om mye. Når det gjelder rengjøring i huset kan det virke som om reklamen vil ha oss til å tro noe ganske annet. De siste årene har det vokst frem en jungel av produkter og utstyr man ifølge produsentene bare må ha om det er enkel effektiv rengjøring man er på jakt etter.

Den ene nye sprayen slår beina under den andre i stadig raskere tempo, og produsentene lanserer nye mirakelprodukter med lynets hastighet.

Noen skal få ting til å skinne, mens andre skal fjerne alt som kan minne om fettflekker - om man bare bruker rett spray på rett flekk.

Men ifølge flere og flere nettsteder og nettforum trenger rengjøring verken være så komplisert, dyrt eller fylt med kjemikalier. Her er rådene enkle og greie: Kvitt deg med dyre og kjemiske rengjøringsmidler. Huset vasker du best med eddik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mirakelmiddel

MULTIKUNSTNER: Den gode gamle eddiken kan brukes til mye mer enn matlaging. © FOTO: Heinz/Produsenten MULTIKUNSTNER: Den gode gamle eddiken kan brukes til mye mer enn matlaging. © FOTO: Heinz/Produsenten

"Eddik rengjør som et alt-i-ett produkt" skriver About.com på sine nettsider, og ramser opp svært mange områder hvor eddik kan gjøre nytte i rengjøring av hus og hjem:

Destillert hvit eddik rengjør effektivt og tar knekken på de aller fleste former for mugg, skitt og bakterier takket være sitt høye innhold av syre.

Å rengjøre med eddik gjør at du kan unngå å ty til sterkt kjemiske rengjøringsmidler. Du kommer også til å like at det både er svært miljøvennlig og ikke minst lønner seg økonomisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet fra nettstedet er å kjøpe en sprayflaske i butikken, blande hvit eddik 50-50 med vann, spraye på det som skal rengjøres og så tørke etter med en klut.

Ifølge about.com kan vann og edikk-miksen brukes til å rengjøre nesten alle overflater i huset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet understreker at du må passe på å tynne miksen ut tilstrekkelig om du skal bruke den til rengjøring av fliser, siden fugen kan skades om miksen er for sur.

Foreldreportalen diskuteres også bruken av eddik som rengjøringsmiddel:

"Eddik har mange fine egenskaper, og egner seg godt til rengjøring. Den er en naturlig luktfjerner i at den absorberer lukt i stedet for å dekke den over, god som fettfjerner, dreper mugg, virker desinfiserende, er mild nok til vask av tregulv og kan faktisk brukes i stedet for tøymykner (ca. 1 dl per vask)."

Tommel opp fra miljørådgiver

ENKLE GREP: Eddik blandet ut med vann rengjør effektivt. Foto: Colourbox.ENKLE GREP: Eddik blandet ut med vann rengjør effektivt. Foto: Colourbox.

Håkon Lindahl, som er miljørådgiver i Grønn Hverdag, er også tilhenger av bruken av eddik som rengjøringsmiddel.

- Veldig mye av rengjøringen kan gjøres uten vaskemidler, bekrefter Lindahl overfor bonytt.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange driver massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort i hjemmet, og har et helt arsenal av vaskemidler under kjøkkenbenken. Det er sjelden nødvendig.

- Å bruke eddik fremfor kjemiske vaskemidler har jo en positiv effekt på både miljøet og ikke minst helsen din gjennom et bedre og sunnere inneklima, forklarer Lindahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lindahl påpeker også at fra et miljø- og inneklima standpunkt er det verdt å merke seg at spesialmidler som brukes til rengjøring av stekeovn, møbler og gulvtepper ofte inneholder mer av helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.

Fjerner kalk

- Eddik har jo vært bruk til rengjøring lenge, og ikke uten grunn, bekrefter Lindahl. - Det er effektivt, naturlig og ikke-belastende for helsen.

- Blant annet er det utmerket på å fjerne kalkavleiringer på dusjkabinettet, fordi eddik er surt og kalk er basisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet The New Homemaker går til og med så langt som å påstå at eddik er det eneste rengjøringsmiddelet du trenger i hjemmet:

"De aller fleste rengjøringsmidler faller inn under to kategorier, giftig eller dyrt", skrives det på nettstedet. "Men det finnes et middel som verken vil koste deg skjorta eller forgifte inneklimaet i hjemmet ditt. Dette mirakelmiddelet er eddik."

Først og fremst bør man utstyre seg med to sprayflasker, ifølge nettstedet The New Housemaker. Den ene med ren eddik, den andre med en 50/50 blanding av eddik og vann.

Her er de beste tipsene til hvor og hvordan du rengjør med eddik:

På badet:

Flekker og misfarging i toalettet fjerner du ved å spraye eddik på - la det sitte en stund og vask av. Foto: Colourbox.Flekker og misfarging i toalettet fjerner du ved å spraye eddik på - la det sitte en stund og vask av. Foto: Colourbox.

1. For å fjerne kalkbelegg og skitt på dusjhodet, som kan føre til at mindre vann kommer ut, kan du skru av dusjhodet og la det trekke i en bolle med eddik over natten. Godt som nytt lover nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Flekker og misfarging i toalettet fjerner du ved å spraye eddik på - la det sitte en stund og vask av.

3. Fjern såpeflekker fra kranene på badet ved å vaske med en blanding av 1/4 del salt og 3/4 deler eddik.

4. Spray badeveggene og dusjforheng med en miks og eddik og vann så forhindrer du muggvekst. Vask av med en fuktig klut.

5. Badekar får ofte en skitten hinne av kalkbelegg. Spray på ublandet eddik, la sitte en stund, og skrubb så av med en blanding av vann og bakepulver.

6. Toalettskålen frisker du opp ved å tømme i en halv liter eddik og la det stå i en time før du skyller ned.

På kjøkkenet:

LUKTFJERNER: Eddik er en naturlig luktfjerner og er derfor perfekt som kjøkkenhjelper. Foto: Colourbox.LUKTFJERNER: Eddik er en naturlig luktfjerner og er derfor perfekt som kjøkkenhjelper. Foto: Colourbox.

1. Fjern stygg lukt i søppelspannet ved å først skylle ut av, så tømme i en halv liter eddik. La sitte i minst en time før du skyller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Har du tett sluk i kjøkkenvasken kan du raskt fikse dette ved å først helle i 1/4 liter bakepulver, deretter samme mengde eddik. Når miksturen slutter å boble skyller du med lunkent vann til den er ren.

3. Har du kuttet løk eller hvitløk og har streng lukt på fingrene? Vask hendene med en blanding eddik og vann, og sterke lukter forsvinner.

4. Skjærefjøler i tre blir rene om du tørker over med en klut dyppet i eddik.

5. Alle overflater (bortsett fra marmor!) vaskes enkelt og effektivt med eddik. Dette gjelder også innsiden av kjøleskapet og koketoppen på komfyren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

6. Mikrobølgeovnen blir som ny om du koker opp en blanding av 1/4 liter eddik med 1/2 liter vann i en bolle. Lar du denne koke en stund vil du ikke bare fjerne ubehagelig lukt, men også løsne fastbrente matrester.

7. Har du flekker på finserviset kan du skånsomt vaske disse av ved hjelp av en blanding eddik og salt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Har du kalkflekker i vannkokeren kan du du fylle kjelen med en blanding vann og 1/4 liter eddik. La blandingen sitte i over natten. Rens kjelen godt med varmt vann når du tømmer ut blandingen.

9. Plastbeholdere som lukter vondt eller er blitt misfarget av mat kan rengjøres med fuktig klut dyppet i eddik.

10. Vask innsiden av kjøleskapet med en 50/50 blanding av eddik og vann. Dette vil også fjerne eventuelle vonde lukter i kjøleskapet.

Er døren på komfyren full av fett- og matflekker kan du åpne den, spraye med ublandet eddik og la sitte i 10-15 minutter. Tørk av med svamp eller fuktig klut. Foto: Colourbox.Er døren på komfyren full av fett- og matflekker kan du åpne den, spraye med ublandet eddik og la sitte i 10-15 minutter. Tørk av med svamp eller fuktig klut. Foto: Colourbox.

11. Er døren på komfyren full av fett- og matflekker kan du åpne den, spraye med ublandet eddik og la sitte i 10-15 minutter. Tørk av med svamp eller fuktig klut.

12. Fjern såperester og vonde lukter i oppvaskmaskinen ved å kjøre en tom vask med 1/2 liter eddik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vaskerommet:

1. For å unngå at sterkt farget tøy skal slippe farger i vask, kan du bløtlegge det i eddik før du vasker det.

2. For å unngå nupper på klær kan du tilføre 1/4 liter eddik når maskinen kommer til skyllesyklus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Mange vanskelige flekker kan fjernes ved hjelp av eddik: kaffe, sjokolade, ketchup, syltetøy, cola og vin. Gni flekken forsiktig med eddik, deretter vask.

4. Bruker du tøybleier på babyen kan du godt tilsette 1/4 liter eddik når maskinen går over på skylleprogram. Dette vil bryte ned urinsyre og fjerne både flekker og lukt.

5. For å fjerne brentmerker på strykejernet kan du gni bunnen med en blanding eddik og salt.

6. For å rense vaskemaskinen for såperester kan du kjøre en tom vask og tilsette 1/2 liter eddik.

7. For å fjerne røyklukt fra klær kan du fylle badekaret eller en stor balje med varmt vann og 1/2 liter eddik. La klærne henge i rommet i flere timer, og lukten vil trekkes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet About.com mener at eddik også kan brukes som tøymykner i vaskemaskinen. Dette kan være særlig bra i familier hvor noen har sensitiv hud og ikke kan bruke vanlig tøymyknere.

"Tilsett en halv kopp eddik når skylleprogrammet går", er rådet.

Rundt om i huset

1. Oppvarmet eddik kan brukes for å løsne klistermerker eller kroker som er klistret på vegger.

2. Har du ubehagelig lukt i et rom kan det hjelpe å sette ut en bolle med eddik i rommet og la den stå fremme over natten.

3. Har du søl på gulvteppet kan dette hjelpe: Fjern så mye væske som mulig ved hjelp av en svamp. Spray deretter på en blanding av vann og eddik. La blandingen sitte på flekken i 2-3 minutter. Tørk så opp ved hjelp av en ren svamp eller klut. Gjenta ved behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Vask vinduene med en blanding av eddik og vann. Tørk av med avispapir eller tørr klut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Gulv som ikke er vokset kan vaskes med en varmt vann med en dråpe eddik for å få en mer skinnende overflate.

6. Plages du med småfluer som samler seg på frukten på kjøkkenet, kan det hjelpe å sette frem en liten bolle med eddik i nærheten.

7. Fettsøl på avtrekksviften, innsiden av ovnen og ellers på kjøkkenet kan lett vaskes av ved hjelp av en svamp dyppet i eddik.

8. Vinyl- og linoleumsgulv kan også bli skinnende flotte ved å tilsette en dråpe eddik i vaskevannet.

9. Gulvtepper som har blitt litt misfargede og støvete kan få fin farge igjen om du børster over det med en blanding vann med en dråpe eddik. Test alltid dette på en flik av teppet som ikke synes så godt før du går i gang.

10. Vask opp kattepusens tisseulykke ved å tilsette litt eddik i vaskevannet. Når det er gjort, strø på litt bakepulver og la tørke. Støvsug opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

11. Har du malt vinduskarmene og fått malingssøl på vinduet? Prøv å vaske med oppvarmet ren eddik. La blandingen sitte på litt slik at flekken blir mykere, skarp så forsiktig av.

12. Vaske i kjelleren eller på loftet? Bli kvitt mugg, støv og innestengt lukt ved å tørke av vegger og overflater med en blanding av vann og eddik.

Vask vinduene med en blanding av eddik og vann. Tørk av med avispapir eller tørr klut. Foto: Colourbox.Vask vinduene med en blanding av eddik og vann. Tørk av med avispapir eller tørr klut. Foto: Colourbox.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13. Fjern gammel tapet ved å rulle en malingsrulle dyppet i en blanding av varmt vann og eddik over. Gjenta til tapetet er gjennomvåt.

14. har du fått merker etter vannglasset på trebordet kan du fjerne disse ved å gni flekkene forsiktig bort med en blanding eddik og grønnsaksolje (for eksempel olivenolje).

15. Rengjør peisen for sot og skitt ved å vaske med eddik. Bruk en børste til å skrubbe og et håndkle til å tørke opp fukt og skitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

16. Har peisen glassdører kan disse også vaskes med en blanding av 1/3 eddik og 2/3 vann. Spray på og tørk av med tørr klut.

17. Fjern bakterier fra knotter og skuffehåndtak på kjøkkenet ved å spraye eddik på og tørke av med tørr klut.

18. Rengjør inntørkede malekoster ved å la dem småkoke i eddik.

19. Plast, fiberglass og aluminium kan også rengjøres med en blanding eddik og bakepulver for å fjerne gjørme, skitt og flekker. Tørk av med gjennomvåt klut.

20. Rengjør grillristen ved å spraye eddik på litt aluminiumsfolie du har krøllet sammen til en ball. Skrubb så dette på grillristen til den er ren.

21. Vask av babyleker med en blanding eddik og vann. Rens godt.

22. Rengjør en saks som har blitt litt klissete (etter for eksempel å ha klippet tape) ved å tørke av med en klut dyppet i eddik.

Les også:

Cilit Bang virker - men ikke slik reklamen lover

Her finner du de lekreste interiørbildene

Slik jukser du huset rent på 30 minutter

Slik arrangerer du en morsom babyshower