Sheriff: Kle på deg, Gough

Nakenvandring gir millionregning

DEN NAKNE VANDRER: Naturisten Steve Gough soner for tiden sin lengste fengselsstraff - 657 dager - for brudd på freden i Skottland. Foto: Med tillatelse fra Nakedwalk.org
DEN NAKNE VANDRER: Naturisten Steve Gough soner for tiden sin lengste fengselsstraff - 657 dager - for brudd på freden i Skottland. Foto: Med tillatelse fra Nakedwalk.org

Nakenvandreren Steve Gough skal ha kostet skotske skattebetalere nærmere 4,5 millioner kroner i fengselsutgifter de siste årene. - Brudd på menneskerettighetene å holde ham fengslet, sier støttespiller til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den eksentriske eks-marinesoldaten Steve Gough har sittet fengslet nesten sammenhengende i seks år. Grunnen er at han nekter å ha på seg klær verken blant folk, i retten eller i fengsel.

Les også: Vil lage naken-oppstyr i New York

I alt er tobarnsfaren, som bærer kallenavnet «The Naked Rambler», dømt for 17 tilfeller av brudd på freden siden 2003. Da gikk han over 1.600 kilometer - fra det nordligste punktet i Skottland (John O’Groats), sørover via Wales og til Land’s End på det sydligste punktet på Fastlands-England - kun iført støvler og ryggsekk. I øyeblikket soner Gough sin hittil lengste dom på 657 dager, en dom som ble forkynt i forrige måned.

Egoistisk

Sheriffen i byen Perth i det sentrale Skottland ber nå Steve Gough innstendig om å beholde klærne på. Årsaken er de store utgiftene det medfører å holde Gough innesperret.

– Atferden din er på nippet til egoistisk på grunn av kostnadene, sier sheriff Richard McFarlane.

Les også: Måtte gå naken gjennom landsby med murstein festet til penis

Mens det koster rundt 313.000 kroner å holde en gjennomsnittsfange fengslet i ett år i Skottland, har Steve Gough så langt kostet skattebetalerne i landet 4,5 millioner kroner, avslørte avisen The Scottish Sun i dag.

Regningen blir høyere ettersom Gough tilbringer mesteparten av tiden i isolasjon, men saksomkostninger og juridisk bistand bidrar også til at utgiftene vokser, skriver avisen.

Avsløringen i The Scottish Sun har fått den skotske skattebetalerforeningen til å se rødt.

Se også: Se nakenprotesten her

– Det er utrolig at denne løpende saken har lagt beslag på så mye av skattebetalernes penger. Vi må finne en fornuftig løsning. Ingen tjener på å sende «The Naked Rambler» tilbake til fengsel, sier Matthew Elliot i TaxPayers' Alliance til The Scottish Sun.

Lite tyder på at Steve Gough vil endre kurs og begynne å bruke klær. Hver gang den engelskfødte ekssoldaten har sluppet ut av fengsel, har han kastet klærne og endt opp i arresten igjen.

Som å puste

Gough og støttespillerne tror på frihet fra klær, og mener det er en menneskerett å få være naken.

– Det er like fundamentalt som å puste. Hvorfor skal vi ikke være nakne og få gå hvor vi vil når det er fint og varmt ute, sier Gough-vennen og støttespilleren Richard Collins til ABC Nyheter.

Les også: Barcelona vil ha slutt på hel- og halvnakne turister

– Vanligvis ville jeg vært naken akkurat nå, men jeg er på en campingplass, og der vil jeg gjøre som eieren sier, legger naturisten til.

54-åringen kom i kontakt med Steve Gough på Internett for ni år siden. Siden har de deltatt i en rekke nakenmarsjer sammen. Siste gang Gough og Collins møttes var i 2005.

England og Wales mer voksne

Collins hevder «folk» ikke har problemer med at han og andre går rundt nakne, og mener problemet ligger i det skotske rettssystemet.

– England og Wales har fått et mer voksent syn på naturisme, mens Skottland fortsatt lever i middelalderen, sier Collins.

Les også: Pågrep kvinnelig naken-jogger

– Kostnaden med å holde Steve Gough fengslet har ingenting å gjøre med at han ikke har på seg klær. Det er fundamentalt feil bruk av loven og et overgrep mot menneskerettighetene hans, mener Collins.

Hvordan påvirker det moralen hans å være innesperret?

– Han er tidligere marinesoldat, så han er vant til fysisk krevende situasjoner, men det er klart at han kommer til å sitte lenge i fengsel. Det er tross alt Skottland. Om han hadde vært naken i Iran, ville han kommet ut før.

Les også: En time hos naken-terapauten?

Støttespilleren sier han har forsøkt å overtale Steve Gough til å begynne å bruke klær slik at han kan komme hjem til England.

– Men han vil fortsette å slåss for sine idealer, sier vennen, som kun har kommunisert med Gough via brev de siste årene.

Les flere nyheter her

Vil lage naken-oppstyr i New York

Personvernpolicy