Magefett kan føre til astma

Mye magefett kan gi deg astma. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Mye magefett kan gi deg astma. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskere har funnet en sammenheng mellom stor midje og utvikling av astma.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvekt, målt ved BMI (body mass index), er en kjent risikofaktor blant voksne for utvikling av astma. Stort midjemål har hittil ikke vært undersøkt i den forbindelse. Magefett har derimot vært knyttet til diabetes og hjertesykdom.

Forskerne ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) fulgte 23.245 voksne uten astma i alderen 19-55 år i 11 år. Studien er en del av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Les også: - Stillesitting dårlig for hjertehelsen

Deltakerne ble mål ut fra både BMI og midjemål for å undersøke generell fedme og sentral fedme. Deltakerne ble også bedt om å rapportere forekomst av astma. Personene ble kategorisert i grupper der 12 prosent var generelt overvektige, mens 13,6 hadde sentral fedme, det vil si mye magefett.

Resultatene viste at de som hadde magefett, men ikke var generelt overvektige, hadde 1,44 ganger større sannsynlighet for å utvikle astma. De som i tillegg var generelt overvektige, var 1,81 ganger mer utsatt for å få astma.

Les også: Magefett gir tidlig død

- Vår studie stemte overens med tidligere funn av generell fedme og økt fare for astmautvikling. I tillegg observerte vi at sentral fedme kan ha en ekstra effekt på utviklingen av astma hos voksne. Det kan være flere årsaker til dette, skriver Ben Brumpton, en av forskerne bak studien, i en e-post til ABC Nyheter.

Han viser til at magefett er nært knyttet til insulinresistens, noe som vil bli nærere undersøkt i fremtidige studier.

Funnene ble presentert på European Respiratory Society's årlige kongress i Amsterdam søndag.

Les også: - Avhengighet kan gjøre deg fet

Personvernpolicy