Slik arrangerer du en morsom babyshower

MAT OG MORO: - Babyshower er en flott anledning til å samle jentene og feire knøttet i magen, sier en blid og opplagt Amelie Gundersen (midt i bildet). Deilig fingermat, alkoholfri cider, gaver og artige leker er ingredienser som gir en morsom og minnerik kveld. Foto: Anne Elisabeth Næss
MAT OG MORO: - Babyshower er en flott anledning til å samle jentene og feire knøttet i magen, sier en blid og opplagt Amelie Gundersen (midt i bildet). Deilig fingermat, alkoholfri cider, gaver og artige leker er ingredienser som gir en morsom og minnerik kveld. Foto: Anne Elisabeth Næss

Invitér gode venninner til en feiring av deg og babyen! Vi gir deg tips for å lage en gøyal babyshower.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaveideer
 • Babypledd (enten kjøpt eller et du har laget selv)
 • Hjemmelagde ting til babyen (teppe, lue, sokker, bilde, collage, bok med egne bilder eller tegninger og en koselig historie)
 • Bøker og leker
 • Stelleprodukter
 • Lag en kurv med ting til barnet; bodyer, sokker, strømpebukser, lue, stelleprodukter, håndkle, kopp, barnebestikk, småleker etc
 • Ting til mammas fødebag: hårstrikker, deodorant, tøfler, morgenkåpe, lypsyl, sukkertøy, gode sokker, en myk bomullsbukse og topp, litt sminke, tannbørste, fuktighetskrem, dusjsåpe, en bok eller et magasin.
 • Kjøp en stelleveske, og fyll den med nyttige ting; våtservietter, bleier, sinksalve, kluter, smekker, smokker, babyklær.
 • Gravidmassasje eller spabehandling
 • Sengetøy
 • Babyalbum
 • Sparegris
 • Smykker

Babybodykaker

Du trenger

100 g smør

3 dl sukker

2 dl melk

1 ts hornsalt

1 ts bakepulver

1 l hvetemel

Slik gjør du

Smelt og avkjøl smøret. Rør sammen smør, sukker, melk og halvparten av melet blandet med hornsalt. Tilsett mel til deigen er passe tykk. Dekk deigen med plastfolie, og la den hvile kjølig til neste dag.

Lag en sjablong i matpapir eller papp. Kjevle ut deigen til den er omtrent ½ cm tykk. Legg sjablonene på og skjær ut figurer. Stek på 175 grader i 6–8 minutter og avkjøl. Pynt kakene med melis farget med konditorfarge. Oppbevar kakene i en lufttett boks.

Amelie Gundersen (27) blir snart tobarnsmamma, og kulemagen skal feires. Derfor har hun invitert venninnene til fest.

– Babyshower er en flott anledning til å samle jentene og feire knøttet i magen, sier en blid og opplagt Amelie, mens hun setter fram en stor marsipankake, dekorert med babysko og rosetter.

– Det gir oss en mulighet til å ha en jentekveld sammen før livet til Amelie blir hektisk med en nyfødt baby, skyter venninnen Julie Egset (23) inn.

Arranger jentefest

På en babyshower feirer man den vordende moren og babyen som er på vei. Gjestene gir gaver til mor og barn, spiser god mat og leker egne babyshower-leker.

I Norge er babyshower en ny feiring. Tradisjonelt har vi ventet med å gi gaver til babyen og mor til etter at babyen er født.

Pynt med bleiekake og bamser

Amelie har fått hjelp av venninnen Julie til å lage i stand festen. Stua kunne fint vært hentet ut av en babyshower-scene i en Hollywood-film. Den er pyntet med bleiekake, kosebamser, pastellfargede vimpler, duker, servietter og ballonger. Bordet bugner av kaker og typisk «jentemat».

Ingen vet om babyen i magen er en gutt eller jente, og Amelie har pyntet med begge de tradisjonelle babyfargene.

Vet du kjønnet på barnet, kan du lage en blå eller rosa fest, og til og med be gjestene kle seg i den bestemte fargen, tipser hun.

Typisk jentemage

Så titter venninnene inn døren en etter en.

– Magen din har vokst, utbryter en venninne, og legger hånden på mammaens mage.

– Hvor lenge er det igjen nå?

– Fire uker til termin, men jeg tror jeg kommer til å føde før, for det gjorde jeg sist, svarer Amelie.

– Jeg tror du får en jente. Du har ikke så stor mage, og du bærer lavt. Det er typisk for jentebabyer, mener venninnen Tonje Rønning (27).

Saken fortsetter under bildet

Amelie leser opp navn, og fra listen skal gjestene plukke ut navn de tror står på hennes favorittliste.

TID FOR NAVNELEK: Amelie leser opp navn, og fra listen skal gjestene plukke ut navn de tror står på hennes favorittliste. © FOTO: Anne Elisabeth Næss

Én meter mage

Gjestene får utdelt et målebånd og blir bedt om å gjette omkretsen på Amelies mage.

Man kan kjøpe egne babyshower-målebånd, men kan selvfølgelig like fint bruke et alminnelig målebånd.

– 109 centimeter, sier Malene Egset. Hun måler først sin egen mage, og sammenligner den med Amelies mage.

– 125 centimeter, tipper en annen.

Da alle har gjettet, måler Julie magen til Amelie, som viser seg å være «bare» 100 centimeter.

Ingen vet om babyen i magen er en gutt eller jente, og Amelie har pyntet med begge de tradisjonelle babyfargene.

SMAKFULL PYNT: Ingen vet om babyen i magen er en gutt eller jente, og Amelie har pyntet med begge de tradisjonelle babyfargene. © FOTO: Istockphoto

Moro med quiz og navnelek

Så blir det navnelek. Amelie leser opp navn, og fra listen skal gjestene plukke ut navn de tror står på hennes favorittliste.

I den tredje leken skal gjestene gjette hvem som er foreldrene til bestemte kjendisbarn. Amelie har bilder og navn på ti kjendisbarn, og gjestene gjetter hvem som er barnas berømte foreldre.

På en babyshower skal den kommende moren overøses med babygaver, derav navnet shower.

Amelie får blant annet masse babyklær, hånd- og fotavtrykk-sett til babyen, bøker, sengeklær, og et par blå baby-Converse.

– Ååå, kommer det unisont fra jentene da Amelie pakker ut de bitte små skoene.

– Så søte! Du er jammen heldig, sukker en babysyk venninne.

– Jeg gleder meg til dere skal lage babyshower for meg!

Tips til morsomme leker

Babybilder

Gjestene tar med seg babybilder av seg selv, og den gravide gjetter hvem som er hvem.

Gjett magestørrelsen

Gjestene gjetter omkretsen på magen til den gravide. En variant er å dele ut silkebånd som skal kuttes i den lengden du tror det må være for å rekke rundt magen.

Babyquiz eller gjettelek

Lag spørsmål om babyen og mammaen og generelle babyfakta; «Når fant den gravide ut at hun var gravid», «hvor mange kilo har hun gått opp», «hvor mange dager tar det før babyens navlestump faller av», «hvor mange timer i gjennomsnitt sover en nyfødt baby». Dere kan også lage en gjettelek og gjette barnets kjønn, hvilken dato babyen vil bli født og de vitale målene.

Smak- og drikkelek

La gjestene få smake på babymat med bind for øynene og gjette hva smaken er, for eksempel om det er lapskaus, kylling eller spagetti og kjøttsaus.

Fyll 100 ml brus i tåteflasker, del ut til gjestene, og deretter er det førstemann til å drikke opp.

Ikke si baby

Når gjestene kommer, får de en klype som de fester på seg. Bestem at det ikke er lov å si «gravid» eller «baby». Sier du det ulovlige ordet, kan de andre ta klypen fra deg. Vinneren er den som sitter igjen med flest klyper.

Leketipsene er hentet fra Foreldremanualen.no og alexandrasworld.blogg.no

Les også:

Få inspirasjon til babynavn! Besøk navnekarusellen her!

Slik tar du fine bilder av gravidmagen

8 tegn på at babyen har det bra

Slik får du mest tid og penger i permisjonstiden
Personvernpolicy