Bytter barn for å løse voldelig konflikt

Konflikter finnes også blant menneskene som beskrives som verdens lykkeligste. Nå skal en gammel stammekonflikt på øya Tanna (bilde) løses gjennom bytting av barn. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Konflikter finnes også blant menneskene som beskrives som verdens lykkeligste. Nå skal en gammel stammekonflikt på øya Tanna (bilde) løses gjennom bytting av barn. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Artikkelen fortsetter under annonsen

To stammer på en stillehavsøy vil ty til en eldgammel metode for å løse en voldelig eiendomstvist: De bytter barn med hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Håpet er at barnebyttet vil knytte sammen de to stammene som i nesten tre tiår har ligget i konflikt med hverandre over retten til et landområde på stillehavsøya Tanna.

Da konflikten eskalerte og begynte å bli voldelig, bestemte øyas høvdinger seg for å børste støv av tradisjonen som ikke har vært praktisert på over 200 år.

Den ene stammen gir vekk en jente eller en gutt til den andre stammen, som gjør det samme tilbake igjen for å knytte bånd mellom de to rivaliserende gruppene.

Forsoningsseremoni

Barnebyttet finner sted under en egen forsoningsseremoni hvor de to stammene møtes og det utvalgte barnet presenteres for den andre stammen. Deretter vil stammens leder håndhilse på barnet og barnets foreldre for å vise at han vil akseptere gutten eller jenta som et nytt stammemedlem.

– Dersom en konflikt utvikler seg til å bli blodig, er tradisjonen å løse konflikten gjennom tradisjonelle metoder, forteller Seth Kaurua fra høvdingerådet på Tanna ifølge den britiske avisen Telegraph.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ung gutt på Tanna. Illustrasjonsfoto: Sverre Bjørstad Graff.Ung gutt på Tanna. Illustrasjonsfoto: Sverre Bjørstad Graff.

Kaurua innrømmer at tradisjonen kan høres kontroversiell ut for utenforstående, men understreker at dette er en respektert og vanlig måte å løse konflikter på i Vanuatu.

Fortsatt kan unge jenter bli gitt vekk til andre familier som erstatning for familiemedlem som har blitt borte. Skulle for eksempel et barn bli påkjørt og drept, vil sjåføren kunne tilby et av sine egne barn som erstatning.

– Men fordi det har vært fred på Tanna så lenge, har det ikke vært nødvendig å bytte barn mellom to stammer på over 200 år, forteller Seth Kaurua.

Barnene som gis bort trenger ifølge Kaurua ikke å flytte til sin nye stamme med en gang, men de vil vokse opp i visshet om at de ikke lenger tilhører sine foreldre og at de en dag vil måtte dra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øya Tanna har vakker natur og lange hvite strender. Det bor omlag 20.000 mennesker på øya. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Øya Tanna har vakker natur og lange hvite strender. Det bor omlag 20.000 mennesker på øya. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt har det bare vært foretatt ett barnebytte på Tanna, som involverte en jente på syv år. Det andre byttet, en ung gutt, vil bli foretatt i løpet av en av de nærmeste ukene.

- Sofistikert

En sosialantropolog Telegraph har snakket med beskriver tradisjonen som en effektiv måte for å gjenvinne balansen mellom to grupperinger.

– Dette er verken barbarisk eller primitivt, men en svært sofistikert måte for å skape fred mellom to grupper i strid, forteller Kirk Huffman som har studert stammene på Vanuatu.

Les også: De tror Gud kommer fra Amerika

Han viser til at den samme tradisjonen har vært benyttet av Europas kongelige, som giftet bort kvinner for å knytte allianser og skape tettere relasjoner. På Tanna har imidlertid tradisjonen eksistert siden før Europa ble inndelt i land.

– De involverte barna tjener ofte på et slikt bytte, ettersom de kan beholde kontakten med sin opprinnelige familie samtidig som de har tette relasjoner til sin nye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens merkeligste religion

Tanna, som er en av de sørligste øyene i stillehavsnasjonen Vanuatu, er også kjent for å være senter for religionen cargokulten, hvor tilhengerne tilber en gud de mener kommer fra Amerika. Han heter John. John Frum.

Midt på øya Tanna finnes vulkanen Yasur. Den regnes for å være en av verdens mest tilgjengelige vulkaner, med gjennomsnittlig utbrudd hvert femte minutt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Midt på øya Tanna finnes vulkanen Yasur. Den regnes for å være en av verdens mest tilgjengelige vulkaner, med gjennomsnittlig utbrudd hvert femte minutt. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2008 besøkte ABC Nyheter øya og gjorde et intervju med Chief Isaac, som da var leder for den spesielle trosretningen.

- John Frum kommer til å forene alle mennesker og få alle til å følge ham. Han skal rense jorden. Vi må være forberedte på at han kommer når som helst. John Frum vil stoppe alt det vonde og skape fred, fortalte Chief Isaac.

Lykkeligst i verden

Forøvrig kan det nevnes at Vanuatu i 2006 ble kåret til verdens lykkeligste land i en internasjonal undersøkelse utført av den uavhengige forskningsgruppen New Economics Foundation.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Er disse verdens lykkeligste?

Den internasjonale lykkeundersøkelsen hadde som mål å vise at høyt forbruk og økonomisk vekst slett ikke er noen garanti for lykke.

For selv om Vanuatu er blant verdens fattigste land, målt i brutto nasjonalprodukt per innbygger, toppet det vesle landet lykkeindeksen fordi innbyggerne gjør liten skade på naturen, kan forvente relativt høy levealder, og stort sett er fornøyde med det de har.

Les også: Her stod jeg

Les flere nyheter her