Kjærlighetslåsen får feste i Europa
(ABC Nyheter) Glem hjerter skåret inn i trær eller de tradisjonelle kjærlighetserklæringene skriblet ned på skolevegger og do.
Den nyeste trenden blant nyforelskede par går ut på å låse en hengelås fast til en bro og deretter kaste nøkkelen i elva for å symbolisere samhold og evig troskap.
I Norge skal tradisjonen ennå ikke ha fått feste. Det kan det imidlertid fort bli en slutt på.
Kan komme til Trondheim
Torsdag neste uke skal Kommunestyret i Trondheim ta stilling til et forslag om å etablere en egnet plass for hengelåser rett ved Lykkens Portal på Gamle Bybro.
Ved Gamle Bybro ønsker ildsjeler å legge til rette for kjærlighetslåser. Trolig vil det være ved og ikke på broen. Foto: Scanpix.
Ved Gamle Bybro ønsker ildsjeler å legge til rette for kjærlighetslåser. Trolig vil det være ved og ikke på broen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi vil trekke kjærlighetsfolk til Trondheim, og hva er vel et bedre egnet sted for slikt enn mellom Lykkens Portal og Nidarosdomen. Så kan folk henge opp sine hengelåser og kaste nøklene i Nidelva, sier mannen bak forslaget, bystyrerepresentant for Demokratene i Trondheim, Svein Otto Nilsen, til ABC Nyheter.
Les også: Sonjas hjerte av is
Nilsen kjenner til fenomenet fra utlandet, men er ikke kjent med at det eksisterer andre steder i Norge.
– Jeg har selv sett det i Riga og Praha og vet at det er populært i mange andre byer rundt om i Europa. Og så vet jeg at folk til og med reiser og tar med seg hengelås for å feste det på disse stedene som et symbol på kjærligheten, sier Nilsen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan håper forslaget blir vedtatt og at kjærlighetslåsene snart kan fengsle folk i Trondheim også.
– Nå har jeg og samboeren min vært sammen i 28 år, så da er det vel på tide at vi også snart uttrykker det gjennom en hengelås, ler han.
Artikkelen fortsetter under annonsenFra Kina
Den spesielle kjærlighetstradisjonen skal stamme fra Kina, hvor det har blitt hengt opp slike kjærlighetslåser flere steder, blant annet langs Den kinesiske muren.
Forelskede par skriver navnet på seg selv og sin elskede på en hengelås - og henger det opp på et gjerde før de kaster fra seg nøkkelen. Handlingen skal symbolisere evig troskap. Foto: Scanpix.
Myten sier at kjærligheten mellom par som fester sin hengelås på muren skal vare like lenge som selve muren. Kjempelenge, altså.
Fra Kina har romantikere bragt med seg ritualet videre til en rekke broer og rekkverk over hele verden.
Til Europa på åttitallet
Ifølge Wikipedia nådde fenomenet Europa rundt 1980, da de første kjærlighetslåsene hektet seg fast i den ungarske byen Pécs.
Her begynte studenter ved byens universitet å feste hengelåser til et smijernsgjerde mellom moskeen og katedralen i byen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Den store hjertedagen
Handlingen skulle trolig både symbolisere håp om å klare studiene samt det sterke samholdet studentene seg imellom.
Da gjerdet etter hvert ble dekket av hengelåsene og folk fremdeles var "låst in love", fortsatte studenter, forelskede par og turister ritualet med å feste hengelåser til skulpturer og gjerder andre steder i sentrum.
Artikkelen fortsetter under annonsenDette falt imidlertid ikke i god jord hos myndighetene i Pécs, som slett ikke så det romantiske i handlingen og forsøkte å få låsene fjernet.
Enden på kjærlighetsvisa var at myndighetene fikk satt opp flere gjerder i byen som kunne dedikeres til hengelåser, omtrent som andre byer har grafittivegger.
Lykten på Romas eldste bro, Ponte Milvio, knakk i 2007 under vekten av alle hengelåsene. Hengelåsene har senere blitt forbydd. Foto: AP / Scanpix.
Fikk lyktestolpe til å knekke
I Italia eksploderte trenden etter boka og den romantiske filmen «Three Meters Above The Sky».
På mindre enn ett år ble gatelykten ved Romas eldste bro, Ponte Milvio fullstendig overlesset av hengelåser. I 2007 kollapset lykten, og borgermesteren i byen valgte å forby tradisjonen.
Tradisjonen eksisterer likevel virtuelt på nettet, hvor alle som vil kan henge opp sine symbolske hengelåser på den gamle broen.
Tidlig i Serbia
I Serbia ser fenomenet ut til å ha oppstått på egen hånd i byen Vrnjačka Banja allerede før første verdenskrig.
Her har forelskede ungdommer festet et utall hengelåser til broen Most Ljubavi (Kjærlighetsbroen) som et symbol på den evige kjærligheten.
Legenden forteller om den unge lærerinnen Nada som forelsket seg i den serbiske offiseren Relja.
Etter at det forelskede paret lover hverandre troskap, blir Relja sendt ut i krig mot Hellas, hvor han forelsker seg i en dame fra den greske øya Korfu. Dermed bryter Nada og Relja forlovelsen, og Nada dør senere ensom og med knust hjerte.
For å unngå at det samme skal skje med dem, har ungjenter i Vrnjačka Banja senere festet hengelåser med navnet på dem selv og sin utkårede på den samme broen Nada og Relja brukte å møtes for rundt 100 år siden.
Også i Paris, Tokyo, Moskva, Tel Aviv, London og Wellington er kjærlighetslåsene observert.
Kjenner ikke til tradisjonen
ABC Nyheter har vært i kontakt med flere norske folklorister og eksperter på kjærlighet for en kommentar til hengelåsmanien. Ingen av disse kjente imidlertid til tradisjonen som er i ferd med å spre seg.
– Jeg ser jo symbolikken i dette, men kjenner ikke til tradisjonen og tror vel ikke det er en skikk som har noe opphav i Norge, forteller Kari Telste ved Norsk Etnologisk Granskning til ABC Nyheter.
Les også: Hjerteøy populær gjennom Google
Wikipedia har i sin oppføring om fenomenet listet opp 28 land hvor tradisjonen eksisterer. Blant disse er både Danmark og Sverige.
Vet du om eller har du sett kjærlighetslåser i Norge? Tips oss eller send oss et bilde.