Tegnene som forteller deg at dreneringen er dårlig

DÅRLIG DRENERING: Når malingen flasser av grunnmuren kan det være et tegn på dårlig drenering. Et annet tegn kan være lukt i kjelleren og saltutslag på veggene. © Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
DÅRLIG DRENERING: Når malingen flasser av grunnmuren kan det være et tegn på dårlig drenering. Et annet tegn kan være lukt i kjelleren og saltutslag på veggene. © Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Dersom det er lukt i kjelleren eller du ser antydning til mugg eller saltutsalg på kjellerveggen, har du sannsynligvis et dreneringsproblem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råd om drenering
  • Undersøk kjelleren både utvendig og innvendig. Under perioden juli til september er den totale fuktlasten mot grunnmuren størst.
  • Mål fuktigheten i grunnen med hjelp av et hygrometer. Dersom luftfuktigheten er over 75 prosent, kan det indikere et fukt-/dreneringsproblem.
  • Alle hus behøver en fungerende drenering, enten naturlig eller konstruert. Men om man finner mugg på grunnmuren (innvendig eller utvendig), bør man straks igansette tiltak som avfukting og eventuelt sanering. Og dersom det er nødvendig, bør dreneringen oppgraderes.

Kilde: Allt om fritidshus

Mer informasjon om drenering

SINTEF Byggforsk har utarbeidet en serie faktablader for byggdetaljer (Byggforskserien). To av disse retter seg spesifikt mot drenering og bortleding av overflatevann:

Utvendig fuktsikring av bygninger, 514.221

Lokal håndtering av overvann, 514.114

Fukt i kjellere. Årsaker og utbedring, 727.121

Det danske nettstedet bolius.dk har en inngående artikkel om dreneringsproblematikken. Les her.

I disse tider hvor alle himmelens sluser har åpnet seg, kan mange oppleve tegn på at dreneringen sannsynligvis er dårlig og at det må gjøres noe med den.

En dårlig drenering kan gi seg mange utslag og det er viktig å være bevisst tegnene, slik at tiltak kan iverksettes før konsekvensene blir for dramatiske.

Lukt og saltutsalg er to ting du bør være oppmerksom på. Mugg er et annet tegn.

Det svenske magasinet Allt om fritidshus (nr. 3 2010) stiller opp fem punkter som kan være indikasjoner på at dreneringen bør kontrolleres.

- Og dersom slike tegn kommer til syne i etterkant av nedbørsperioder, kan dette være de første indikasjonene på at den opprinnelige dreneringen er i ferd med å svikte, beskriver seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen, til klikk.no.

Gammel drenering

Ifølge magasinet er det en risiko for at drenering som er eldre enn 30 år ikke lenger fungerer etter hensikten.

- Dersom bygningen er fundamentert på sprengstein, bør dreneringens levetid være lang, utdyper Bøhlerengen.

- Men i andre situasjoner, ofte med jordholdige masser i terrenget rundt bygningen, vil dreneringen ha begrenset levetid. Tiden for utskifting kan variere mellom 20 og 60 år.

Fuktspor på grunnmuren

Innvendig i kjellerrommene vil dårlig drenering føre til at fuktighet trenger inn. Dette viser seg som kalk- eller saltutslag på muren, og noen ganger også som avflassing av maling.

- Slike tegn vil ofte være sikre indikasjoner på at fuktighet kommer ute ifra og inn i veggene, forklarer Bøhlerengen.

Vann blir liggende ved grunnmuren

DÅRLIG DRENERING: Saltutslag på grunnmuren kan være tegn på at dreneringen svikter. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.comDÅRLIG DRENERING: Saltutslag på grunnmuren kan være tegn på at dreneringen svikter. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En annen indikasjon på at dreneringen er mangelfull, er ifølge Allt om fritidshus at vann samler seg inn mot grunnmuren.

- Et grunnprinsipp er at alt vann, også det fra tak og terrasser, skal ledes BORT fra bygningen, understreker Bøhlerengen.

Høy luftfuktighet

Dersom du går til verks med en fuktighetsmåler (hygrometer) og denne viser en luftfuktighet på mer enn 75 prosent, kan det ifølge Allt om fritidshus innebære at man har et fuktproblem.

- Et slikt problem vil nødvendigvis ikke alltid skyldes dårlig drenering, men det kan også være et tegn på mangelfull ventilasjon, understreker Bøhlerengen.

Dårlig lukt

Lukt er den siste fuktindikasjonen Allt om fritidshus presenterer. Dersom det lukter innestengt eller muggaktig, selv etter at man har luftet, er det et tegn på dårlig drenering.

Les også:

Slik holder du grunnmuren fri for vann

Slik lager du dreneringsgrøft

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide.

Ønsker du å holde deg oppdatert på bolig- og interiørtrender? Abonner på Klikk Boligs nyhetsbrev.

- Jeg frykter at sønnen min kan bli en overgriper

Personvernpolicy