Meny

Monaco har fått en ny fyrstinne

BORGERLIG VIELSE I DAG: Fyrst Albert av Monaco giftet seg fredag med Charlene Wittstock. Foto: REUTERS / Jean-Paul Pelissier / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monacos fyrst Albert og Charlene Wittstock giftet seg fredag i fyrstepalassets tronerom. Utenfor palasset sto spente monegaskere og fulgte vielsen på storskjerm.

Etter nesten tre tiår med venting fikk monegaskerne endelig en fyrstinne. Seremonien fant sted i fyrstepalassets tronerom klokka 17 med 50 personer til stede. Bruden var kledd i lyseblå kjole med jakke i samme farge, mens fyrst Albert stilte i dress og slips. De tradisjonelle bryllupsantrekkene venter til vielse nummer to lørdag.

– Det var så vakkert og så rørende, sier Charles Henri til NTB.

Han og kona Candice ville ikke gått glipp av bryllupet for alt i verden.

De og alle andre etniske monegaskere var invitert til å følge vielsen på storskjermer på slottsplassen. Plassen foran fyrstepalasset var gjort om til utendørs festlokale for 3.500 bryllupsgjester.

Skjult småprat

Etter vielsen ble det litt venting, før fyrsteparet kom ut på balkongen Salon des Glaces, åpnet et av vinduene og vinket til folket. To små kyss fikk folket også se.

– De ser så lykkelige ut! Charlene har en flott personlighet, og de er godt likt av folket. Jeg er overbevist om at de har gjort det rette valget for sin egen del og for Monaco, sier Candice.

Paret smilte til folkemengden og hverandre og småpratet til tonene av en spesialkomponert hymne for den nye fyrstinnen. Parets monogram lyste hele tiden fra storskjermene, bare en kort stund ble det vist nærbilder av det nygifte paret.

Da tittet fyrst Albert fort på mengden, før han la hånden over munnen og sa noe til fyrstinnen, som lo. Kanskje ville han unngå at noen kunne lese på leppene hans hva han sa til sin kone, slik tilfellet var i Storbritannia da nygifte prins Williams kommentarer til hertuginne Catherine på balkongen av Buckingham Palace ble slått opp i mediene.

Betyr mye

Etter vinkingen kom fyrsteparet ned på slottsplassen. Ikke alle var like interessert i de påfølgende talene fra Monacos borgermester og nygifte fyrst Albert. Bakerst på slottsplassen hadde noen hundre monegaskere funnet seg skygge for den stekende sola og snakket med hverandre eller i mobiltelefonen.

– Jeg kom for sent til å få med meg vielsen, men jeg ville ikke gå glipp av dette, det er jo historisk å være her. Dessuten betyr det mye for moren min at hele familien er her, sier 20-åringen Baubrit Alexis.

Etter at borgermesteren hadde overrakt et maleri og en skulptur fra folket til brudeparet, var det klart for sørafrikanske og middelhavsinspirerte retter servert fra massive buffeer. Mens champagnekorkene spratt ble Totos hitlåt «Africa» spilt i bakgrunnen, ifølge Alexis et humoristisk valg med tanke på sangteksten:

– De er veldig nær folket på alle måter, det liker jeg. Kanskje jeg skal gå bort og prate litt med dem, de skal mingle nå.

Kongelige gjester

Parallelt med den borgerlige vielsen og feiringen på slottsplassen var det fredag hektisk aktivitet i Monacos gater. Minst 50 kongelige og adelige gjester vil være til stede ved den religiøse vielsen lørdag, og mange av dem ankom fredag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var i godt humør da de ankom Hotel de Paris halv ett. De fleste kongelige bryllupsgjestene skal bo enten på dette hotellet eller Hermitage Hotel.I alt 35 stater er offisielt representert ved den religiøse vielsesseremonien lørdag ettermiddag. I tillegg til kongelige og presidenter er et stort antall kjendiser ventet til borggården på fyrstepalasset, der vielsen finner sted.

Les også: Det norske kronsprinsparet på plass

Les også: Titter på kjendiser i Monaco


Les flere nyheter her

Helse og livsstil
Populært