Legen trodde Aase (46) hadde eggstokkreft

MAMMALYKKE: Aase da Rocha trodde at hun ikke kunne få flere barn. Plutselig kom lille Nicolas og ga en hel familie gledessjokk! © Foto: Anne Elisabeth Næss
MAMMALYKKE: Aase da Rocha trodde at hun ikke kunne få flere barn. Plutselig kom lille Nicolas og ga en hel familie gledessjokk! © Foto: Anne Elisabeth Næss

Men så dukket denne krabaten opp på ultralyden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette må vel være verdens vakreste kreftsvulst, vel! Aase da Rocha (46) smyger seg inntil den myke babykroppen til sønnen Nicolas (4 mnd.).

Jeg skjønner ingen ting. Jeg både spiser mindre og trener mer, men magen min blir bare større!

I fjor sommer kom Aase da Rocha med dette hjertesukket overfor kollegaene sine. Hun hadde kuttet ned godterispisingen og begynt å sykle til jobb – uten at hun merket noen forbedringer.

Snarere tvert imot. Noe var riv ruskende galt. I og med at menstruasjonen også hadde stoppet i løpet av våren, ringte Aase til moren sin.

– Jo da, bekreftet moren. Også hun kom tidlig i overgangsalderen. Faktisk var hun bare 42.

– Selv var jeg 45 år, så overgangsalder var en logisk forklaring, forteller Aase.

Dårlig kondis

I august går Aase fjelltur fra hytte til hytte – sju timer hver dag – med gode venninner. Frustrert må hun konstatere at hun er sistemann i følget på alle turene. Kondisen er rett og slett elendig. Utover sommeren merker Aase også at magen er øm og urolig.

– Mannen min, Paal, og jeg spøkte med at jeg var gravid. Men fordi jeg sju år tidligere hadde operert nedsunken livmor og fått beskjed om at dette ville vanskeliggjøre nytt svangerskap, slo vi raskt fra oss den muligheten. Jeg kunne jo ikke bli gravid etter dette. Av den grunn bekymret vi oss heller ikke for prevensjon, forteller Aase.

Frykt for eggstokkreft

Den urolige, oppblåste magen tolker hun som matintoleranse, noe hun har slitt med i en årrekke. Det er matreaksjonene hun først går til lege for på en klinikk i Oslo. Tre uker senere skal hun til helsjekk hos gynekolog.

På klinikken blir det tatt en rekke blodprøver. Aase nevner også at hun er øm rundt eggstokkene.

– Du kan ikke være gravid? spør allergilegen.

–Nei, nei, jeg har kommet i overgangsalderen, jeg, svarte Aase.

– Da vil jeg tolke dette som klare symptomer på eggstokkreft. Du bør komme deg til gynekolog fort! sa legen. Nærmest i transe drar Aase tilbake på jobb, hvor kollegaene i eiendomsfirmaet Krogsveen får høre den sjokkerende nyheten om sin daglige leder. I akutt medfølelse løper sekretæren hennes ut og kjøper en hvit orkidé.

– Alt handlet nå om å komme seg raskest mulig til en gynekolog og få en avklaring. Mentalt var jeg helt i kjeller’n, forteller Aase.

– Jeg bare gråt de neste dagene. Skulle jeg dø fra guttene mine nå?

Fra grav til vugge

Etter en søvnløs natt, fire døgn senere, ligger Aase på en ultralydbenk på Volvat medisinske senter i Oslo. Forvirret ser hun at gynekologen begynner å smile, mens ultralydhodet skanner magen.

– Du har i hvert fall ikke eggstokkreft. Du er gravid og ganske langt på vei. Har du lyst til å se på skjermen?

Aases reaksjon er latter. Hun ser et stort, sprell levende foster på skjermen og knekker sammen i hysteriske latterbrøl, når hun får spørsmål om hvor hun kan tenke seg å føde.

Aase tumler ut av Volvat, setter seg i bilen og ringer rundt til familie og venner med sin absurde nyhet. Paal da Rocha sitter ved sykesengen til sønnen William (8) etter en akutt sykehusinnleggelse natta før, idet kona ringer:

– Du høres så lettet ut i stemmen. Var det bare en vanncyste?

– Nei. Du skal bli pappa!

– Du kødder!

Aase ler hjertelig når hun forteller om lille Nicolas' plutselige eksistens. Den velskapte pluggen, hjulpet til verden ved planlagt keisersnitt den 4. januar i år, følger våkent med hver gang mamma åpner munnen. Blikket hans er klokt og mørkeblått og det brune dunhåret er mykt som silke.

– Der borte står forresten eggstokkreftorkideen min. Den har blomstret hele tiden siden jeg fikk den, ler Aase og peker mot vinduet før hun lar blikket sveipe over to lyse stoffsofaer. De ble kjøpt inn for noen år siden i og med at perioden med klissete primfingre og syltetøymerker definitivt var over for tobarnsfamilien på Kjelsås i Oslo... trodde mor og far.

BLEIESKIFTVETERAN: Babystell er intet nytt for trebarnsmamma Aase, men at det skulle bli mer bleieskift i en alder av 46 år, hadde hun aldri trodd.

BLEIESKIFTVETERAN: Babystell er intet nytt for trebarnsmamma Aase, men at det skulle bli mer bleieskift i en alder av 46 år, hadde hun aldri trodd. © Foto: Anne Elisabeth Næss

Tilbake til start

– På alle måter har vi rykket tilbake til start. Amming, nattevåk og, ikke minst, innkjøp av fullt babyutstyr. Etter livmoroperasjonen var vi jo ferdige med barn. I stedet kjøpte vi hunden Hugo som erstatning for den lillebroren eller lillesøsteren som William ikke kunne få, forteller Aase.

På samme tid i fjor spøkte hun med eldstemann Andreas (20) om at han ikke måtte gjøre henne til bestemor mens han var i førstegangstjeneste i Nord-Norge. Nå sitter Andreas 100 mil unna og gleder seg til neste perm med sin nye lillebror.

Et av spørsmålene både Aase og alle andre stiller seg, er hvordan man kan være gravid med så få symptomer og hvordan svangerskap kan være så ulike? Under de to forrige svangerskapene var Aase konstant kvalm de 15 første ukene, og hun måtte begynne med mammaklær i uke 10 fordi magen vokste så fort og kiloene raste på.

– Nå var jeg i uke 20 før svangerskapet ble oppdaget, men magen var ikke stor.

Jeg hadde ikke gått opp i vekt heller. De 11 ekstra kiloene kom på slutten og var mest vann, forteller trebarnsmoren.

MAMMAPERMISJON: For første gang i sin mammakarriere, er Aase da Rocha arbeidstager og ikke arbeidsgiver, og kan ha vanlig mammapermisjon. Tiden nytes og brukes blant annet på trilleturer med Nicolas (4 mnd.).

MAMMAPERMISJON: For første gang i sin mammakarriere, er Aase da Rocha arbeidstager og ikke arbeidsgiver, og kan ha vanlig mammapermisjon. Tiden nytes og brukes blant annet på trilleturer med Nicolas (4 mnd.). © Foto: Anne Elisabeth Næss

Under svangerskapet i 2002 fikk Aase ekstra oppfølging fordi hun hadde vært konisert på grunn av celledeling. Dette inngrepet på livmorhalsen øker faren for spontanabort og tidlig fødsel ved senere graviditeter. Nicolas, derimot, måtte klare seg uten noen ekstraservice i det hele tatt. Han klarte likevel å klore seg fast på egen hånd.

– Jeg sier bare én ting til alle kvinner: Det er mulig å bli gravid, selv om du er 45 år. Så bruk prevensjon, sier Aase med et formanende smil.

Vanskelig ventetid

Selv om overraskelsesbabyen Nicolas har skapt mye latter i og utenfor familien, legger ikke den nybakte moren skjul på at hun hadde tøffe uker rett etter «du er gravid-diagnosen». På grunn av Aases høye alder, hastet det med å få kartlagt om barnet var friskt. Fostervannsprøve ble tatt umiddelbart for å avdekke eventuelle kromosomfeil eller genfeil.

– De dagene vi gikk og ventet på fostervannsprøven er rett og slett fortrengt.

Tenk for et valg kvinner må ta i de tilfellene det er noe galt med fosteret! Hver våkne time tenkte jeg på prøvesvaret. Vi måtte forberede William og Andreas på at det kunne gå galt og at det kanskje ikke ble noe baby.

MIRAKEL: En lege mente hun hadde alle symptomer på eggstokkreft. ¿ I stedet kom Nicolas, sier Aase og løfter stolt opp sitt lille, store mirakel.

MIRAKEL: En lege mente hun hadde alle symptomer på eggstokkreft. I stedet kom Nicolas, sier Aase og løfter stolt opp sitt lille, store mirakel. © Foto: Anne Elisabeth Næss

50 år om tre år

Gleden var enorm da prøvesvarene om at alt var i orden kom. Også besteforeldrene på 75 år var i lykkerus.

– Jeg var utrolig lettet. Resten av svangerskapet gikk fint, og jeg var frisk og sprek. Men selvsagt var jeg i perioder litt betenkt over hvordan dette skulle gå. Om tre år er jeg 50 år, og som 60-åring har jeg konfirmant i huset. Men da vi reiste hjem fra fødeavdelingen med Nicolas, gråt jeg over hvor fantastisk dette var. Alle negative tanker var som blåst bort. Dette skulle vi klare!

– Har du fått noen reaksjoner på at du er nybakt mamma i så moden alder?

– Ja, men kun positive reaksjoner. De første ukene hjemme hadde vi over 60 personer på barselvisitt.

Det gikk gjetord i hele nabolaget. «Dette fikser du, Aase», sier folk, og heldigvis er jeg en person som ser løsninger i stedet for problemer i livet. Dessuten har jeg en flink mann, flinke foreldre, to svogere som aldri sier nei, pluss Nicolas’ to storebrødre.

Alder er bare et tall

Svangerskap er likevel ingen foryngelseskur for 46-åringer. Aase kjenner det i ryggen at vekstkurven til Nicolas stadig går oppover, og hun blir sliten av babyskrik på kveldstid. Ammetåka er til tider tjukk og seig.

– Men jeg føler meg ikke gammel.

Alder er bare et tall. Overfor venninnene har jeg likevel spøkt med at jeg skal skaffe meg et skilt på barnevogna med teksten «Ja, jeg er moren, ikke bestemoren!», ler damen, som stadig observeres på tur med hund og barnevogn – minst én time hver dag!

– Det mest komiske av alt er at en barndomsvenninne av meg fikk barn som 44-åring for halvannet år siden.

– Oi, oi, så glad for at det ikke er meg, lo jeg den gangen. Jeg skulle bare visst!

Sjelden, men ikke umulig

Antall fødekvinner over 40 år er nesten fordoblet de ti siste årene. I fjor ble rundt 2000 kvinner mamma etter å ha passert 40.

Hele 2026 barn ble født av mødre i aldersgruppen 40–49 år i 2010, mot 1168 i år 2000, viser tall fra Statisk sentralbyrå: «Levendefødte etter mors alder ved fødselen 2000-2010».

Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødsler har da også økt jevnt og trutt de siste 40 årene.

Overlege og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, illustrerer utviklingen på følgende måte:

– Da jeg studerte medisin på 1960-tallet, ble kvinner på 28 år omtalt som eldre fødende. I dag er 28 år gjennomsnittsalderen for når norske kvinner føder sitt første barn.

Avbryter svangerskapet

Nesheim, som er blant landets nestorer innen gynekologi og fødsler, omtaler Aase da Rochas historie som tøff og flott.

– Når kvinner i så høy alder oppdager at de er gravide, er det en del som avbryter svangerskapet. De har ikke hatt noe ønske om barn og trodde ikke de kunne få barn lenger, heller. For å være på den sikre siden råder vi kvinner til å bruke prevensjon inntil ett år etter at de har mistet menstruasjonen. Hva som er siste menstruasjon før overgangsalder kan man jo ikke vite før det har gått en viss tid, sier Nesheim.

Hun kan ikke gi noe eksakt tall på oddsen for graviditet uten medisinsk hjelp for en 46-åring. På landsbasis ble det i 2010 født 24 barn av mødre på 46 år.

På sykehuset Nesheim jobber har faktisk tre mødre på 50 og 51 år født barn de ti siste årene.

Økt risiko for barnet

– Kvinners fertilitet synker veldig fra 38-års alderen. Jo eldre eggstokker og egg, desto større risiko for at eggene ikke deler seg som de skal og resulterer i kromosomfeil. Dermed øker abortrisikoen. Også risikoen for høyt blodtrykk, blodpropp, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes øker med mors alder. Muskelknuter i livmoren, som mange kvinner etter hvert får, minsker samtidig sjansen for graviditet og øker faren for abort, opplyser Nesheim.

– Hvordan kan en kvinne være gravid i 20 uker uten nevneverdige symptomer, når hun tidligere har hatt alle slags plager under svangerskapene?

– Det fins ingen annen forklaring enn at svangerskap kan være vidt forskjellige fra gang til gang. En forklaring kan være at når man vet man er gravid, gir man seg muligens mer hen til sine plager. Men dette kan likevel ikke forklare alt. Konklusjonen er kort og godt at dette har skjedd mange ganger før, og det kommer helt sikkert til å skje igjen, sier Britt-Ingjerd Nesheim.

LES OGSÅ:

Slik finner du din biologiske alder

Dette gir kvinner sexlysten tilbake

- Tenåringer blir gravide av tv-sex

Slik spiser du deg fruktbar

Personvernpolicy