Svenskene vender ryggen til kungen

Kong Carl Gustaf fylte nylig 65 år, men har stadig færre av sine landsmenn i ryggen, viser en ny meningsmåling. Foto Bertil Ericson / Scanpix
Kong Carl Gustaf fylte nylig 65 år, men har stadig færre av sine landsmenn i ryggen, viser en ny meningsmåling. Foto Bertil Ericson / Scanpix

Under halvparten av svenskene mener at kong Carl Gustaf bør fortsette, og nesten like mange mener at det er på høy tid at kronprinsesse Victoria overtar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 44 prosent av de spurte mener kongen bør bli sittende, viser en meningsmåling som Synovate har utført for Dagens Nyheter. For ett år siden mente 64 prosent av de spurte at kongen burde bli sittende.

Samtidig mener nesten like mange, 41 prosent, at det nå er på høy tid at kronprinsesse Victoria overtar, mot bare 17 prosent for ett år siden.

I en annen undersøkelse som Sifo har gjennomført for Aftonbladet, sier 18 prosent av de spurte at deres tillit til kongen er svekket det siste året.

Støtter monarkiet

Antallet svensker som ønsker å kvitte seg med monarkiet, er samtidig økende, men et flertall stiller seg fortsatt bak kongehuset. I Synovates måling sa 74 prosent for ett år siden at de ønsket å beholde monarkiet, mens andelen nå er falt til 66 prosent.

I en tilsvarende meningsmåling som Novus har gjennomført for TV 4, sier et flertall på 59 prosent av de spurte at de er for monarkiet.

Presset mot kongen vil ikke bli langvarig, mener riksdagsrepresentant Henrik S. Järrel fra Moderaterna.

– Det vil snu. Hukommelsen er kort, sier Järrel, som er rojalist.

Peter Althin, leder i Republikanske foreningen, mener på sin side det er oppmuntrende at tilliten til kongehuset er på vei ned.

– Fortsetter det i denne takten, er et flertall snart mot, sier han til Dagens Nyheter.

Skandalebøker

Tillitskrisen har sine røtter i boka «Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken», som utkom i fjor.

I boka fortelles det om utroskap, besøk på tvilsomme nattklubber og omgang med «profesjonelle selskapskvinner».

Etter utgivelsen av boka skal en av kildene, nattklubbeier Mille Markovic, ha truet med å offentliggjøre bilder av kongen på fest.

Dette er kommet fram i ei ny bok, «Den svenske gudfaren», om den svenske mafiabossen Milan Sevo.

I boka hevdes det at kongens venn Anders Lettström var i kontakt med Sevos livvakt for å få i gang forhandlinger med Markovic.

Sistnevnte skal ha krevd flere titalls millioner kroner for et dementi og for bildene. Lettström har siden tatt på seg all skyld for at det ble tatt kontakt med kriminelle personer i saken.

Les også: Svenskekongen i stormvær

Les flere nyheter her

Personvernpolicy