17. mai er barnas dag:

La barna få så mye is de bare orker

FEIRER MED IS: Små og store spiser is på nasjonaldagen, årets beste salgsdag for iskremprodusentene. Foto: Scanpix
FEIRER MED IS: Små og store spiser is på nasjonaldagen, årets beste salgsdag for iskremprodusentene. Foto: Scanpix

I dag er det lov å si til barna: «Du kan få spise så mange is du bare vil», sier ernæringsfysiolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POPULÆR: Kroneis er en av de mest populære isene på 17. mai. Foto: Petter Berg (HM Foto) POPULÆR: Kroneis er en av de mest populære isene på 17. mai. Foto: Petter Berg (HM Foto)

I dag er det endelig 17. mai!

Grunnlovsdagen blir feiret til minne om da medlemmene av Riksforsamlingen på Eidsvoll underskrev landets grunnlov i 1814.

Men 17. mai er fremfor alt barnas dag, og det er kanskje derfor mange barn får lov å spise så mye is de bare vil denne dagen?

Lov å skeie ut

Det er i så fall helt greit, ifølge Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no.

– Ønsker foreldrene å si til barna: «I dag kan dere få så mange is dere har lyst på», er ikke det noe problem. Hos små barn begrenser is-spisingen gjerne seg selv, det er ikke mange barn som spiser for mye, mener Borchsenius.

Det gjør heller ingenting at barna velger bort annen «fornuftig» mat nettopp denne dagen, til fordel for en masse is.

– Det er ikke farlig å skeie ut en sjelden gang. Det er i hverdagen man skal spise fornuftig, på 17. mai har både store og små lov til å kose seg med det de har lyst på, sier Borchsenius.

Ikke kjøp den største isen

Når det gjelder hva som er best av fløteis eller saftis, er det mer størrelsen på isen det kommer an på, ifølge ernæringsfysiologen.

– Det er mindre kalorier i saftis, ikke minst fordi de også er mindre i størrelse. I vaniljeis er det mer melk og næringsstoffer, men også mer kalorier. Har barnet ditt lett for å legge på seg, har det best av å spise en liten saftis. Uansett bør man ikke la små barn få velge de store isene, de blir like fornøyde med en liten Pin up-ispinne eller en pæresaftis, mener Borchsenius.

Kroneis er favoritten

Ingen av de store isprodusentene i Norge vil gå ut med eksakt hvor mye is de selger på 17. mai, men forteller at det er årets største isdag.

Diplom-Is selger seks ganger så mye is i mai måned som i januar.

– Det er den største iskremdagen i året. Vi selger mest av kroneis med jordbær og sjokolade. Det selges i tillegg veldig mye Lollipop-is 17. mai, sier Eirik Kruse, salgs- og markedsdirektør i Diplom-Is.

John Kjellesvik, salgsdirektør i Hennig-Olsen is, forteller at uken rundt 17. mai er en av deres største salgsuker gjennom året, men at det avhenger litt av været.

– Hvilke produkter det selges mest av varierer også med været. Dersom det er sol og sommer på 17. mai, selges det mange saftis. Er det overskyet og regn, selger vi mest fløteis. Favorittene for de fleste er kroneis med jordbær og sjokolade. VI selger også masse daim-is og softis denne dagen, sier Kjellesvik.

Mageknip kan være laktoseintoleranse

Skulle barnet ditt være så uheldig å få vondt i magen etter å ha spist for mye is på 17. mai, mener Borchenius det kan tyde på at barnet ikke tåler melkesukker.

– Det finnes mange grader av laktoseintoleranse. Det er mye laktose i vaniljeis, så selv om et barn tåler å drikke melk og spise yoghurt i hverdagen, kan det hende det ikke går så bra å spise masse is, om barnet er sensitivt overfor melkesukker. Det kan være årsaken til at barnet får vondt i magen.

Barnet kan selvsagt også få mageknip om det forspiser seg og blir kjempemette, men det tror ikke ernæringsfysiologen skjer så ofte.

– Det er så mye annet gøy som skjer på 17. mai, jeg tror de færreste småbarn sitter helt stille på en benk og propper i seg ti is på rappen, sier Borchenius.

Les også:

Oppskrift på sunne ispinner du kan lage hjemme

Hvilke solbriller passer til bunad?

– Is er helsefarlig

Solge iskrem med morsmelk

Lag iskrem på tur


Saken ble opprinnelig skrevet for Foreldre & barn og publisert på klikk.no.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy