- Ja til bunadkopier

BUNAD: Rondastakk er en populær bunad til barn. Men det koster fort rundt to tusen kroner. © FOTO: Julie Gjørven
BUNAD: Rondastakk er en populær bunad til barn. Men det koster fort rundt to tusen kroner. © FOTO: Julie Gjørven

Unødvendig med ekte bunad til barn, sier bunadekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skal de minste ha på seg på 17. mai? Er det nødvendig å bruke mange tusen kroner på en ekte bunad til barn? Eller holder det med festdrakter til under tohundrelappen?

- Vi vil gjerne at folk skal gå med bunad. Om de er kopier eller ekte, spiller ikke så stor rolle. I hvert fall ikke når vi snakker om barn, sier Jorun Valeur Bekkby, leder i Den Norske Husflidsforening.

Får bunad senere

Hun er positiv til at mange kjeder og barnebutikker selger bunadskopier eller festdrakter til barn, og tror det er en sunn konkurranse for de tradisjonelle bunadsforhandlerne som Norske Bunader, Husfliden og Heimen.

- At det finnes noe form for bunadpoliti, er en myte, sier hun.

- Dersom barn går i bunad som små, vil de bli vant til det, og kanskje like å gå i bunad som voksne. Så jeg tenker også at slike bunadskopier skaper et marked for oss om noen år. Mange får en ekte bunad til konfirmasjonen. Jeg har stor forståelse for at foreldre synes det er mye penger å bruke på ekte bunader til barn som vokser fort. For de minste barna som sitter i vogn, kan det også være ubehagelig å ha på en stor ullstakk. Da er det kanskje mer fornuftig å kjøpe en festdrakt i bomull, sier hun.

Stor økning

- Vi har opplevd en sterk økning i salg av festdrakter til barn. Jeg tror foreldre synes det er fornuftig med et billigere alternativ. Hos oss får de også hele pakken med strømper og skjorter, så de slipper å kjøpe noe ekstra. Når du ser barn på 17.mai som spiser is og leker i sandkassa, kan det jo føles litt feil å ha brukt mange tusen kroner på et plagg som blir brukt på den måten, sier Vibeke Mortensen, som driver nettbutikken Kids Company.

Trenger ikke bunad

-Min mening er at masseproduserte billigkopier bare ser teit ut. Særlig når 90 % av ungene i 17 mai toget er helt like, sier en bruker i forumet vårt Dinbaby.com.

Hun mener barn er like fine i annet pentøy , som også kan brukes til flere anledninger.

Lag en fantasibunad

- Det er helt unødvendig med "ekte" bunader til barn. Men jeg synes det er hyggelig med fantasibunader til de små. Og det var jo også slik bunadstradisjonen oppsto. Familien hadde mange vester og skjørt, som ble sydd ut og inn etter hvem som trengte hva. Det er først i nyere tid det er bestemt at den enkelte bunad fra et sted skal se sånn og slik ut, skriver en annen.

Sydd av oldemor

- Vår datter er pen med sin "fantasibunad". Men neste år skal hun få overta en av familiens to ekte barnebunader som har gått i arv i to og tre generasjoner - og fra søster til søster og kusine til kusine. Begge passer som regel det samme barnet i minst to år, så de har vært brukt mye. Min mormor laget begge, den ene til sin datter, den andre til sitt barnebarn. Nå bruker oldebarna dem.

MANGE ALTERNATIVER: Bunad er ikke det eneste valget på 17.mai! © FOTO: Julie Gjørven MANGE ALTERNATIVER: Bunad er ikke det eneste valget på 17.mai! © FOTO: Julie Gjørven

Spytt på bunaden

Jorun Valeur Bekkby tror likevel en ekte bunad som for eksempel Rondastakk til barn kan være en god investering, enten man kjøper den eller får den sydd av en bestemor.

- Bunader blir sydd slik at de kan legges mye ned og ut, og det er en flott tradisjon med at barnebunader går i arv gjennom generasjoner. Bunader får folk til å føle seg fine, og det er et plagg som signaliserer demokrati og nasjonalfølelse for oss. VI bruker den når vi feirer, og det tror jeg barn raskt forstår, sier hun.

Hun tror også flere foreldre faktisk kjøper ekte bunader til barn.

- Vi er blitt rikere, og det gjenspeiler seg i salget av bunader både til voksne og barn, sier hun.

- Hva med alle isflekkene?

- Bomullsdrakter kan vaskes, mens ulldrakter må renses. Et godt kjerringråd er å bruke en våt fille eller rett og slett prøve å vaske bort flekkene med spytt. Det er effektivt på ullstoff. Men gjør det fort. Ikke vent til neste 17. mai, sier Jorun Valeur Bekkby.

Les også:

- 7 av 10 barn har for dårlige sko

Dette er ikke en is

Finn ut hva som feiler barnet ditt

Personvernpolicy