Meny

Statsministeren snur: – Dette ble helt feil

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjør helomvending. Fra nå av skal kong Harald inviteres til Krigskorset-seremonier.

Etter å ha fastholdt at han hadde håndtert saken på riktig måte gjennom hele tirsdagen, ringte statsministeren sent tirsdag kveld til Dagbladet med et nytt budskap.

– Jeg erkjenner at dette ble feil, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Ifølge Dagbladet tirsdag bekreftet flere kilder at kongen selv ønsket å overrekke Krigskorset med sverd til krigsheltene. Han var heller ikke opptatt på annet hold 8. mai da medaljene ble delt ut.

– Nå ser vi jo at det blir mer oppmerksomhet rundt hvem som overrekker medaljene enn hvem som mottar dem. Det blir helt feil. Vi ønsker ikke strid og uenighet om dette, vi ønsker enighet, samhold og anerkjennelse. Derfor legger vi til rette for at kongen kan delta på fremtidige overrekkelser at Krigskorset, sier Stoltenberg, som understreker at alt ble gjort i beste mening.

Les også: Ingen medaljer fra «Kungen»

– Vi ønsket å imøtekomme soldatenes ønske om at den politiske ledelsen som sender dem til Afghanistan og Libya er synlig. Men vi vil jo ikke gjøre dette på bekostning av kongen, sier han.

Ble advart

Ifølge VG skal personer i ledelsen i Forsvarsdepartementet og i Forsvaret ha advart Stoltenberg mot ikke å la kongen dele ut tapperhetsmedaljene, men Stoltenberg skal ha ignorert advarslene.

SE STOLTENBERG UNDER SPØRRETIMEN ONSDAG

De skal ha advart om at dette kunne bli et tema som i verste fall kunne overskygge den velfortjente hederen til de tre mottakerne av Krigskorset med sverd, og de andre veteranene.

Ifølge en meningsmåling InFact har gjort for VG mener 75,7 prosent av folket at det var Kongen burde ha delt ut medaljene. 69,1 prosent oppgir at de misliker det, hvis det er slik at statsministeren har lagt press på kongen.

Opposisjonen har allerede varslet at saken vil bli et tema under Stortingets spørretime onsdag.

Les også: - Nektet Kongen å dele ut Krigskorset

Ønsket seg kongen

Til NRK onsdag morgen utdyper Stoltenberg hvorfor han nå tar selvkritikk, og åpner for at Kongen skal være til stede ved fremtidige tildelinger.

– Jeg er lei meg, og jeg synes det er synd at all oppmerksomhet har blitt rundt hvem som deler ut. Vi gjorde det på samme måte i fjor, da vi for første gang delte ut Krigskorset på over 60 år. Da ble det ikke så mye strid, men det ble veldig mye strid nå. Det må vi lære av, fordi vi ønsker at disse ordningene vi har innført i det siste skal være måter å gi økt anerkjennelse til soldater og veteraner på, sier han.

Krigskorset med sverd ble sist søndag delt ut til oberst Eirik Johan Kristoffersen, kaptein Jørg Lian og orlogskaptein Trond André Bolle (post mortem).

Enken etter Trond André Bolle, Bjørg Gjestvang, sier hun helst skulle sett at kongen var til stede under tildelingen.

Les også: Opposisjonen reagerer kraftig på Krigskors-saken

– Det var gromt med statsministeren, men det sier seg selv at det grommeste hadde vært hvis det var kongen, sier Gjestvang til Aftenposten.no

Bolle var 41 år gammel da han og tre av hans medsoldater ble drept av en veibombe i Afghanistan 27. juni i fjor.

Les også: Kongen gir audiens til medaljemottakerne

Les flere nyheter

Helse og livsstil
Populært