To kyss til Kate

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jubelbruset var øredøvende da prins William og hans Catherine kysset hverandre på balkongen på Buckingham Palace. To ganger kysset det forelskede brudeparet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om bryllupsdagen:

• Brudens kjole er designet av Sarah Burton, kreativ leder av motehuset Alexander McQueen

• Brudgommen bar Den irske gardes gallauniform av obersts grad med Hosebåndsordenen

• Ringen er laget av det walisiske gullsmedfirmaet Wartski av gull fra en gullgruve i Wales. Kun Catherine bærer giftering, ikke prins William

• Som mann og kone får de to titlene hertug og hertuginne av Cambridge, hertug og grevinne av Strathearn, og baron og lady Carrickfergus

• 1.900 gjester var til stede under vielsesseremonien i Westminster Abbey

• 600 gjester er invitert på mottakelse og lunsj på Buckingham Palace med dronning Elizabeth som vertinne

• 300 venner og familie er invitert til middag på Buckingham Palace om kvelden

– Wow, sa Catherine da balkongdørene åpnet seg og de nygifte kom ut.

Flere hundre tusen mennesker hadde samlet seg foran Buckingham Palace.

Brudeparet kysset raskt en gang, men folkehavet ropte på mer. «Kiss her, kiss her» runget det over plassen. William tok oppfordringen og kysset sin brud enda en gang, denne gange lengre og varmere. Det lå atskillig mer varme i den gesten enn da brudgommens far og mor giftet seg for nøyaktig 30 år siden.

Et feststemt Hyde Park eksploderte i et jubelbrøl da Kate og William sa ja til hverandre i Westminster Abbey.

Hundre tusen entusiastiske tilskuere brølte ikke mindre da brudeparet kom ut på balkongen på Buckingham Palace og kysset hverandre varmt.

To milliarder fulgte med

Da en tydelig nervøs og rørt Kate skred opp blant vårlige løvtrær i sin Sarah Burton-designede brudekjole, fulgte rundt to milliarder tv-seere og 1.900 kirkegjester med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både prinsen og Kate, som nå har titlene hertug og hertuginne av Cambridge, virket preget av det store dagen, og en skjelvende William strevde litt med å få dyttet ringen på Kates smale finger.

Smal og elegant var også brudekjolen, og det haglet med Grace Kelly-sammenligninger da menigfolk og moteeksperter så hvordan den stilbevisste bruden hadde valgt sitt utseende denne viktige dagen.

Kate har samarbeidet tett med Sarah Burton i utformingen av kjolen.

– Hun har skapt sin egen stil, uten et snev av Diana. Minnet om Lady Di henger likevel over seremonien, så det var ikke nødvendig å bruke noe fra henne, sier den norske designeren Wenche Lyche.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkefest

Med viftende flagg og jubelrop hadde anslagsvis 1 million mennesker samlet seg langs ruten mellom Westminster Abbey og Buckingham Palace for å hylle de nygifte da de etter vielsen kjørte i åpen vogn trukket av fire hester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis andre hadde stimlet sammen i Hyde Park og på Trafalgar Square for å følge vielsen på storskjerm, og det ble skålt rundhåndet i champagne.

Over alt var stemningen god. Folk hadde pyntet seg, mange hadde kledd seg ut, og de skålte og smilte og vinket. Også værgudene var i godlage; det varslede regnet kom ikke før brudefølget var vel inne på Buckingham Palace.

650 av de 1.900 gjestene i kirken var invitert til mottakelse på Buckingham Palace etter vielsen, blant dem kong Harald og dronning Sonja. Dronning Sonja var i beige kåpe med kjole i rødt under, mens kong Harald var i hærens gallauniform. Han æret sitt britiske vertskap med å bære den britiske Hosebåndsordenens blå bånd over brystet.

Stilfullt

Som seg hør og bør i britiske bryllup var det mange flotte hatter å se i Westminster Abbey. Mest oppsikt vakte muligens prinsessene Beatrice og Eugenie. Prinsessene, som er døtre av prins Andrew og Sarah, hertuginnen av York, er kjent for ikke å være beskjedne i hattevalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kates brudekjole hadde et 2,7 meter langt slep og er designet av Sarah Burton, kreativ leder av motehuset Alexander McQueen. I det korte silketyllsløret over utslått hår hadde bruden et Cartier-diadem, utlånt av dronningen. Det enkle diamantdiademet er laget i 1936 og ble bestilt av den daværende hertug av York, senere kong George VI, til hans kone Elizabeth, bedre kjent som dronningmoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brudebuketten var like enkel som kjolen og besto av hvite blomster, myrt, liljekonvall og hyasinter. Selve vielsen ble avsluttet med en bønn som brudeparet selv har skrevet.

Pippa Middleton, brudens søster og forlover, bar en hvit kjole i silkesateng og silkecrêpe som også var designet av Sarah Burton.Burton har dessuten tegnet en egen aftenkjole som bruden har på seg på den private middagen på slottet på kvelden med 300 av brudeparets venner og familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En smilende brud og hennes far kjørte i en delvis glassdekket bil til kirken, og dermed fikk folk de første glimtene av den mye omtalte brudekjolen.

Den historiske Westminster Abbey var pyntet med lønnetrær og tusenvis av blomster i hvitt og grønt. Blant gjestene var en rekke kongelige fra hele Europa, blant dem kong Harald og dronning Sonja.

Etter selve vielsen var prins William og Catherine Elizabeth Middleton blitt hertug og hertuginne av Cambridge, titler de fikk av dronningen samme morgen.

Ført opp av far

Cathrine kom til kirken i bil sammen med sin far og sin søster og forlover.

Langs ruten vinket hun til de tusenvis av fremmøtte, som dermed fikk det første glimt av den lenge hemmeligholdte brudekjolen.

Det var faren, Michael Middleton, som førte sin datter opp kirkegulvet. Litt nervøs, med blussende kinn og en tåre i øyekroken holdt hun øynene festet på den ventende brudgommen, prins William.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det samme øyeblikket skinte sola over London.

Antrekkene

Til begivenheten i den historiske kirken hadde brudgommens bestemor, dronning Elizabeth, valgt gul kåpe med kjole i samme farge under. På kåpen hadde festet hun en diamantbrosje som er kalt «thrue lovers knot», kjærlighetsknuten.

Vår egen dronning Sonja var i beige kåpe med kjole i rødt under, mens kong Harald var i Hærens gallauniform. Også de øvrige kongelige herrene var i uniform. Kongen æret sitt britiske vertskap med å bære Hosebåndsordenens blå bånd over brystet.

Ellers var det mye farger å se blant de nærmere to tusen gjestene. Og hattene sto i en klasse for seg.

Les alt om bryllupet