Kongeparet i Wenche Foss' bisettelse

Mange ville legge ned blomster ved statuen av Wenche Foss utenfor nationalteateret tirsdag. I dag er det kjent at skuespilleren bisettes mandag og at kongeparet vil være til stede under seremonien i Oslo domkirke. (Foto:  Foto: Berit Roald / Scanpix
Mange ville legge ned blomster ved statuen av Wenche Foss utenfor nationalteateret tirsdag. I dag er det kjent at skuespilleren bisettes mandag og at kongeparet vil være til stede under seremonien i Oslo domkirke. (Foto: Foto: Berit Roald / Scanpix

Kong Harald og dronning Sonja vil være til stede når Wenche Foss bisettes fra Oslo domkirke mandag 4. april klokken 14.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett skal forrette under bisettelsen. Det ønsket Foss selv, og det skal ha blitt avtalt for flere år siden. Foss skal begraves på Ullern kirkegård, opplyser Rune Dahl til NTB. Dahl er pressekontakt for Foss' sønn, Oslo-ordfører Fabian Stang.

Domprost Olav Dag Hauge har ansvaret for mandagens seremoni, og han er ikke bekymret for at seks dager er knapt med tid.

Etterkommer ønsker

– En bisettelse kan arrangeres på ganske kort varsel. Stålsett har snakket med henne og hørt på hennes ønsker, forteller Hauge til NTB.

Selv om det er en spesiell person som skal bisettes til uken, sier Hauge det ikke er noe spesielt med selve den kirkelige seremonien.

– Vi prøver alltid å etterkomme ønsker fra avdøde og familie, og det er jo ikke sånn at vi bygger opp en egen begravelsesseremoni i dette tilfellet.

Se video: - Mor lo til det siste

Kongeparet kommer

Allerede kort tid etter at datoen for bisettelsen var bestemt, ble det kjent at kong Harald og dronning Sonja begge kommer til å være til stede. Heller ikke det skaper merarbeid for domprosten.

– Det er alltid hyggelig når kongeparet besøker kirken, og de har med seg sitt eget apparat, forklarer Hauge, som venter seg fullsatt kirke.

– Det er mye som taler for at domkirken ikke engang vil romme alle.

Mandag kveld ble det også klart at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kommer til domkirken.

Synger i egen bisettelse

Wenche Foss skal selv opptre i bisettelsen. Hun har valgt ut et opptak hvor hun fremfører Bjørnstjerne Bjørnsons «Ingerid Sletten», akkompagnert av Robert Levin. Den ønsket hun skulle spilles til hennes «siste reise».

Etter skuespillerdivaens eget ønske, skal også fiolinist Arve Tellefsen spille under seremonien i Oslo domkirke.

Foss blir den fjerde kvinnen siden 1949 som begraves på statens bekostning.

– Vi har en oversikt som går tilbake til 1949. Ordningen har kanskje eksistert før det, men det er det ingen som har skrevet historien om, opplyste seniorrådgiver Øivind Østang ved Statsministerens kontor til NTB tirsdag.

Bisettelsen holdes på dagen en uke etter at Foss døde på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, etter en tids sykeleie. (©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy