Bestemorsruten er tilbake

MATTE: Heklet på frihånd av remser fra gamle laken. Riv opp sengetøy fram og tilbake, uten å dra det helt opp i kantene – da kan du enkelt nøste opp remsene. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)
MATTE: Heklet på frihånd av remser fra gamle laken. Riv opp sengetøy fram og tilbake, uten å dra det helt opp i kantene – da kan du enkelt nøste opp remsene. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)

Lekent, moderne og uventet. Med tradisjonelle hekleteknikker kan hjemmet få en personlig vri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lær å lage bestemorsruter:
1. Hekle 5 luftmasker. Her har vi brukt heklenål nr 5, og relativt tjukt garn som passer til denne pinnestørrelsen.

2. Sett sammen til en ring med 1 kjedemaske i første luftmaske.

3. Hekle 2 halvstaver rundt ringen, deretter 2 luftmasker, 2 halvstaver rundt ringen, 2 luftmasker – gjenta dette to ganger til. Fest til slutt luftnmasken med en kjedemaske. Klipp av garnet. Nå har du en firkant der luftmaskene danner hjørnene.

4. Bytt til garn i en annen farge. Hekle 2 halvstaver i et hjørne, deretter 2 luftmasker og 2 halvstaver til i samme hjørne. For å komme videre til neste hjørne hekler du 1 luftmaske. I hjørnet hekler du 2 halvstaver, 2 luftmasker, 2 halvstaver og deretter 1 luftmaske for å komme til neste hjørne. Fortsett slik de to neste hjørnene, og avslutt med en luftmaske. Fest med en kjedemaske. Klipp av garnet.

5. Bytt til garn i en annen farge. Hekle neste omgang på samme måte: 2 halvstaver i det ene hjørnet, 2 luftmasker, 2 halvstaver i samme hjørne. Deretter 1 luftmaske, og i neste hull 2 halvstaver, og en luftmaske for å komme til neste hjørne. Der hekles 2 halvstaver, 2 luftmasker, 2 halvstaver. Fortsett slik rundt hele omgangen, avslutt med en luftmaske og fest med en kjedemaske.

6. Hvis du vil ha en større rute, er det bare å fortsette med flere omganger på samme måte.

7. Siste omgang hekles alltyid i samme farge på alle rutene, slik at pleddet får en bunnfarge. Sy rutene sammen med kastesting.

Hjemme hos hekleentusiast og interiørstylist Sania Hedengren er innredningen preget av fargeglade blikkfang hun har heklet sammen på frihånd av tjukt garn. Til og med heishåndtaket ute i trappeoppgangen er kledd med bestemorsruter.

Men til tross for det nostalgiske skråblikket er Sania Hedengrens heklearbeider først og fremst moderne. Prosjektene er lekne og ganske ukompliserte, og burde kunne inspirere selv ukyndige til å gi seg i kast med heklenål og garntråd.

– Jeg kan ikke hekle vanskelige ting. Jeg kan ikke engang lese heklemønstre! Men jeg kan lage ting på frihånd, sier hun, samtidig som hun plukker fram det som trengs for å hekle et par nye skolisser til et par knallgule Converse.

Lengter hjem

HJEMMEKOS: Sania Hedengren lengter ofte hjem for å hekle. Interiøret er preget av de fargesterke, heklede tingene hennes. Til venstre et teppe med store bestemorsruter – et tradisjonelt mønster som er blitt populært igjen. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)HJEMMEKOS: Sania Hedengren lengter ofte hjem for å hekle. Interiøret er preget av de fargesterke, heklede tingene hennes. Til venstre et teppe med store bestemorsruter – et tradisjonelt mønster som er blitt populært igjen. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)

Sania Hedengren har gitt ut ni håndarbeidsbøker i Sverige, og foreløpig er en av dem oversatt til norsk. Hun har alltid strikket og heklet, men nå noterer hun seg at interessen også øker hos andre.

– Ungdommer kan og vil drive med håndarbeid, det er ofte foreldrene som ikke kan det, mener hun.

GLADE POTTER: Blomsterpottene har fått hekletrekk med åpen bunn. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)GLADE POTTER: Blomsterpottene har fått hekletrekk med åpen bunn. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)

De fargeglade lagrene av garn i forskjellige kurver er en del av innredningen i den lyse leiligheten. Ofte lengter Sania hjem til garnet og heklenålen.

– Å hekle er som meditasjon for meg, sier hun mens hun gjør ferdig de nye skolissene sine, i henholdsvis oransje og lysegrønt.

Uendelige muligheter

Sania forteller om sjalet hun har på seg. Hun begynte med å lage en sirkel av fastmasker, deretter ble det flere sirkler som ble sydd sammen.

PUFF: Trekket til puffen er heklet av stoffremser. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)PUFF: Trekket til puffen er heklet av stoffremser. (FOTO: Jan Erik Henriksson / SCANPIX)

Sittepuffen i stua er også basert på sirkelformen og fastmasker, men her har hun brukt en ekstra tjukk heklenål og lange stoffremser.

De stripete overtrekkene til blomsterpottene laget ut fra fasongen på de ulike pottene.

Det er slik Sania pleier å gjøre det:

Hun tar utgangspunkt en kjedelig gjenstand – det være seg en krukke, en stol eller en puff fra loppis – og spriter den om med spesialtilpasset hekletrekk.

Bestemorsruten er et favorittmønster.

– Lærer du deg den, finnes det uendelig med muligheter, sier Sania. Hjemme hos henne har bestemorsrutene blitt lampeskjermer, puter, pledd og lommer på en kjole. Hun kunne ikke tenke seg å innrede uten hjemmelagede tekstiler.

– Håndarbeidstingene tilfører personlighet, farge og varme. Tenk deg en stiv sofa med rette kanter. Hvis du legger i en heklet pute, blir rommet med en gang mer lunt og hyggelig.

Startprosjekt

– Hva bør nybegynneren kaste seg over?

– Noe helt enkelt. Et par heklede skolisser, kanskje? Hvis man lykkes med det første, lille prosjektet, blir det morsommere å fortsette. Men det gjør jo ingenting om det blir feil, heller. Det er jo bare å rekke opp garnet og prøve en gang til, sier Sania og trer de ferdige lissene på plass i skoene.

– Har du et drømmeprosjekt?

– Jeg har allerede kledd inn en sykkel i bestemorsruter. Nå kunne det vært moro å prøve seg på en bil. Drømmen er å kjøpe en gammel fransk Citroën og kle den inn. Tenk så vakkert det kunne blitt med de runde lyktene tittende fram fra en drakt av bestemorsruter!

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy