Satte inn en femte vegg på soverommet

FØR OG ETTER: Det 27 kvm store soverommet var konvensjonelt innredet med seng mot den ene kortveggen og skap mot den andre. Resultatet var et uspennende rom med utilstrekkelig oppbevaringsplass. © Foto. Espen Grønli
FØR OG ETTER: Det 27 kvm store soverommet var konvensjonelt innredet med seng mot den ene kortveggen og skap mot den andre. Resultatet var et uspennende rom med utilstrekkelig oppbevaringsplass. © Foto. Espen Grønli

Den femte veggen løste ikke bare behovet for oppbevaring. Nå kan også gjerne døra til soverommet stå åpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interiørarkitektens tips:

1. En frittstående skillevegg rett bak sengen fungerer også utmerket som sengegavl. Kle den gjerne i et blikkfang av et stoff eller tapet.

2. Bruk farger, mønstre og teksturer som fremmer følelsen av intimitet og lidenskap. Det er følelser vi ofte vil oppleve i dette rommet. Pass på at kombinasjonen er subtil og velbalansert, slik at det ikke tipper over til noe glorete eller slitsomt.

3. Sørg for riktig belysning: både stemningslys og leselys hvis du er glad i å lese på sengen.

Kilde: Beba Vaxevanidou-Holøyen, Intarkstudio

Døren inn til dette soverommet står for det meste åpen. Her er det bare for gjester å titte inn. Og da kan de umiddelbart slå fast at en interiørarkitekt har vært på ferde.

For hvem hadde ellers funnet på å sette inn en ekstra vegg på soverommet og kle den med tapet?

Øke skapplass

Målet var imidlertid ikke å lage et blikkfang av soverommet.

Utfordringen var praktisk: Hvordan løse behovet for økt skapplass uten å sperre for vinduer eller gangbaner?

Beboerne vurderte flere ulike soveromsløsninger uten å komme i mål.

GODT STOFF: Funksjonelle ryggputer og dekorative pynteputer fra Creation Baumann, Intag. © Foto: Espen Grønli GODT STOFF: Funksjonelle ryggputer og dekorative pynteputer fra Creation Baumann, Intag. © Foto: Espen Grønli

– Det var hårreisende å ikke få til noe, soverommet er tross alt ganske rommelig, sier den frustrerte fruen i huset.

Så fikk beboerne eksperthjelp av en av Bonytts interiørarkitekter , Beba Vaxevanidou-Holøyen.

Ekstra vegg i rommet

Forslaget hennes var utenom det vanlige.

– Vi hadde aldri tenkt på å sette inn enda en vegg. Da vi forsto løsningen, skjønte vi at dette var det rette.

Veggen skulle både fylle oppgaven som original sengegavl på forsiden og skjule skap på baksiden. Dermed skulle beboerne få hvert sitt skap med et slags skjermet omkledningsrom bak sengen.

– Vi har ofret litt gulvplass foran sengen, men synes ikke at det er et tap. Man trenger ikke så mye plass her uansett.

SKJULEVEGG: Den femte veggen, som også utgjør sengegavlen, skjuler skapene og knaggrekken, og bidrar til ro og ryddighet. Ved å trekke sengen ut fra veggen og bygge den nye veggen, forsvant noe av gulvarealet foran sengen. Men fremdeles er det tilstrekkelig plass til å bevege seg rundt i rommet. © Foto: Espen Grønli SKJULEVEGG: Den femte veggen, som også utgjør sengegavlen, skjuler skapene og knaggrekken, og bidrar til ro og ryddighet. Ved å trekke sengen ut fra veggen og bygge den nye veggen, forsvant noe av gulvarealet foran sengen. Men fremdeles er det tilstrekkelig plass til å bevege seg rundt i rommet. © Foto: Espen Grønli

Interiørarkitekten utfordret

Beba Vaxevanidou-Holøyen selv ønsker alltid å utfordre kundene sine og maner dem til å slippe seg mer løs.

Beboerne omfavnet veggløsningen, men måtte sette bremsene på når det kom til utsmykning.

– Vi takket nei til puter med dyremotiver og sengeklede med plissébord – det var ikke helt oss. Men Beba fikk oss til å utforske nye sider og dro oss lenger enn vi ville greid på egen hånd, forteller paret.

Det mosaikkmønstrede vinyltapetet er et slikt eksempel. Beboerne liker dekoren så godt at de skal kjøpe en ekstra rull, slik at de er sikre på å kunne bruke det også i sin neste bolig.

– Tapetet er trendy, og leverandøren bekreftet at den har en levetid på maksimalt fem år. Men jeg er såpass sikker i min smak at jeg vil like den også når den er ute av motebildet.

ROM FOR OPPBEVARING: Bak veggen har interiørarkitekten plassert et høyskap og en stoffhylle, begge fra Ikea. Løsningen er identisk på hver side, slik at paret får hvert sitt personlige skap. © Foto: Espen Grønli ROM FOR OPPBEVARING: Bak veggen har interiørarkitekten plassert et høyskap og en stoffhylle, begge fra Ikea. Løsningen er identisk på hver side, slik at paret får hvert sitt personlige skap. © Foto: Espen Grønli

Kjølige farger

På motsatt side av soverommet har beboerne plassert en skaprekke fra Ikea. Valget er praktisk og nøytralt, kanskje litt for nøytralt.

– Jeg følte at jeg så inn i en hvit, tom vegg, og ønsket å sette farge på muren mellom skapene og døren. Men hvilken farge?

Målet var å gjenta en av valørene i tapetet. Interiørarkitekten sammenlignet fargene med et fargekart og klarte umiddelbart å plotte ut de rette alternativene, noe som ikke er like lett for et utrent øye.

Resultatet ble en rolig, grålilla flate som understreker helheten i prosjektet.

Beboernes soverom gir ikke bare nye visuelle impulser. Det har også ført til at de ser på soverommet med nye øyne.

– Vi har undervurdert betydningen av soverommet. Nå opplever vi hvor viktig det er.

FØR OG ETTER: For å binde rommet sammen og unngå en hvit, pregløs vegg, ble pipeløpet som rammer inn skaprekken malt grålilla. Fargen NCS S 5010-R10B er avledet fra en av tapetets mange nyanser. © Foto: Privat/Espen Grønli FØR OG ETTER: For å binde rommet sammen og unngå en hvit, pregløs vegg, ble pipeløpet som rammer inn skaprekken malt grålilla. Fargen NCS S 5010-R10B er avledet fra en av tapetets mange nyanser. © Foto: Privat/Espen Grønli

Les også:

Sjekk ut flere soverom i Inspirasjonsguiden

Se bohemens soverom

11 råd til soverommet

Slik får du barnet til å sove