Åpen for alle - alltid

Kontroll på kjøkkenet

FORETREKKER SKUFFER: Øyvind Hjelle har valgt bort overskap til fordel for skuffer. – Redskap og utstyr ligger like fint som det står, men kast det du ikke bruker, sier Hjelle. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
FORETREKKER SKUFFER: Øyvind Hjelle har valgt bort overskap til fordel for skuffer. – Redskap og utstyr ligger like fint som det står, men kast det du ikke bruker, sier Hjelle. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøkken er nesten like forskjellige som menneskene som bruker dem. Det finnes allikevel noen praktiske grunnprinsipper, både for gourmetkokker og glade kjøkkenskrivere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyvind Hjelle er kokebokforfatter og matfaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi. Når man lever av mat, i dobbel betydning, er det vanskelig ikke å ta med seg jobben hjem til familien. Kjøkkenet i rekkehusleiligheten kan for mange fortone seg som en drøm – med ni meter benkeplass, godt med lys og ikke minst en stor og romslig oppvaskkum.

– Vi har bevisst unngått overskap på kjøkkenet for å gjøre det luftigere, men også for at ting skal være tilgjengelig for barna. Da slipper vi å reise oss fra sofaen om minstemann vil ha et glass vann. Han når opp til alle skuffene, sier Øyvind Hjelle.

Les også: Filosofiske barnemøbler

Basisvarer

Maten er allikevel alltid det viktigste på kjøkkenet. Selv om Øyvind Hjelle selv har gåselever med trøfler i kjøleskapet til forskjellige anledninger, fremhever han også langt enklere basisvarer som en av hjørnesteinene i et praktisk kjøkken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sennep eller green curry kan bruke til mye. Man bør alltid ha matolje til steking, men også bedre oljer til andre ting. Eplesidereddik kan du for eksempel bruke i sauser. Hvitvinseddik kan du legge ned urter i.

Les også: Gaver fra kjøkkenet

Innredningsråd

Egenskapene til det industrielle kjøkkenet er ofte forbildet for ambisiøse amatørkokker. Dette merker Øyvind Hjelle.

– Jeg blir bedt om hjelp når folk skal pusse opp kjøkken. De vil ha det praktisk og stilig, men mest praktisk, noe jeg synes er bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man bør se for seg en trekant man arbeider innenfor. Vask, komfyr og benk bør være hjørnene i trekanten, for det er disse stasjonene man beveger seg mellom. Om man aldri har pusset opp et kjøkken, kan det faktisk være lurt å lese interiørblader, sier Øyvind Hjelle.

Oppbevaringsplass er bra, men ofte ender skap opp med å bli lagringsplass for sjeldent brukt kjøkkenutstyr. På dette punktet har Øyvind én klar regel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om man ikke bruker noe på ett år, har man ikke bruk for det. Vær flink til å rydde vekk ting som okkuperer plass.

– Bruker du alle knivene på veggen?

– Ja, men trenger jeg virkelig en sabel til champagnen? Knivene er en hobby, men om jeg bare kunne valgt meg ut én, måtte det blitt konditorkniven, eller brødkniven om du vil. Den er smidig og sterk og kan brukes til absolutt alt. Salatslyngen er også et «må ha-redskap» på kjøkkenet, fastslår Øyvind Hjelle.

Les også: La møblene blomstre

Flere farger

Det siste tiåret har åpne kjøkkenløsninger vært populært, men nå ønsker folk seg igjen kjøkkenet som et eget rom.

Marianne Mølseter er interiørdesigner for Sigdal kjøkken. Hun merker at selv om kunder vil ha tradisjonelle kjøkken, skal standarden være moderne.

– Kjøkkenet er et sosialt rom hvor vi samles. Ideelt sett skal kjøkkenet romme alt fra lek og lekser til matlaging. Folk er opptatt av å være på kjøkkenet. Et hjemmekjøkken skal ikke se ut som et storkjøkken, men det skal allikevel ha alle funksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitt har blitt standardfargen i norske kjøkken. Camilla Gjerset i IKEA ser at flere nå vil ha farger og kontraster for å bryte opp dette.

– Det hvite, rene kjøkkenet med store flater står sterkt, men nå kommer fargene til en viss grad. Hvitt dominerer, men man kan fylle ut med farger, grå fronter eller mørkt tre.

Les også: Hjemsøkt av heksesot

Funksjon er viktigst

Når det kommer til mat, kan man mislykkes. Det kan man med kjøkkenet også. I slike tilfeller er årsaken ofte at det praktiske har måttet vike for det estetiske. Øyvind Hjelle har sett kjøkkenbenker som han kun kan være oppgitt over.

– Jeg har aldri forstått folk som velger å flislegge selve kjøkkenbenken. Det er jo totalt upraktisk. Det samme er krukker med sleiver mange velger å ha stående på benken. Disse er bare i veien.

I hyllene sine har Øyvind Hjelle krukker med tørket sopp, hjemmelaget eddik i flere varianter og andre nødvendigheter. I midten står et stort kjøkkenbord med benker. Kjøkkenet er samlingssted for familien og tilrettelagt for store og små kokker. Rommet har alt, bortsett fra én ting Øyvind Hjelle kunne tenkt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjøkkenet er funksjonelt og perfekt, men jeg er litt bitter for at jeg måtte ofre et walk-in kjøleskap til fordel for toalett i gangen. Vel, man må velge det mest praktiske.

Les også: Lite krevende hvitevarer

Praktiske kjøkken

* Rydd unna ting du ikke bruker. Har det ikke vært i bruk på et år, er det ikke sikkert du trenger det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Gode kniver gjør matlaging morsommere. Men en god kniv behøver ikke koste mye. Matvarebutikker selger for eksempel gode japanskinspirerte kniver.

* En stor og tung trefjøl er ikke bare stilig. Den er også enkel å holde ren og mer praktisk enn plastfjøler som sklir unna.

* Det er en fordel med flere mindre gryter med håndtak. Da kan du holde på med mange forskjellige ting på en gang. En grillpanne i jern er også uunnværlig.

Les også: Benkers på kjøkkenet

Kjøkkentrender

* Farger er en trend på kjøkkenet. Enten tofarget kjøkken der hvit grunnfarge kombineres med fargede kontrastfronter, eller mørkere fronter sammen med grå flater eller mørke tresorter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Det industrielle storkjøkkenet med stål, gass og store, åpne flater er fremdeles populært.

* Tradisjonelle kjøkken står allikevel sterkest. Folk ønsker seg store flater og mye oppbevaringsplass. Et fåtall ønsker seg en kjøkkenøy.

* Åpne løsninger er like populært som separate kjøkken, men flere velger nå å ha kjøkkenet som eget rom.

(Kilder: IKEA, Sigdal Kjøkken)

LES FLERE SAKER OM LIVET PÅ ABC NYHETER

Les flere nyheter her