Burgunder til folket

SMAKING: 57 viner ble skjenket opp da anmelderne fikk smake Vinmonopolets marsnyheter. (FOTO: Berit Roald / Scanpix)
SMAKING: 57 viner ble skjenket opp da anmelderne fikk smake Vinmonopolets marsnyheter. (FOTO: Berit Roald / Scanpix) Foto: Berit Roald

I mars kommer småsøsknene til de store, dyre burgunderne på Vinmonopolet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinmonopolet setter i mars fokus på røde og hvite viner fra Burgund i Frankrike. Området er kjent for sine kostbare og edle dråper, men denne gangen har Vinmonopolet gått for et kompromiss: mer overkommelige priser, mindre edle smaksopplevelser.

De fleste vinene er fra landsbyer i utkanten av de sentrale områdene. Vi får unge, uutviklede viner med lite av det særpreget og den mystikken vi forbinder med Burgund. Kanskje de som har tålmodighet til å vente noen år, får mest utbytte av dette.

Eller er det viner fra hele verden i nyhetsslippet – rødt, hvitt, rosé og musserende. Jevnt hyggelige priser preger utvalget. Alle de 57 vinene i nyhetsslippet er smakt, og her tar vi for oss de beste.

Gode kjøp fra Burgund

****** Girardin Bourgogne Noble Pinot Noir 2009.

Frankrike (Burgund). Rødvin. Nr. 91115. Kr 203,70. Basisutvalg.

Rent geografisk er Burgund dalføret mellom byene Dijon og Lyon øst i Frankrike. I Burgund er rødvinsdruen Pinot Noir, og få andre steder blir den så god som her. Denne vinen har ren rødblå farge med varm duft av røde bær, fin konsentrasjon og stor, karakterfull frukt med flott friskhet og spenst. En vellaget matvin som godt kan lagres noen år.

***** Gruber Mercurey 2009.

Frankrike (Burgund). Rødvin. Nr. 91075. Kr 197,80. Basisutvalg.

Denne vinen fra landsbyen Mercurey i utkanten av det sentrale Burgund er også laget på Pinot Noir. Her er fargen litt blek rød med uutviklet duft av røde bær. Saftig og bærpreget smak med stor leskende friskhet og fast streng avslutning. Også dette til mat, og gjerne om tre år.

***** Juillot Mercurey 1er Cru Les Champs Martins 2008.

Frankrike (Burgund). Rødvin. Nr. 80698. Kr 243,40. Partivare 1200 flasker.

Her er det vin fra den samme landsbyen som over, men fra én enkelt utvalgt vinmark. Ett års lagring har gjort godt. Fargen er ren rød, og det dufter av røde bær, eik og krydder. Saftig og fast vin med fin frukt og snert i avslutningen. Til viltmiddager til høsten?

***** Deux Roches Plants du Carre 2009.

Frankrike (Burgund). Hvitvin. Nr. 91074. Kr 147,00. Basisutvalg.

Vi er nær byen Mâcon sør i området Burgund, og her lages det for det meste hvitvin på druen Chardonnay. Denne vinen er lys med grønnskjær, og det dufter eple, sitrus, litt solbær og snev av eik. Middels fyldig vin med fin balanse, ungdommelig, frisk fruktighet og fast avslutning. Anvendelig matvin til smakfulle fiskeretter og hvitt kjøtt.

***** Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2009.

Frankrike (Burgund). Hvitvin. Nr. 90999. Kr 133,40. Basisutvalg.

Vi er også her nær byen Mâcon i kommunen la Roche Vineuse, og druen er naturligvis Chardonnay. Lys farge med grønnskjær og liten duft av frisk sitrus. Middels fyldig vin med fin fruktighet, litt nøytralt aromabilde og frisk avslutning. Også denne til smakfulle fiskeretter og hvitt kjøtt.

***** Dubois Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois 2009.

Frankrike (Burgund). Hvitvin. Nr. 91079. Kr 153,30. Partivare, 1200 flasker.

Her er vi nærmere det sentrale Burgund ved byen Beaune, men litt i bakdalene vest for de mest kjente vinmarkene. Lys farge med tydelig duft av sitrus og eple med snev av eik. Middels fyldig vin med litt småfet munnfølelse og ganske bred smak. Drikk gjerne til flyndre med beurre blanc.

***** Philippe-Le-Hardi Hautes-Côtes de Beaune Monopole 2009.

Frankrike (Burgund). Hvitvin. Nr. 91005. Kr 172,50. Basisutvalg.

Vi er i det samme området som over, og vinene er tydelig i slekt. Lys farge med grønnskjær, og tydelig syrlig duft hvor grønne epler og lime anes. Vinen har fin fylde og et svært friskt og syrlig helhetsbilde. Fin matvin.

Gode rødviner fra andre områder

****** Jimenez-Landi Bajondillo 2009.

Spania (Méntrida). Nr. 91004. Kr 133,70. Basisutvalg.

Vi er nær Toledo sør for Madrid, hvor Don Quixote i sin tid herjet med vindmøller og vinsekker. Kvaliteten har nok bedret seg siden den gang, og her det en salig blanding av kjente druesorter med overvekt av Syrah. Ren rødblå farge med duft av pepper, røyk, kruttlapp, anis og mørke bær. Middels fyldig vin med stor frukt, bred smak og fast, spenstig avslutning. Velegnet matvin til rødt kjøtt, gjerne grillet.

****** Alento 2008.

Portugal (Alentejo). Nr. 91073. Kr 110,70. Basisutvalg.

Vellykket blandingsvin fra Portugal med fire lokale druer. Hovedvekt på Aragonès og Trincadeira. Mørk rød farge med krydret og mineralsk duft av mørke bær og anis. Fyldig vin med stor, saftig fruktighet og fast, streng avslutning. Litt rustikk vin til smaksrike kjøttretter, gryter og grill.

***** Verrocchio Valpolicella 2010.

Italia (Veneto). Nr. 91124. Kr 95,00. Testsalg.

Fra Valpolicella utenfor Verona kommer denne sjarmerende vinen hovedsakelig på druen Corvina. Lys, blårød farge og druetypisk duft av kirsebær og moreller. Saftig og innsmigrende vin med ungdommelig friskhet. Første europeiske vin av årgang 2010. Lett å like og lett å drikke.

***** Jimenez-Landi Sotorrondero 2008.

Spania (Méntrida). Nr. 91016. Kr 183,70. Basisutvalg.

Fra den samme produsenten ved Toledo som over, men i en mer påkostet utgave. Her er det druene Syrah og Garnacha som står for smaken. Middels tett blårød vin med duft av mørke bær, krydder og eik. Fyldig, med stor og bred fruktighet, friskt helhetsbilde og fast avslutning. Flott matvin som godt kan ligge noen år i kjelleren.

**** Berberana Organic Dragon.

Spania (Murcia). Nr. 91179. Kr 329,90 for 3 liter bag-in-boks. Testsalg.

Vi er i regionen Murcia sør for Alicante, der Monastrell er rødvinsdruen. Vinen må ikke forveksles med vanlig Berberana Red Dragon, som er laget på druen Tempranillo fra andre deler av Spania. Denne har ren rød farge, med duft av mørke bær, plommer og krydder. Middels fyldig i munnen med ren bærpreget og saftig frukt. Ungdommelig snerp i avslutningen. Med flaskepris på kr 82,00 blir jo dette slett ikke ille.

Gode hvite, rosé og musserende

****** Domaine de Pellehaut Harmonie de Gascogne 2010.

Frankrike (Côtes de Gascogne). Nr. 46205. Kr 89,90. Testsalg.

Rimelig hvitvin fra områdene innenfor Bordeaux. Denne kan bli en folkefavoritt! Lys vin med rik duft av sitrus, solbærblad og nesle. Stor, frisk smak med ungdommelig syre og snert i avslutningen. Til sommerens skalldyrparty, men gjerne allerede i dag.

***** Zonnenbloem Sauvignon Blanc 2010.

Sør-Afrika (Western Cape). Nr. 49178. Kr 349,90 for 3 liter bag-in-boks. Testsalg.

Druetypisk Sauvignon Blanc med duft av solbærblad og stikkelsbær. Aromatisk og frisk kartongvin fra Sør-Afrika som absolutt holder utover våren til ny tapping kommer til sommeren.

***** Bonterra Chardonnay 2008.

California (Mendocino). nr. 46516. Kr 150,80. Basisutvalg.

Velkjent vin fra nord i California, tidligere eid av Fetzer. Lys farge med grønnskjær og duft av tropiske frukter, lime og eik. Fin, fyldig vin med rik, bred smak og myk munnfølelse med tydelige eikearomaer. Til smaksrike fiskeretter, hvitt kjøtt og koldtbord.

***** Castillo Perelada Festival Brut Reserva.

Spania (Catalonia). Musserende vin. Nr. 33425. Kr 107,60. Testsalg.

Castillo Perelada ligger i området Empordà nær grensen til Spania. Denne musserende vinen er nok laget for å feire slottets velrenommerte musikkfestival, men gjør seg svært godt også her hos oss. Lys farge og mineralsk småkompleks duft med eple og sitrus. Stor, frisk smak med myke, behagelige bobler og fin sitruspreget ettersmak. Når noe skal feires!

***** Mainegra Brut.

Spania (Catalonia). Musserende vin. Nr. 52285. Kr 139,90. Testsalg.

Denne lages som champagne, og har mange av de samme duftelementene – eple, kjeks og sitrus. Myk og innsmigrende i munnen med behagelige bobler og bred smak med eplepreg. En festvin!

***** Torre Beratxa Garnacha Rosado.

Spania (Navarra). Rosévin. Nr. 91125. Kr 329,00 for 3 liter bag-in-boks.

Vi er i Navarra, der rosévin har lang tradisjon. Vinen har ren duft av solbær og bringebær, og er middels fyldig med et friskt, velbalansert smaksbilde. Saftig og lett å like. Anelsen restsødme gjør den kanskje litt for kommers for noen, men dette holder fint for meg – både i vår og til sommeren.

Personvernpolicy